Krugman (νομπελίστας): Τα κρυπτονομίσματα οδεύουν προς τη λήθη και η αξία του Bitcoin στο μηδέν - Ήλθε το τέλος...?
Ακόμα και αν η αξία του Bitcoin δεν μηδενιστεί, η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αρχίσει να οδεύει προς τη λήθη, αναφέρει σε άρθρο του στους New York Times ο Paul Krugman.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο νομπελίστας οικονομολόγος, «τα πρόσφατα γεγονότα κατέστησαν σαφή την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, μιας βιομηχανίας που πριν από έναν χρόνο, από το μηδέν, άγγιξε σε κεφαλαιοποίηση τα 3 τρισ. δολ. - αν και τα περισσότερα από αυτά έχουν πλέον εξαϋλωθεί.
Αλλά φαίνεται, επίσης, σαφές ότι ο κλάδος δεν θα επιβίωνε αν ρυθμιζόταν…
Η ιστορία μέχρι στιγμής: Η Crypto έφτασε στο αποκορύφωμά της δημοφιλίας της πέρυσι, όταν για πρώτη φορά προβλήθηκε το διαφημιστικό σποτ «Fortune favors the brave» του Matt Damon - που χορηγήθηκε από το χρηματιστήριο Crypto.com με έδρα τη Σιγκαπούρη.
Την εποχή εκείνη το Bitcoin, το πιο διάσημο κρυπτονόμισμα, άξιζε πάνω από 60.000 δολάρια.
Το Bitcoin διαπραγματεύεται τώρα κάτω από τις 17.000 δολάρια.
Έτσι, οι άνθρωποι που αγόρασαν αφού είδαν τη διαφήμιση του Damon έχουν απολέσει περισσότερο από το 70% της επένδυσής τους.
Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι όσοι αγόρασαν Bitcoin το έκαναν όταν η τιμή του ήταν υψηλή, οι περισσότεροι επενδυτές στο νόμισμα -περίπου τα τρία τέταρτα από αυτούς, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών- έχουν χάσει χρήματα μέχρι στιγμής.
Ωστόσο, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων υποχωρούν διαρκώς.
Οι άνθρωποι που αγόρασαν μετοχές στη Meta, την εταιρεία παλαιότερα γνωστή ως Facebook, πέρυσι, όταν κατέγραφε ιστορικά υψηλά, έχουν χάσει περίπου τόσα όσα και οι επενδυτές σε Bitcoin.
Είναι καταδικασμένα;
Με άλλα λόγια, λέει ο Krugman, η πτώση στις τιμές δεν σημαίνει πως τα κρυπτονομίσματα είναι καταδικασμένα.
Οι μαξιμαλιστές της κρυπτογράφησης σίγουρα δεν θα τα παρατήσουν.
Σύμφωνα με αναφορά της Washington Post, πολλοί από αυτούς που εγγράφηκαν στο Twitter Blue Verified, την καταστροφική (και τώρα σε παύση) προσπάθεια του Elon Musk να αποσπάσει χρήματα από τους χρήστες του Twitter, ήταν λογαριασμοί που προωθούν τη δεξιά πολιτική, την πορνογραφία και την κερδοσκοπία επί των κρυπτονομισμάτων.
Πιο χαρακτηριστική από τις τιμές ήταν η κατάρρευση των εταιρειών κρυπτογράφησης.
Πιο πρόσφατα, το ανταλλακτήριο FTX, ένα από τα μεγαλύτερα, κήρυξε πτώχευση - και φαίνεται ότι οι άνθρωποι που το διαχειρίζονταν απλώς διασπάθισαν χρήματα χρηστών, πιθανώς χρησιμοποιώντας τα σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να στηρίξουν την Alameda Research, την αδελφή εταιρεία.
Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι γιατί ιδρύθηκαν εξαρχής ιδρύματα όπως το FTX ή η Terra, ο εκδότης stablecoin που κατέρρευσε τον Μάιο.
Λευκή Βίβλος
H Λευκή Βίβλος του 2008 που ξεκίνησε το κίνημα των κρυπτονομισμάτων, η οποία δημοσιεύτηκε με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, είχε τον τίτλο Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.
Δηλαδή, η όλη ιδέα ήταν ότι τα tokens των οποίων η εγκυρότητα καθιερώθηκε με τεχνικές δανεισμένες από την κρυπτογραφία θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να παρακάμπτουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Εάν θέλετε να μεταφέρετε χρήματα σε κάποιον άλλο, θα μπορούσατε απλώς να του στείλετε έναν αριθμό -ένα κλειδί- χωρίς να χρειάζεται να εμπιστεύεστε τη Citigroup ή τη Santander για την καταγραφή της συναλλαγής.
Ποτέ δεν ήταν σαφές ακριβώς γιατί κάποιος άλλος εκτός από εγκληματίες θα ήθελε να το κάνει αυτό.
Αν και οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων επιχειρηματολογούν υπέρ τους επικαλούμενοι την οικονομική κρίση του 2008, αυτή η κρίση δεν επηρέασε ποτέ το σύστημα πληρωμών – την ικανότητα των ατόμων να μεταφέρουν κεφάλαια μέσω τραπεζών.
Ωστόσο, η ιδέα ενός νομισματικού συστήματος που δεν θα απαιτούσε την ύπαρξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν ενδιαφέρουσα.
Μετά από 14 χρόνια, ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν κάνει σχεδόν καμία παρέμβαση στον παραδοσιακό ρόλο του χρήματος.
Είναι πολύ δύσκολα στη χρήση για συνηθισμένες συναλλαγές, είναι πολύ ασταθή και, στην πραγματικότητα, σχετικά λίγοι επενδυτές μπορούν ακόμη και να ενοχληθούν να κρατήσουν οι ίδιοι τα κρυπτογραφικά κλειδιά τους, αφού υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να τα χάσουν, ας πούμε, τοποθετώντας τα σε έναν σκληρό δίσκο που καταλήγει σε χωματερή.
Αντίθετα, τα κρυπτονομίσματα αγοράζονται σε μεγάλο βαθμό μέσω ανταλλακτηρίων όπως το Coinbase και, ναι, το FTX, που παίρνουν τα χρήματά σας και διακρατούν token στο όνομά σας.
Αυτά τα ανταλλακτήρια είναι, όμως, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η ικανότητά τους να προσελκύουν επενδυτές εξαρτάται από την εμπιστοσύνη που εμπνέουν.
Με άλλα λόγια, το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων έχει εξελιχθεί σε αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσε: ένα σύστημα που αποτελείται από brokers η ικανότητα των οποίων να λειτουργούν εξαρτάται από την αξιοπιστία τους.
Η εμπιστοσύνη στα συμβατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βασίζεται εν μέρει στα κράτη και στα ρυθμιστικά πλαίσια που τα κράτη έχουν επιβάλει.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για παράδειγμα, εποπτεύει τις τράπεζες, ρυθμίζει τους κινδύνους που εκείνες μπορούν να αναλάβουν και εγγυάται πολλές καταθέσεις.
Αντιθέτως, τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν χωρίς επίβλεψη.
Παλαιότερες προβλέψεις για το επικείμενο τέλος των κρυπτονομισμάτων αποδείχθηκαν λανθασμένες.
Το Bitcoin δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθημερινές συναλλαγές (ούτε ο χρυσός μπορεί) πλην όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αξία.
Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλλει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, ένα πλαίσιο που θα θέτει και όρια στις αποδόσεις που θα έχουν οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, τότε διερωτάται κανείς ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα που θα έχουν αυτές οι εταιρείες που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα έναντι των συμβατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ακόμα κι αν η αξία του Bitcoin δεν μηδενιστεί (αν και θα μπορούσε), η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αρχίσει να οδεύει προς την λήθη» καταλήγει ο Krugman.
ΚΑΙ ΓΙΑΤΊ ? ΤΡΈΧΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΎΣΙΟΙ ΣΕ ΑΥΤΆ?!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΝΙΣΧΎΣΟΥΝ... ΤΌΣΟ ΡΙΣΚΟ? ΤΟ ΜΑΜΩΝΑ ΤΟΥΣ?
ΠΕΡΊΕΡΓΟ
Ι'Μ ΠΩΣ!