Ο Πύρρος Δήμας, Ο Βαλέριος Λεωνίδης, η ΜΚΟ και ο κακός χαμός

 


Ο Πύρρος Δήμας με δήλωση του στο gazzetta.gr αρνείται ότι το Διεθνές Ινστιτούτο Αθλητισμού Πύρρος Δήμας είναι ΜΚΟ και ειδικότερα
αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, την ώρα που υπάρχει στη διάθεση μας το καταστατικό της εταιρείας που τον διαψεύδει! Διαβάστε για το Διεθνές Ινστιτούτο Αθλητισμού Πύρρος Δήμας, το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό να βοηθήσει την άρση βαρών και την ομοσπονδία...

Η δήλωση του Πύρρου Δήμα έγινε στον απόηχο της υποβάθμισης του ομοσπονδιακού προπονητή και πρώην συναθλητή του, Βαλέριου Λεωνίδη, σε προπονητή των αναπτυξιακών κατηγοριών, καθώς και της έξωσης των αθλητών της εθνικής ομάδας τόσο από τους ξενώνες του Αγίου Κοσμά όσο και από το προπονητήριο, στο οποίο όταν πήγαν να κάνουν προπόνηση διαπίστωσαν ότι είχε αντικατασταθεί η κλειδαριά. 
Η κίνηση αυτή του Πύρρου Δήμα, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας και τους αθλητές της εθνικής ομάδας, οι οποίοι αποκάλυψαν ότι στο διάστημα της τελευταίας θητείας του Πύρρου Δήμα, τρέφονταν από συσσίτιο ενορίας της Καλλιθέας. Οι αντιδράσεις δε, από πλευράς δ.σ. επικεντρώθηκαν στη μη κερδοσκοπική εταιρεία, που έχει ιδρύσει ο Πύρρος Δήμας. 
Συγκεκριμένα, με δήλωση του στο «Εθνοσπορ» ο Βαλέριος Λεωνίδης αποκάλυψε ότι οι διαμάχες στην ΕΟΑΒ ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο με αφορμή τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ίδρυσε ο Πύρρος Δήμας αναφέροντας: «Από τότε άρχισαν οι κόντρες του Πύρρου με τον Κώστα Κορλό. Μιλάμε για άνθρωπο που έφερε στο άθλημα ο ίδιος ο Πύρρος και μετά μάλωσε μαζί του για θέματα της χορηγίας και της ΜΚΟ. Ο Κορλός έγινε πρόεδρος της ΕΟΑΒ όταν ο Πύρρος έφυγε για τις ΗΠΑ και τον Νοέμβριο ο Πύρρος τον καθαίρεσε και είπε πως γυρίζει πάλι Ελλάδα». 
  Η ιστοσελιδα επικοινώνησε με τον πρώην πρόεδρο της ΕΟΑΒ, Κώστα Κορλό, τον οποίο ρωτήσαμε για το πώς ο Πύρρος Δήμας, αποφάσισε να ιδρύσει την συγκεκριμένη εταιρεία και πώς το δικαιολόγησε στο δ.σ. της ΕΟΑΒ: «Μας είπε ότι “Φτιάχνω κάτι για μένα. Θα είναι μία εταιρεία που θα κάνει εκδηλώσεις και θα βοηθήσω την ομοσπονδία”. Τότε μας ανακοίνωσε και για την χορηγία με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Μας είπε ότι το ποσό της χορηγίας ήταν 60.000 ευρώ, -από τα οποία τελικά στα ταμεία της ομοσπονδίας μπήκαν 50.000, αφού τα 10.000 ήταν το ποσοστό του κ. Ανατολίτη.
Μοναδική προϋπόθεση για να πάρουμε την χορηγία ήταν να γίνουν τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα άρσης βαρών στον Πολύγυρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εταιρείας (σ.σ. Είχαν παραστεί και οι παραολυμπιονίκες της άρσης βαρών). Ο διπλός ρόλος του Ανατολίτη, ο οποίος έβρισκε χορηγίες για την ΕΟΑΒ και για τον Ινστιτούτο, ήταν το σημείο τριβής μας με τον Πύρρο Δήμα». 
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πύρρο Δήμα, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει ΜΚΟ, προκαλώντας μας μάλιστα να βρούμε στοιχεία...
Ποια είναι η εταιρεία «Διεθνές Ινστιτούτο Αθλητισμού Πύρρος Δήμας»
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με την επωνυμία «Διεθνές Ινστιτούτο Αθλητισμού Πύρρος Δήμας», ιδρύθηκε στις 27/05/2016 από τον τρις «χρυσό» Ολυμπιονίκη ενόσω ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών.
Μέλη στην εταιρεία η οποία ιδρύθηκε με μηδενικό κεφάλαιο (κάτι το οποίο είναι άξιον απορίας, αφού για την ίδρυση μιας εταιρείας απαιτείται ένα ελάχιστο κεφάλαιο) είναι τα δύο του παιδιά Βίκτωρας και Ελένη, αμφότεροι φοιτητές, ο Βασίλης Ταλούμης, κάτοικος Γαλλίας και η δικηγόρος Χριστίνα Παναγουλέα, η οποία φέρεται να χειριζόταν υποθέσεις της Ελληνικός Χρυσός, από την οποία η ΜΚΟ εξασφάλιζε χορηγίες και για λογαριασμό της ΕΟΑΒ και ως εκτελεστικός γραμματέας ορίστηκε ο Μιχάλης Παπαγγελής, φοροτεχνικός, ο οποίος  απασχολείται στην εταιρεία Άκτωρ, η οποία είναι βασικός μέτοχος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. 
Έδρα της εταιρείας έχει οριστεί ο τόπος κατοικίας του Πύρρου Δήμα, όπως φαίνεται παρακάτω από το καταστατικό της εταιρείας.
Ο Γιώργος Ανατολίτης, ο οποίος εμφανίζεται επίσημα ως υπεύθυνος Τύπου της ΜΚΟ (σ.σ. όπως φαίνεται από δελτίο Τύπου που επισυνάπτεται παρακάτω) από το 2011 έως τον Ιανουάριο του 2017 εισέπραττε από την ΕΟΑΒ ποσοστά επί των χορηγιών που έκλεινε για λογαριασμό της.
Διαβάζοντας κανείς το καταστατικό της εταιρείας διαπιστώνει ότι οι σκοποί που επρόκειτο να εξυπηρετήσει ήταν ακριβώς αυτοί που θα έπρεπε να εξυπηρετεί η ΕΟΑΒ (Άρθρο 3 παρ. 1-10).
Στις παραγράφους 11 και 12 του άρθρου 3 του καταστατικού, προβλέπεται: «11. Την παράλληλη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος με βαρύτητα στην εκπαιδευτική διαδικασία του πληθυσμού και ιδίως στους νέους στο πλαίσιο της αρχής της βιώσιμης, αειφόρου ανάπτυξης.

12. Την υλοποίηση δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μέσω ή σε συνεργασία ή με συνέργεια με μη κερδοσκοπικά σωματεία ή φορείς ή και απευθείας.»
Βάσει των παραπάνω παραγράφων η ΜΚΟ μπόρεσε να αναδείξει το κοινωνικό προφίλ της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, για την οποία τόσος λόγος έχει γίνει σχετικά με την καταστροφή που προκαλεί στο περιβάλλον στην  περιοχή των Σκουριών.

Επίσης στην παράγραφο 15 του ιδίου άρθρου έχει γίνει πρόβλεψη για τη συμμετοχή σε προγράμματα ανάλογα με αυτά που έλαβε μέρος η εταιρεία σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. 
Η Εθνική Ομάδα Προσφύγων αποτέλεσε πρωτοβουλία των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος και του Διεθνούς Ινστιτούτου Αθλητισμού Πύρρος Δήμας, στο πλαίσιο των αθλητικών δραστηριοτήτων που υλοποίησαν οι δυο φορείς στα Κέντρα Φιλοξενίας με σκοπό την αποφόρτιση και εκγύμναση νέων προσφύγων και μεταναστών. 
Με δεδομένη τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από το Διεθνές Ινστιτούτο Αθλητισμού Πύρρος Δήμας, προκύπτουν κάποια ερωτήματα τα οποία καλό θα ήταν να απαντήσει ο Πύρρος Δήμας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Συγκεκριμένα, αν ήθελε να βοηθήσει το άθλημα το οποίο τον ανέδειξε, γιατί δεν το έκανε περιοριζόμενος στα καθήκοντα του ως πρόεδρος της ΕΟΑΒ; Δηλαδή γιατί χρειάστηκε να ιδρύσει μία μη κερδοσκοπική εταιρεία για να εξασφαλίζει χορηγίες στην ομοσπονδία και δεν το έκανε απευθείας, με δεδομένο ότι από την εταιρεία δεν θα είχε κανένα οικονομικό όφελος;
Ποια προγράμματα «έτρεξε» το Διεθνές Ινστιτούτο Αθλητισμού Πύρρος Δήμας, ήταν επιδοτούμενα ή όχι και από ποιους και φυσικά αν τα έσοδα και τα κέρδη της εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό που ιδρύθηκε η εταιρεία; 
Κυρίως όμως γιατί αρνείται ότι το Διεθνές Ινστιτούτο Αθλητισμού Πύρρος Δήμας είναι μη κερδοσκοπικό;

27335097_10212652262195433_1526414207_o.jpg











ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις