Ποτε οι ξενες πρεσβειες "βλεπουν" εκλογες...?

 


Έσκασε η «βόμβα» από τις ξένες πρεσβείες, καθώς πλέον αναλυτές που επεξεργάζονται τα δεδομένα της πολιτικής ζωής του τόπου, βγάζουν μέχρι και τον μήνα όπου
αυτές θα διεξαχθούν.
Σίγουρα όταν ειδικά Δυτικές χώρες προβλέπουν την ημερομηνία των εκλογών, κάτι ξέρουν. Αν και οι παράγοντες που κρίνουν το χρόνο είναι πολλοί (Σκοπιανό, ο ρόλος Καμμένου, η προσπάθεια ανάκαμψης της κυβέρνησης κ.λπ.) όλοι θεωρούν δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατήσουν οι αντοχές μέχρι τον Οκτώβριο.
Οι προβλέψεις και οι αναλύσεις των διπλωματών των μεγάλων χωρών, έχουν τη σημασία τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναλυτές στις πρεσβείες περιμένουν ότι θα στηθούν κάλπες στην Ελλάδα τον Μάιο, σε μια πολλαπλή διαδικασία για την οποία ήδη υπάρχουν ετοιμασίες. 
Ελέγχονται στα ηλεκτρονικά συστήματα, αγοράζονται κάλπες, επιλύονται θέματα που αφορούν στις ουρές που μπορεί να δημιουργηθούν στα εκλογικά κέντρα λόγω των πολλών ψηφοδελτίων (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές).

Ομως, ενώ οι πρεσβείες και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν… Μάιο εκφράζουν την άποψη ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο.
Το βλέπουν ως πιο πιθανό σενάριο καθώς εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο την κυβέρνηση διότι η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών και των δημοτικών μπορεί να συμπαρασύρει και την ψήφο των εθνικών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους ψηφοφόρους στους οποίους απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε μικρότερα κόμματα.

Με εκλογές πριν από το Μάιο


εκτιμούν στο Μαξίμου ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κλίμα πόλωσης που θα φέρει μεγάλη συσπείρωση στο κυβερνών κόμμα και η πολιτική εκτόνωση των πολιτών μπορεί να γίνει μετά, το Μάιο.

Κι αν πολλοί δεν περιμένουν να υπάρξει στις εκλογές (όποτε κι αν γίνουν αυτές) μια κυβέρνηση που θα έχει την αυτοδυναμία και δεν θα εξαρτάται από μικρότερα κόμματα και συμμαχίες, αυτό που περιμένουν είναι να υπάρξει συνεννόηση στο πολιτικό σύστημα για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Σε ένα χρόνο από τώρα η Ελλάδα θα ζει στον αστερισμό της επιλογής νέου Προέδρου, με μια νέα κυβέρνηση στην εξουσία και με πλήρη αναδιάταξη του χάρτη της βουλής.

ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΚΑΛΠΕΣ

Την ίδια στιγμή, παρόλο που στην κυβέρνηση εξακολουθούν να εξορκίζουν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, εντούτοις, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης ψάχνει τούτες τις γιορτινές ημέρες να αγοράσει κάλπες, όπως αναφέρει πάντα ο ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ.
Ο κ. Πουλάκης σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη «έχει έρθει σε επαφή με δυο-τρεις βιοτεχνίες που κατασκευάζουν κάλπες ώστε όλα να είναι εγκαίρως έτοιμα, ακόμα κι αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Πουλάκης αποκάλυψε ότι μια κάλπη στοιχίζει 90 -100 ευρώ.
«Και επειδή προβλέπεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τους δικαστικούς αντιπροσώπους, η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να αυξήσει και την αποζημίωσή τους, ώστε να τους δώσει ένα κίνητρο να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα. Την προηγούμενη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, εισέπραξαν 800 και 900 ευρώ. Αυτή τη φορά μάλλον θα ξεπεράσουν το χιλιάρικο».

ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – »ΑΓΟΡΑΖΕΙ» ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ

Πάντως στην Κυβέρνηση παίρνουν ήδη τα μέτρα τους. Ακόµα πιο εύκολη θα γίνει στο εξής η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, µια κίνηση που εγείρει ερωτήµατα για την πολιτική και εκλογική στόχευση της κυβέρνησης µέσω της κίνησης αυτής, ιδίως µάλιστα όταν έχει ήδη προηγηθεί η κατακόρυφη αύξηση των λεγόµενων «ελληνοποιήσεων» την τελευταία τετραετία.
Συγκεκριµένα, όπως προανήγγειλε ο ειδικός γραµµατέας Ιθαγένειας, Λάµπρος Μπαλτσιώτης, στις αρχές του νέου έτους θα κατατεθεί στη Βουλή το νοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη µεταρρύθµιση της απονοµής ιθαγένειας, που θα κάνει πιο εύκολη και γρήγορη τη διαδικασία µε πέντε βασικούς τρόπους:

Οι υποψήφιοι, για να λάβουν ελληνική ιθαγένεια µέσω πολιτογράφησης, θα πρέπει να απαντούν σωστά σε 20 από 30 ερωτήσεις. Το σύνολο, ωστόσο, και των 300 πιθανών ερωτήσεων θα είναι διαθέσιµες εκ των προτέρων σε ιστοσελίδα που θα είναι ανοιχτή και προσβάσιµη σε όλους.
Το παράβολο πολιτογράφησης µειώνεται στα 550 ευρώ από τα 700 ευρώ.

Ο χρόνος της διαδικασίας πολιτογράφησης µειώνεται κατά πολύ, µετά την προβλεπόµενη υπαγωγή στο υπουργείο Εσωτερικών και την οµογενοποίηση των ∆ιευθύνσεων Αστικής Κατάστασης που ανήκουν σήµερα στις Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις (θα µετονοµαστούν σε Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις Ιθαγένειας) και τη µεταβίβαση σε αυτές της αρµοδιότητας για την πολιτογράφηση αλλογενών.

Το νοµοσχέδιο προβλέπει, επίσης, τη θέσπιση ευέλικτου πλαισίου για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στους ανιθαγενείς Ελληνες Ροµά, καθώς και, σε συνεργασία µε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την αντιµετώπιση συνολικά των ανιθαγενών που ζουν σήµερα στην Ελλάδα.

Θεσµοθετείται ειδικό, ενιαίο πανελλαδικά, τεστ για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, σε συνεργασία µε το υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε όσοι κρίνονται ότι κατέχουν γλωσσική επάρκεια να µην εξετάζονται στη γλώσσα από την Επιτροπή Πολιτογράφησης. Ηδη από τον περασµένο Απρίλιο η ιθαγένεια διά της πολιτογράφησης έγινε πιο εύκολη, καθώς το δικαίωµα πολιτογράφησης απέκτησαν όσοι µένουν νόµιµα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 12 χρόνια, ακόµα και αν δεν έχουν συγκεκριµένους τύπους αδειών παραµονής, ενώ η άδεια διαµονής επ’ αόριστον και η άδεια δεκαετούς διαµονής προστέθηκαν στις άδειες που δίνουν δικαίωµα πολιτογράφησης στα επτά έτη.
Πέρα, όµως, από τη διευκόλυνση της απόκτησης ιθαγένειας στο εξής, ο αριθµός των ατόµων που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια την τελευταία τετραετία ήδη προκαλεί εύλογα ερωτήµατα: Από 14.178 το 2015 εκτοξεύτηκαν στα 33.487 το 2016 και ανέβηκαν ακόµα περισσότερο, στα 34.814, το 2017. Το ζήτηµα ανέδειξε πρόσφατα µε ερώτησή του στη Βουλή και ο βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.  

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα δραστική αύξηση στις “ελληνοποιήσεις” µεταναστών», σηµειώνει ο τοµεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.∆., τονίζοντας ότι «σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία της ∆ιεύθυνσης Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, τα τελευταία τρία έτη καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση στην έγκριση αιτήσεων για την απόδοση ιθαγένειας, η οποία αγγίζει το 136,9%!».













ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις