Όταν «έκοβαν» το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους η Βουλή ψήφιζε μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα πολιτικά πρόσωπα!

 


Για άλλη μια φορά οι βουλευτές αποδεικνύονται πολίτες «ειδικής μεταχείρισης» και οι υπόλοιποι Έλληνες ένα είδος «παρία»: Την στιγμή που αποφασίστηκε το «κόψιμο» του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους
(που δεν θα το έπαιρναν αν δεν το είχαν ανάγκη για την επιβίωσή τους δηλαδή) η Βουλή αποφάσισε να κάνει ένα δώρο στον... εαυτό της με μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο
Η διάταξη αυτή, μάλιστα, περιλαμβάνεται στον ίδιο νόμο στον οποίο προβλέπεται και η περικοπή του ΕΚΑΣ, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.

Συγκεκριμένα με τη διάταξη στο Άρθρο 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος το οποίο περιλαμβάνεται στο νόμο 4387/2016, καταργήθηκε το ιδιαίτερο καθεστώς ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα πολιτικά πρόσωπα που είχε ψηφιστεί το 2014 και προέβλεπε την επιβολή της εισφοράς με αυξημένο συντελεστή 8% στο άθροισμα των εισοδημάτων των πολιτικών προσώπων από όλες τις πηγές.

Στο ειδικό αυτό καθεστώς περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι της Βουλής, οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, οι περιφερειάρχες, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, οι δήμαρχοι και τα μέλη των ανεξαρτήτων αρχών.

Με τη νέα διάταξη όλα τα παραπάνω πρόσωπα εξομοιώνονται με τους υπόλοιπους φορολογούμενους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπόκεινται στην κλίμακα για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που προβλέπει 0% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, 2,2% για το τμήμα εισοδήματος από 12.001 έως 20.000 ευρώ, 5% για το τμήμα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, 6,5% για το τμήμα από 30.001 έως 40.000 ευρώ, 7,5% από 40.0001 έως 65.000 ευρώ, 9% για το τμήμα από 65.001 έως 220.000 ευρώ και 10% για το τμήμα από 220.001 και πάνω.

Ο πίνακας των ελαφρύνσεων που δημοσιεύει η εφημερίδα συγκρίνοντας τις εισφορές το 2015 με την παλαιά διάταξη και το 2016 με τη νέα διάταξη είναι αποκαλυπτικός:


Φυσικά κάποιοι θα πουν ότι αυτή η τροπολογία ψηφίστηκε από τους βουλευτές της κυβέρνησης. Σωστά, όμως και οι των υπολοίπων κομμάτων έδειξαν την «στενοχώρια» τους δια της απόλυτης σιωπής. Από τον Μάιο μέχρι σήμερα, μόλις τώρα έγινε αντιληπτή η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Τόσο «σαματά» έκαναν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Να σημειωθεί ότι αλλιώς ζει ένας συνταξιούχος των 500 ευρώ και αλλιώς ένας βουλευτής που λαμβάνει «αποζημίωση» 7.000 ευρώ και άνω μηνιαίως αλλά αυτά είναι «ψιλά» γράμματα για τους «Εθνοπατέρες».






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις