Επόμενη στάση, το Ιράν!

Κρίση στη Μ.Ανατολή: Επόμενη στάση, το Ιράν!


Βαθαίνει η κρίση στη Μέση Ανατολή, έπειτα και από την απόφαση των ΗΠΑ να ακυρώσουν τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί επί θητείας Ομπάμα για το
πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επιβάλλοντας παράλληλα νέες κυρώσεις και επαναφέροντας τα σενάρια ακόμη και στρατιωτικής παρέμβασης της Δύσης.
Εξάλλου ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά ως τη χειρότερη που επιτεύχθηκε ποτέ ύστερα από διαπραγματεύσεις, ρίχνοντας το "μπαλάκι" των ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η αντίδραση από το Ιράν, όπως αναμενόταν, ήταν σφοδρή, με τον σύμβουλο του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, Αλι Ακμπάρ Βελαγιατί, να απαντά:
"Η απόφαση της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν είναι μια αδιαμφισβήτητη παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Αμερική επιχειρεί εσκεμμένα να καλύψει τις παταγώδεις ήττες της σε Ιράκ, Ιράν και Συρία".
Την ίδια ώρα, η υποστήριξη του Ιράν σε σιιτικές οργανώσεις στο Ιράκ εμποδίζει τις προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα των σουνιτών και των σιιτών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης χρονιάς, υποστήριξε χθες ο ιρακινός αντιπρόεδρος Ιγιάντ Αλάουι.
Η πολιτική ηγεσία του Ιράκ ελπίζει ότι θα έχει ανακτήσει τον έλεγχο όλης της επικράτειας της χώρας, αποσπώντας από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τα εδάφη που ελέγχουν, πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών περί τα μέσα της επόμενης χρονιάς.
«Το Ιράν επεμβαίνει ακόμη και στη (διαδικασία για να λαμβάνονται) οι αποφάσεις του ιρακινού λαού», δήλωσε ο Αλάουι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Δεν θέλουμε να γίνουν εκλογές που θα βασιστούν στις φατριαστικές συγκρούσεις, θέλουμε μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς . Ελπίζουμε ότι οι ιρακινοί θα επιλέξουν χωρίς καμιά ανάμιξη από ξένες δυνάμεις».
Ο Αλάουι, σιίτης πολιτικός που υποστηρίζεται κι από κάποιους σουνίτες, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Κάιρο, όπου βρισκόταν για να συναντηθεί με Αιγύπτιους πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Αξιοποιώντας τους δεσμούς του με τη σιιτική πλειοψηφία του πληθυσμού του Ιράκ, το Ιράν σταδιακά αναδείχθηκε στον ισχυρότερο από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις πολιτικές ισορροπίες στη χώρα αυτή αφότου οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το ιρακινό έδαφος, οκτώ χρόνια μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επεμβαίνει στην πολιτική ζωή του Ιράκ, τονίζοντας ότι η βοήθεια που προσφέρει σε σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις έχει στόχο να ηττηθεί το ΙΚ, το οποίο ανακήρυξε την ίδρυση ενός «χαλιφάτου» στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που κατέλαβε το 2014.








ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις