Σημαντική η μείωση της εκλογικής επιρροής του Μ.Ρούτε αλλά τον «έσωσε» ο Ρ.Τ.Ερντογάν

 


Σημαντική ήταν η μείωση της εκλογικής επιρροής του Μ.Ρούτε αλλά τον «έσωσε» ο Ρ.Τ.Ερντογάν όπως φαίνεται από τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ολλανδία.
Με 33 έδρες και
ποσοστό 21,3% κερδίζει ο κεντροδεξιός Μαρκ Ρούτε τις ολλανδικές εκλογές, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και την ενσωμάτωση στο 95,3%. 

Με συμμετοχή που φαίνεται να άγγιξε το 81%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ή ακόμα και να το υπερέβη, οι Ολλανδοί ψηφοφόροι έσπευσαν στις κάλπες, για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας τους. 
Είναι σαφές ότι αν δεν υπήρχε ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα έπρεπε να εφευρεθεί.

Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (VVD) θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό Kοινοβούλιο, καταγράφοντας πάντως απώλεια 9 εδρών. 


Το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Xέερτ Βίλντερς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 20 έδρες και ποσοστό 13,1%, έναντι 15 εδρών που κατείχε έως σήμερα.

Η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και οι Δημοκράτες 66 συγκεντρώνουν από 19 έδρες, ενώ το Εργατικό κόμμα, οι σοσιαλδημοκράτες του Γερούν Ντάισελμπλουμ που έως σήμερα συγκυβερνούσαν όντας η δεύτερη πολιτική δύναμη του ολλανδικού κοινοβουλίου, καταποντίστηκαν. Με ποσοστό μόλις 5,7% εκλέγουν 9 βουλευτές, αντί των 38 που είχαν!

Με τα αποτελέσματα αυτά πάντως, το VVD του Μαρκ Ρούτε, οι Χριστιανοδημοκράτες του CDA και οι προοδευτικοί του D66 δεν είναι εφικτό να σχηματίσουν κυβέρνηση και θα χρειαστεί στον όποιο συνασπισμό να συμμετάσχει και ένα τέταρτο κόμμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή των 150 εδρών.

Τα έως τώρα αποτελέσματα:
VVD 33 seats
PVV 20
CDA 19
D66 19
GroenLinks, SP 14
PvdA 9
ChristenUnie 5
Partij voor de Dieren
50PLUS 4
SGP and DENK 3
Forum for Democracy 2

Ο Μαρκ Ρούτε «δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα», διαβεβαιώνει ο Χέερτ Βίλντερς στον απόηχο των αποτελεσμάτων των ολλανδικών εκλογών, βάσει των οποίων το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές έναντι των αντιπάλων του συγκεντρώνοντας 33 έδρες. Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) λαμβάνει 20 έδρες.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο Ολλανδός πολιτικός σημείωσε πως «κερδίσαμε έδρες. Αυτή είναι η πρώτη νίκη. Δεν έχω τελειώσει ακόμη με τον Ρούτε. Δεν έχει απαλλαγεί από εμένα». Λίγο αργότερα ο Βίλντερς συνεχάρη τον Ρούτε, υποσχόμενος ότι θα ασκήσει έντονη αντιπολιτευτική δράση στη βουλή εάν δεν συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό.

«Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα», είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή, «(αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους». Ακόμα και εκτός κυβέρνησης, τόνισε, η επιρροή του κόμματός του στην ολλανδική πολιτική σκηνή είναι τεράστια. Είπε επίσης ότι δεν καταλαβαίνει τη δήλωση του Ρούτε ότι οι ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν όχι στους «λάθος είδους λαϊκιστές»: «Δεν καταλαβαίνω τί εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής».

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο μεγάλος χαμένος των ολλανδικών εκλογών, καθώς το κόμμα του διατήρησε μόλις 9 από τις 38 έδρες που κατείχε έως σήμερα. Όπως δήλωσε, ωστόσο, δεν προτίθεται να τα παρατήσει ποτέ, συνεχίζοντας την πορεία του. Ο λόγος για τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχασε δυνάμεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Αμέσως μετά τα Exit Poll, δήλωσε: «Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας τους τελευταίους μήνες. Αύριο θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, μαζί με όλα μας τα μέλη. Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ».





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις