Γιατί οι αριστεροί μισούν θανάσιμα το Ισραήλ...?


 Πολλές φορές, οι μεγάλες αγάπες καταλήγουν σε αβυσσαλέα μίση. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και στις διακρατικές. Μια τέτοια περίπτωση είναι της ΕΣΣΔ και του Ισραήλ!

 Σε λίγες ώρες, συμπληρώνονται 76 χρόνια από την επίσημη διακήρυξη της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.

 Έναν χρόνο νωρίτερα (τον Μάϊο του 1967), οι Βρετανοί, που είχαν την Εντολή στην Παλαιστίνη, έφεραν το θέμα στον ΟΗΕ, εν μέσω γενικής σύγχυσης για το μέλλον της περιοχής. Την σύγχυση διέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Αντρέϊ Γκρομύκο! Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, είπε ότι η ΕΣΣΔ τάσσεται υπέρ ενός "ενιαίου ιουδαιο-αραβικού κράτους με ίσα δικαιώματα για Εβραίους και Άραβες".

 Προσθέτοντας, όμως, ότι "αν αποδειχθεί πως αυτή η λύση είναι ανέφικτη, η ΕΣΣΔ τάσσεται υπέρ της διχοτόμησης σε δύο ανεξάρτητα κράτη, ένα εβραϊκό και ένα αραβικό". Στις 29 Νοεμβρίου έγινε ψηφοφορία και με πρωτοβουλία της Μόσχας, η Γ.Σ. του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της διχοτόμησης.

 Αυτή ήταν και η επιθυμία του σιωνιστικού κινήματος! Έτσι, δεν αποτέλεσε έκπληξη, το γεγονός ότι τρεις ημέρες μετά την ίδρυση του Ισραήλ, η σταλινική ΕΣΣΔ ήταν το πρώτο κράτος στον κόσμο που το αναγνώρισε - πριν ακόμα κι απ' τις ΗΠΑ!

 Προηγουμένως, ο Στάλιν παρείχε στους Εβραίους της Παλαιστίνης αυτό που χρειάζονταν για να ιδρύσουν το κράτος τους: ανθρώπους και όπλα. Εις ότι αφορά το ανθρώπινο υλικό: Από τις αρχές του 1948, η Μόσχα παρότρυνε τις λαϊκές δημοκρατίες ν' αφήσουν τους Εβραίους τους να πάνε να ενισχύσουν τους αδελφούς τους στην Παλαιστίνη. Περίπου 200.000 Εβραίοι από την Ανατολική Ευρώπη έφτασαν απευθείας στο Ισραήλ"

 Εις ότι αφορά τα όπλα: Από τα τέλη Μαρτίου του 1948, παραδίδει, μέσω Πράγας, μεγάλες ποσότητες όπλων, μέχρι και τανκς και αεροπλάνα, στη Χαγκανά (εβραϊκή μυστική στρατιωτική οργάνωση, που στην συνέχεια θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του ισραηλινού στρατού). Συνολικά, οι εβραϊκές δυνάμεις αποκτούν όπλα αξίας περίπου 22 εκατομμυρίων δολαρίων"

 Όπως δήλωσε ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, Δαϋίδ Μπεν Γκουριόν: "Τα όπλα αυτά έσωσαν τη χώρα. Αποτέλεσαν την πιο σημαντική βοήθεια που είχαμε. Χωρίς αυτά, πολύ αμφιβάλλω εάν θα είχαμε επιβιώσει τον πρώτο μήνα" Να σημειωθεί, ότι εκείνη την περίοδο, οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει εμπάργκο όπλων σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

 Ακολούθησε ο πρώτος αραβο-ισραηλινός πόλεμος, με την επίθεση 5 αραβικών κρατών (Αιγύπτου, Ιορδανίας, Ιράκ, Συρίας και Λιβάνου), κατά του Ισραήλ. Η ΕΣΣΔ υποστήριξε από την πρώτη στιγμή το Ισραήλ. Σύμφωνα με το σοβιετικό πρακτορείο ΤΑΣΣ: "Ο Ισραηλινός στρατιώτης αγωνίζεται για ένα δίκαιο σκοπό, για την προστασία των δικαιωμάτων του, ενάντια στους Άραβες που είναι οι μαριονέτες του βρετανικού ιμπεριαλισμού"

 Επιπλέον, στα τέλη του 1948, η ΕΣΣΔ καταψήφισε & μπλόκαρε την υπ' αριθμόν 194 απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ, για το δικαίωμα επιστροφής των 750.000 Παλαιστινίων προσφύγων, που είχαν εκδιωχθεί από τις εστίες τους!

 Ωστόσο, ήρθε η στιγμή που το Ισραήλ έπρεπε ν' αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θ' αφήσει. Για πολλούς και διάφορους λόγους, προτίμησε τις ΗΠΑ, προκαλώντας την οργή του Στάλιν! Την οποία, πρώτοι υπέστησαν οι Εβραίοι της ΕΣΣΔ.

 Ως γνωστόν, το 1991 κατέρρευσε το "οικοδόμημα" της ΕΣΣΔ, την οποία οι απανταχού αριστεροί, θεωρούσαν... μάνα τους! Κι όπως το παιδί που του σκοτώνουν την μάνα, έτσι και οι αριστεροί μίσησαν θανάσιμα αυτούς που "σκότωσαν" την "μάνα" τους. Δηλαδή, τις ΗΠΑ. Το ίδιο μίσος νιώθουν και για όσα κράτη στηρίζονται απ' τις ΗΠΑ, όπως π.χ. το Ισραήλ. Αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα που θέτω στον τίτλο της ανάρτησης!

 

 

 

 Πηγές της ανάρτησης:  

Laurent Rucker, "Moscow's Surprise: The Soviet-Israeli Alliance of 1947-1949". 

 Dominique Vidal, "Αντισιωνισμός=Αντισημιτισμός;". 

 Αλέκος Χατζηκώστας, "Πλευρές της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ", (άρθρο στην ημιεπίσημη ιστοσελίδα του ΚΚΕ atexnos.gr). 

 Nathaniel Flakin, "Cómo Stalin ayudó a la creación del Estado de Israel".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις