Η Ψυχολογία της Καραντίνας….

 

Υπάρχει διέξοδος χωρίς να υπάρχει έξοδος; Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ζοφερών ειδήσεων αναφορικά με την πανδημία που σαν πέπλο έχει καλύψει ολάκερο
τον κόσμο. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε γι’ αυτό;
Όπως είναι ήδη μέχρι τώρα γνωστό η ονομασία του ιού είναι #Covid19 (Coronavirus disease 2019), είναι μια ιική μετάλλαξη που προκαλεί στο πέρασμά της Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (#SARS_nCoV) κυρίως στις ευπαθείς  ομάδες. Οι νοσούντες από τον ιό Covid-19, εμφανίζουν οξεία, σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού που οδηγεί σε πνευμονία με τον πυρετό, το ξηρό βήχα και τη δύσπνοια να συμπληρώνουν τα προδρομικά κομμάτια του παζλ. Οι συνέπειες πολλές, με τον Θάνατο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να αφήνει το αλγεινό αποτύπωμά του. Όλα τα προαναφερθέντα δεν αποσκοπούν στη μετάδοση του φόβου, την πρόκληση πανικού και ταραχής, όσο οξύμωρο και αν ηχεί ίσως τώρα στα αυτιά σας. Η σωστή πληροφόρηση αυξάνει με ποιοτικό τρόπο όλες τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στον έλεγχο της κατάστασης. Ίσως σας μαύρισα την ψυχή ακόμα δεν ξεκίνησα, αλλά μην ξεχνάμε ότι το βαθύτερο σκοτάδι προηγείται της αυγής. Πριν συνεχίσουμε όμως παρακάτω, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τι σημαίνει η χιλιοειπωμένη ως τώρα #καραντίνα και γιατί ο ιός έλαβε την ονομασία #κορωνοϊός;
Ετυμολογία της λέξης Καραντίνα
Η πρακτική της καραντίνας, ξεκίνησε κατά τον 14ο αιώνα σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι παράκτιες πόλεις από επιδημικές παθήσεις. Τα πλοία που έφθαναν στη Βενετία από μολυσμένες περιοχές έπρεπε να καθίσουν στην άγκυρα για 40 ημέρες ανοιχτά της θαλάσσης πριν εισέλθουν για προσάραξη στα λιμάνια. Αυτή η πρακτική, που ονομάζεται καραντίνα, προέρχεται από τις ενετικές λέξεις quaranta giorni που σημαίνει 40 ημέρες.
Ετυμολογία της λέξης Κορωνοϊός
Ανήκει στην οικογένεια ιών που αποτελούν παθογενετικούς παράγοντες που δρουν μολύνοντας τα κύτταρα ενός οργανισμού, ενσωματώνοντας το γενετικό τους υλικό στον ξενιστή και χρησιμοποιώντας τον πολλαπλασιασμό ως μέσω διατήρησης και μετάδοσης. Η ονομασία προέκυψε λόγω της χαρακτηριστικής εμφάνισή του στο μικροσκόπιο όπου διακρίνονται περιμετρικά του στελέχους εξογκώματα σαν στέμμα, (λατινικά: corona).
Για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης, θύματα της οποίας ποσοστιαίως έχουμε πέσει όλοι, έχουν προκύψει κάποιες προτροπές που αναλόγως το βαθμό υπακοής όλων μας δύναται να μετουσιωθούν σε καθολικές επιταγές όπως και εν μέρει τελικά έγινε!
Ένα από αυτά και ίσως το πιο γνωστό, που κυκλοφορεί κατά κόρον στα media είναι το μότο της περίστασης #ΜένουμεΣπίτι.
Το μένουμε σπίτι δεν αποτελεί απλά άλλο ένα hashtag που έγινε viral σαν όλα τα άλλα, αλλά μια προτροπή Ζωής μέσα από υπευθυνότητα και ευσυνειδησία για την υγειά όλων μας! Η φράση αυτή δεν έχει σκοπό να φαλκιδέψει την ελευθερία μας ούτε γεννήθηκε με τιμωρητική διάθεση. Μην το αντιλαμβανόμαστε ως εγκλεισμό αλλά ως μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε σκέψεις, σχέσεις και συναισθήματα. Η τήρησή των κανόνων υγιεινής συμπεριλαμβανομένου και του εν λόγω hashtag είναι μια επίκληση στη λογική.
Να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ανυπακοή στα μέτρα διατήρησης της Δημόσιας Υγείας, δεν αποτελεί αντίσταση στο σύστημα ούτε μας μετατρέπει σε πειθήνια όργανα. Πολλοί αναφέρετε για τα υποκρυπτόμενα προβλήματα ενός long play εγκλεισμού τόσο σε σωματικό επίπεδο όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά εδώ δεν έχουμε καθολικό εγκλεισμό τουλάχιστον σε όσους δεν νοσούν, αλλά έναν σημαντικό περιορισμό κινήσεων για το γενικό καλό.
Πόσο εύκολο όμως μας είναι πραγματικά το να μείνουμε σπίτι;
Το κλειδί είναι η σωστή αξιοποίηση του χρόνου καθώς και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των δυσκολιών που πολύ πιθανόν να προκύψουν!
Προτροπές αξιοποίησης του χρόνου
Ένα καλό βιβλίο ή το άκουσμα της αγαπημένης μας μουσικής (σεβόμενοι το πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε) πάντα αποτελούν φίλο και σύμμαχό μας. Φυσικά οι λάτρεις των online παιχνιδιών δεν θα αφήσουν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Όπως επίσης και τα social media που μπορούν να διατηρήσουν την επαφή μεταξύ των συγγενών και φίλων.
Τα διάφορα online challenge ήδη έχουν βρει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, αρκεί όλα να γίνονται με μέτρο. Μια ακόμα ιδέα που πολλοί αθλητές ήδη έχουν ξεκινήσει είναι η γυμναστική στο σπίτι μας, στην αυλή μας ακόμα και στο μπαλκόνι μας. Οι ευεργετικές ιδιότητες της γυμναστικής μπορούν να παρέχουν εκτός της φυσικής-σωματικής συντήρησης και μια καλή διάθεση με την παραγωγή ενδορφινών (ορμόνες ευτυχίας).
Έχετε υπόψιν ότι η φαντασία είναι το υπέρτατο όπλο για την καταπολέμηση της ρουτίνας.
Επαναπροσδιορισμός σχέσεων
Αναλόγως το πως θα επιλέξουμε να χειριστούμε τον κατ’ οίκον περιορισμό και αναλόγως το πλαίσιο στο οποίο διαμένουμε (ζευγάρια, οικογένεια, ατομικά), θα τεθούμε προ των ευθυνών μας και των συναισθημάτων μας. Οι σχέσεις θα δοκιμαστούν, τα συναισθήματα το ίδιο. Τώρα λοιπόν είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή να τις διορθώσουμε.
Όσοι μένετε με τους γονείς σας, δείτε το σαν μια καλή ευκαιρία ώστε να μειώσετε το μεταξύ σας χάσμα που πιθανόν αντιμετωπίζετε. Σε καμία των περιπτώσεων δεν λέμε ότι η ψαλίδα θα κλείσει ως δια μαγείας και οι πληγές θα επουλωθούν, αλλά συνιστάται ως μια προσοδοφόρα συναισθηματικά αξιοποίηση της συγκυρίας.
Μέσα από συζητήσεις ή κοινές δραστηριότητες δύναται η οιαδήποτε παρελθοντική ρήξη να εξομαλυνθεί. Μια ταινία, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, η τέλεση μιας συνταγής ενός φαγητού, η κατασκευή ή επιδιόρθωση ενός αντικειμένου μπορούν να λειτουργήσουν ως σύμμαχος στην ενεστώσα κατάσταση.
Αν έχετε απομακρυνθεί από τη σχέση σας, η περίσταση αυτή είναι μια καλή αφορμή για να έρθετε πιο κοντά με τον/την σύντροφό σας, που η πεζότητα της καθημερινότητας και οι προστριβές έχουν υπονομεύσει.
Και φτάνουμε αισίως στο πιο δύσκολο κομμάτι του μένουμε σπίτι, που δεν είναι κάτι άλλο απ’ το να έρθουμε σε πραγματική επαφή με τον εαυτό μας. Με τις σκέψεις μας, τα θέλω μας. Καιρός για ενδοσκόπηση. Ας γράψουμε σε ένα χαρτί τους στόχους μας, ας αφήσουμε τις σκέψεις μας να ταξιδέψουν δίχως όριο και τα συναισθήματά μας να βγουν αβίαστα. Μην ξεχνάμε ότι αν δεν αγαπήσουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας, κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εμάς.

Οδεύοντας προς το τέλος να επισημανθεί ότι υπάρχουν αρκετές τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής στήριξης στελεχωμένες με εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς και Ψυχολόγους.

Και κλείνοντας αναλογιστείτε ότι…
Το κλειδί της ψυχολογίας μας, βρίσκεται μέσα μας!
Το σώμα μπορεί να είναι ως επί το πλείστον σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά ο νους και η ψυχή μας δραπετεύουν!

Του Ψυχολόγου Γιγουρτάκη Μιχαήλ 















ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις