Γύρη: Θρεπτικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες


 Στην Ελλάδα πολύ λίγοι ως τώρα έχουν ακουστά να γίνεται λόγος για την «μελισσογύρη».
Είναι μια νέα τροφή θαυματουργική που την παράγει η μέλισσα, δηλαδή είναι προϊόν της κυψέλης που η σύγχρονη πειραματική έρευνα το έφερε στο
επίκαιρο φως της καθημερινότητας.
Όπως έχει ήδη εξακριβώσει η επιστήμη, η μελισσογύρη περιέχει πολύτιμες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Είναι ένα εδώδιμο με γνωρίσματα πολύ δυναμωτικά και η λήψη της με την καθημερινή τροφή φέρνει θρεπτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα σχεδόν απίστευτα.
Μ’ όλο που η μελισσογύρη ήταν γνωστή από τους αρχαίους έλληνες και τα παλιά βιβλικά χρόνια των προφητών, το σχεδόν ακατόρθωτο του μαζώματος της έκανε τη χρησιμοποίησή της αδύνατη.
Η μελισσογύρη είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών την οποία μαζεύουν από ορισμένα λουλούδια η μέλισσες, κατά το μάζεμα της την ανακατεύουν με νέκταρ και τη φέρνουν στην κυψέλη σε σχήμα σφαιρικό ακανόνιστο κάνοντας με αυτή λεγόμενο ψωμί των μελισσών και το αποθηκεύουν μέσα στα εξάγωνα κελιά της κηρήθρας, για να ταΐζουν με αυτό τα νεογνά τους.
Η μελισσογύρη είναι μια αναντικατάστατη πηγή από
φυσικές πρωτεΐνες και διακρίνεται στην ανεμόφιλη και στην εντομόφιλη.
Η πρώτη συνήθως είναι επιβλαβής στον άνθρωπο και φέρνει σε πολλούς αλλεργία (αναφυλαξία) και δεν έχει τις θαυμαστές ιδιότητες που έχει η εντομόφιλη, η οποία είναι εκείνη για την οποία μιλάμε εδώ και την οποία μαζεύουν οι μέλισσες.
Η μελισσογύρη είναι πλούσια σε πολύτιμα συστατικά μεταξύ των οποίων πρώτη θέση έχουν οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα.
Άλλα αξιόλογα στοιχεία που περιέχει είναι:
Η καροτίνη, η οποία είναι η βασική πηγή από την οποία παράγεται βιομηχανικά η βιταμίνη Α.
Η ρουτίνη (βιταμίνη π), η οποία δυναμώνει και μεγαλώνει τα τριχοειδή αγγεία της κυκλοφορίας και ενισχύει τις φλέβες και τις αρτηρίες.
Μια ιδιότητα που συντελεί στο να απομακρύνει σε μεγάλο βαθμό τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια και ειδικά για όσους έχουν περάσει τα 40 χρόνια της ηλικίας τους.
Η μελισσογύρη περιέχει ακόμα μια ποσότητα από ένζυμα συστατικά που είναι απαραίτητα για την αφομοίωση και απορρόφηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού και επίσης φυτικές ορμόνες οι οποίες είναι αβλαβής στον άνθρωπο ( και όχι σαν τις βλαβερές συνθετικές ορμόνες όπως είναι εκείνες των βιομηχανιών εργαστηρίων που κυκλοφορούν στα φαρμακεία και οι οποίες ορμόνες κανονίζουν και ρυθμίζουν την έκκριση που παράγουν στους άνδρες και στις γυναίκες οι ενδοκρινείς αδένες, με αυτής την ιδιότητα ενισχύει και τον προστάτη.
Η κανονική χρήση της μελισσογύρης, όπως την φέρουν στην κυψέλη οι μέλισσες, (και όχι νοθευμένη, μπαγιάτικη ή χαλασμένη) μπορεί να ξαναδώσει στον προστάτη την παλιά του νεότητα, όπως έχουν αποδείξει πειράματα.

Στη Σουηδία και τα σκανδιναβικά κράτη καταναλώνουν εκπληκτικές ποσότητες μελισσογύρης.
Η μελισσογύρη έχει θαυμάσια επίδραση στις γυναίκες και ιδιαίτερα στις διάφορες δύσκολες περιόδους της ζωής τους. όταν την παίρνουν ανακατεμένη με μέλι συντελεί συχνά σε απρόσκοπτες και ομαλές γέννες.
Πειράματα που έγιναν σε ευρωπαϊκά και ρωσικά ινστιτούτα δείχνουν ότι η μελισσογύρη είναι μια εξαιρετική πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις κακοήθους αναιμίας.
Επιπλέον ρυθμίζει την εντερική λειτουργία και αποστειρώνει ολόκληρο το πεπτικό σύστημα (και γι αυτό μερικοί της έδωσαν τον τίτλο «αστυνόμος των εντέρων») αυξάνει την όρεξη, λιγοστεύει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, προωθεί τον πλουτισμό της αιμογλοβίνης, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία καθώς και την φλόγωση του προστάτη.
Δύο σουηδοί ιατροί ο Εric Αskupmark του πανεπιστημίου της Upsala και ο G. Johnson του πανεπιστημίου Lund, δημοσίευσαν μια μελέτη στην οποία αναφέρονται στην πολύ ωφέλιμη επίδραση που έχει η μελισσογύρη στον προστάτη.
Τα σουηδικά φαρμακεία διαθέτουν ένα παρασκεύασμα με βάση τη μελισσογύρη, το tchernilton, το οποίου η χρήση συνίσταται όχι μόνο σαν θεραπευτικό φάρμακο αλλά ακόμη και σαν προφυλακτικό μέτρο κατά των μολύνσεων του προστάτη.
Ο Αlin Gallas γάλλος επιστήμονας και διακεκριμένος ακαδημαϊκός, συνιστά για κάθε άνθρωπο ηλικίας 50 χρόνων και πάνω, να παίρνει κάθε μέρα από μισή ουγκιά (15 γραμμάρια) μελισσογύρη.
O ακαδημαϊκός dr. Nicholai Tsitsin ρώσος βοτανολόγος, εξεπλάγη (όπως γράφει) όταν ανακάλυψε ότι ένα ποσοστό 70% των ανθρώπων που ήταν εκατόχρονοι και πάνω, είτε ήταν οι ίδιοι μελισσοκόμοι είτε είχαν εργασία που είχε να κάνει με προϊόντα κυψέλης.
Ο Charli Baba Mislimon από το Arzebaizan που ήταν 160 χρόνων, εξακολουθούσε να είναι, στην ηλικία αυτή ένας πολύ δραστήριος μελισσάς (n.ioiriche, από το βιβλίο του «μέλισσες» οι φτερωτοί φαρμακοποιοί). από καιρού έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι μελισσοκόμοι δεν προσβάλλονται από καρκίνο, εκτός από σπάνιες μόνο περιπτώσεις που οφείλονται σε καταχρήσεις καπνού ή πιοτού.
Το θαυμάσιο τούτο φαινόμενο της ανοσίας κατά του καρκίνου είναι σήμερα επιστημονικό θέμα μελέτης και πειραματικής έρευνας.
Η ελληνική γύρη είναι εξαιρετικής ποιότητας, γιατί έχουμε πάρα πολύ καλές ανθοφορίες από αρωματικά φυτά.
Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και μεταλλικά στοιχεία κά.η ισορροπία των αμινοξέων (22) είναι καθοριστικός παράγοντας της διατροφικής αξίας της γύρης (ιannuzzi,1993b).

Περιέχει πάνω από 5000 ένζυμα και συνένζυμα απαραίτητα για το μεταβολισμό των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το πεπτικό σύστημα (pollen company,1981).
Περιέχει αντιβιοτικές και βακτηριοστατικές ουσίες καθώς και φυτικές ορμόνες που ρυθμίζουν τη φυσιολογική έκκριση των ενδοκρινών αδένων. Αν συγκρίνουμε την περιεκτικότητα της γύρης σε αμινοξέα με την αντίστοιχη του βοδινού κρέατος, των αυγών ή του τυριού, θα διαπιστώσουμε ότι σε ίσο βάρος η γύρη είναι 5-7 φορές πιο πλούσια από αυτές τις τροφές που φημίζονται για τη διατροφική τους αξία.
Η ένταξη της στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου αποφέρει απίστευτα αποτελέσματα.
Η γύρη βοηθά στη διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς, έχει διουρητική δράση (liebelt,1994). διορθώνει την ισορροπία του μεταβολισμού και συμβάλλει όχι μόνο στη μείωση του βάρους αλλά και στην αύξηση. αύξηση της ταχύτητας μεταβολισμού της αιθανόλης, έντονη σεξουαλική δραστηριότητα (brown,1989).
Περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης και της αναιμίας, προστατίτιδα, αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα, διάρροια, εντερίτιδες.
Περιέχει μία αντιβιοτική ουσία, παρόμοια με την πενικιλίνη. επηρεάζει το μεταβολισμό του νερού, την απόθεση λίπους του θυρεοειδούς αδένα (liebelt,1998). προστατεύει την όραση.
Καταναλώνεται αυτούσια ως έχει, διαλυμένη σε κάποιο χυμό, αναμεμιγμένη με μέλι.
Τί είναι η γύρη;
Η γύρη είναι το αρσενικό στοιχείο της γονιμοποίησης των ανθέων. Υπάρχουν δύο είδη γύρης, η ανεμόφιλη και η εντομόφιλη. Οι πρώτες μεταφέρονται με τον άνεμο, και είναι άφθονες. Αυτές δεν περιέχουν τους αναγκαίους θρεπτικούς παράγοντες και είναι υπεύθυνες για πολλές από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες.
Οι εντομόφιλες, μεταφέρονται από τις μέλισσες, ζυμώνονται από αυτές με το νέκταρ προκειμένου να γίνουν εύπλαστες και να αποκτήσουν τη μορφή σφαιριδίου με την οποία αποθηκεύονται στην κυψέλη
(Ένα κουτάλι του γλυκού γύρη – η συνιστώμενη δοσολογία για το ξεκίνημα – περιέχει 1.200 σφαιρίδια, δηλαδή περίπου 2.500.000 κόκκους γύρης, κάθε ένας από τους οποίους έχει τη δυνατότητα να γονιμοποιήσει ένα άνθος και να παραχθεί έτσι ένας καρπός, ή ένας κόκκος σιταριού κλπ. δεν υπερβάλλουμε λοιπόν όταν μιλώντας για τη γύρη λέμε ότι κλείνει μέσα της τη γενεσιουργό δύναμη της φύσης.
Σημειώστε επίσης ότι η γύρη αποτελεί την πρώτη υλη για την παραγωγή βασιλικού πολτού.

Η σύνθεση της όπως και του μελιού και του βασιλικού πολτού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη.
Οι αναλύσεις δείχνουν ότι περιέχει μιά τεράστια ποσότητα από αζωτούχα υλικά με τη μορφή πρωτεϊνών, ανόργανων αλάτων και βιταμινών, περιέχει ακόμη όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει, και μάλιστα στην περίπτωση της γύρης τα λαμβάνει από φυσική πηγή, πράγμα προτιμότερο από τις συνθετικές φόρμουλες. Σημαντικό επίσης στοιχείο γιά την ποιότητα της γύρης είναι ότι η μέλισσα από τη φύση της γνωρίζει να επιλέγει γύρες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αγνοώντας τις φτωχές σε περιεκτικότητα. αν υποτεθεί ότι στο διαιτολόγιο μας υπήρχε μόνον η γύρη γιά την πρόσληψη αμινοξέων, τότε θα βλέπαμε ότι η γύρη μόνη της μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας με μια δόση 15γρ. (ανάλογα με την ηλικία και τις ειδικές συνθήκες – αθλητισμός, κόπωση κλπ – μπορεί να αυξηθεί ως τα 35γρ).
Βιταμίνες
Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος β, και αρκετή βιταμίνη c.
Περιέχει ακόμη καροτονοειδή που μετασχηματίζονται σε βιταμίνη α από τον οργανισμό, καθώς και βιταμίνη ε.
Επίσης στη γύρη υπάρχει μία ουσία η ρουτίνη, η οποία ενισχύει την αντίσταση ολόκληρου του συστήματος του κυκλοφοριακού ως και το επίπεδο των τριχοειδών αγγείων.
Η εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι η ελαστικότητα των αγγείων μπορεί να αυξηθεί ως και 76% με δόση των 3γρ. ταυτόχρονα η ίδια ουσία σε περιπτώσεις αιμορραγίας επιταχύνει το πήξιμο του αίματος, και μετριάζει το ρυθμό της καρδιάς.
Υδατάνθρακες
Περιέχει από 10 – 15% φρουκτόζη και γλυκόζη
Ένζυμα
Περιέχει φωσφατάση, αμυλάση, ιμβερτάση και άλλα ένζυμα τα οποία παίζουν καταλυτικό ρόλο σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η γύρη σαν αντιβιοτικός παράγοντας
Σαν αντιβιοτικό, έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι είναι ιδιαίτερα δραστική σε ορισμένες καλλιέργειες μικροβίων.
Η γύρη σαν αυξητικός παράγοντας
Δυναμώνει και τονώνει, δίνοντας ταυτόχρονα στον οργανισμό τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περισσότερο.
Μπορούμε λοιπόν συμπερασματικά να πούμε ότι η γύρη αποτελεί μια ευχάριστη βιολογική διατροφική έκπληξη. λειτουργεί ως καταλύτης στις περισσότερες από τις αντιδράσεις του οργανισμού καθώς και στη σωματική και ψυχική του υγεία.
Δοσολογία
Η χορήγηση γίνεται κατά προτίμηση το πρωί.
-ενήλικες: ξεκινάμε μέ μία κουταλιά του γλυκού και βαθμιαία μέσα σε ένα δεκαήμερο αυξάνουμε σε μία κουταλιά της σούπας.
-ανήλικοι: ξεκινάμε με μία κόφτη κουταλιά του γλυκού και βαθμιαία μέσα σε ένα δεκαήμερο αυξάνουμε σε μία κόφτη κουταλιά της σούπας.
-αθλητές: πέραν της κανονικής δοσολογίας (όπως πιο πάνω), μία κουταλιά του γλυκού μία ώρα πριν και μία κουταλιά του γλυκού αμέσως μετά την γυμναστική.
Σε περιπτώσεις ειδικές (π.χ. δίαιτα με γύρη / άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες παθήσεις) η δοσολογία μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού.
Αν γίνεται παράλληλη χορήγηση βασιλικού πολτού, τότε η χορήγηση γύρης γίνεται μισή ώρα μετά τον βασιλικό πολτό.
Γύρη και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό
1.τι είναι η γύρη και ποια η σύσταση της
Η γύρη είναι το μέσον με το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών μεταφέρεται από τα αρσενικά (στήμονες) στα θηλυκά πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών (ύπερος)
σύνθεση της γύρης (lannuzzi 1993c)
πρωτεΐνες 22% (όρια 7-30)
υδατάνθρακες 31 (0-41)
λίπη 5 (1-14)
μεταλλικά στοιχεία 3 (1-16)
νερό 11 (7-16)
άγνωστοι παράγοντες 29 (22-36)
πίνακας 1
Τα μεταλλικά στοιχεία που αναφέρονται στον πίνακα 2 είναι τα πιο διαδεδομένα στη γύρη, όχι όμως και τα μοναδικά.
Η σύνθεση της γύρης σε μεταλλικά στοιχεία διαφέρει πολύ και εξαρτάται από το φυτό από το οποίο προήλθε και κατ’ επέκταση τη σύσταση του εδάφους, που συχνά επηρεάζεται από την παρουσία βιομηχανιών στην περιοχή.
Στον πίνακα 2 αναφέρονται τα απαραίτητα αμινοξέα που βρέθηκαν στη γύρη ενώ σε σύνολο τα αμινοξέα σ΄αυτήν υπερβαίνουν σε αριθμό τα 19. παρατηρείται πως όλα τα απαραίτητα αμινοξέα έχουν βρεθεί στη γύρη.
Επίσης υπάρχουν αναφορές για την παρουσία ασπαρτικού οξέος, κυστίνης, γλυκίνης, υδροξυπρολίνης (lannuzzi 1993c). Η κυστίνη είναι ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυία και το χρώμα των μαλλιών.
βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αμινοξέα στη γύρη (lannuzzi 1993c).








Βιταμίνες Μεταλλικά άλατα Αμινοξέα
Ομάδας Β: θιαμίνη Κάλιο Αργινίνη
ριβοφλαβίνη, φώσφορος Ιστιδίνη
παντοθενικό οξύ, ασβέστιο Λευκίνη
πυριδοξίνη μαγνήσιο Μεθιονίνη
φολικό οξύ, σίδηρος Φενιλαλανίνη
βιοτίνη, χαλκός Θρεονίνη
βιταμίνη c (ασκορβικό οξύ) ψευδάργυρος Τρυπτοράνη
βιταμίνη Ε μαγγάνιοτιτάνιο Βαλίνη
Γλουταμινικό οξύ
πίνακας 2
Αν συγκρίνουμε την περιεκτικότητα της γύρης σε αμινοξέα με την αντίστοιχη του βοδινού κρέατος, των αυγών ή του τυριού θα διαπιστώσουμε ότι σε ίσο βάρος η γύρη είναι 5-7 φορές πιο πλούσια από αυτές τις τροφές, που φημίζονται για τη διατροφική τους αξία.
Να γιατί η γύρη είναι μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη τροφή (Callian 1958, Brown 1989).
Επίσης αποτελέσματα από διαφορές διατροφικές δοκιμές έδειξαν ότι η ισορροπία των αμινοξέων είναι καθοριστικός παράγοντας της διατροφικής αξίας της γύρης (lannuzzi 1993b).
Η περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα (αραχιδονικό, βεχενικό, καπρικό, καπροϊκό, καπρυλικό, λαυρικό, λινολεϊκό, παλμιτικό, στεατικό κ.ά.) διαφέρει ανάλογα με τη φυτική προέλευση (Talpay 1978).
Για τα ανάγοντα σάκχαρα υπάρχουν υποψίες ότι προέρχονται από δραστηριότητα των μελισσών γιατί η γύρη που συλλέγεται με τα χέρια περιέχει μικρότερη ποσότητα(lannuzzi 1993c).
Έχει υπολογιστεί πως η γύρη που συλλέγεται από τις μέλισσες περιέχει πάνω από 5000 ένζυμα και συνένζυμα απαραίτητα για το μεταβολισμό των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το πεπτικό σύστημα(Pollen Company, 1981).
Επίσης περιέχει αντιβιοτικές και βακτηριοστατικές ουσίες καθώς και φυτικές ορμόνες, που ρυθμίζουν τη φυσιολογική έκκριση των ενδοκρινών αδένων.
Θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό
O Liebelt (1994) όταν κατανάλωσε γύρη παρατήρησε μείωση της όρεξης και απώλεια βάρους, σταθεροποίηση της πίεσης του αίματος στα επιτρεπτά όρια χωρίς χορήγηση φαρμάκων, αύξηση της ταχύτητας μεταβολισμού της αιθανόλης, έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, βελτίωση της μνήμης και διουρητική δράση.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η γύρη μπορεί να διορθώσει την ισορροπία του μεταβολισμού και να συμβάλλει όχι μόνο στη μείωση του βάρους αλλά και στην αύξηση ή διατήρηση αυτού ανάλογα με το αν καταναλώνεται πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια του φαγητού.

O Brown (1989) παρατήρησε πως η χορήγηση γύρης σε ασθενείς μετά από εγχείρηση βοήθησε στη γρήγορη ανάρρωση αυτών καθώς και ήταν αποτελεσματική σε περιπτώσεις χρόνιου αλκοολισμού, μια κατάσταση γνωστή για την απώλεια βιταμινών και αμινοξέων, μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο εκδήλωσης του φαινομένου στέρησης.
Η γύρη περιέχει γοναδοτρόπες ορμόνες, ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες του άρρενος και του θήλεως.
Η σπερματογένεση στον άνδρα καθώς και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα οφείλονται στην παρουσία των ορμονών αυτών.
Επιπρόσθετα αναφέρεται πως ένα κουταλάκι του γλυκού γύρη αναμεμιγμένη με μέλι 4 φορές την ημέρα συστήνεται σε περιπτώσεις κολίτιδας και γαστρίτιδας.
Επίσης η ημερήσια λήψη μίγματος γύρης – μελιού βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοηθά να αποκτήσουν ανοσία.
Στη βιβλιογραφία αναφέρονται πάρα πολλά παραδείγματα αποτελεσματικής χρήσης της γύρης όπως: αναιμία, πάρκινσον, προστατίτιδα, αιμορροΐδες, χρόνια ηπατίτιδα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, εντερίτιδες.
Έχει βρεθεί ότι η γύρη συντελεί στην βελτίωση της γενικής κατάστασης ασθενών με γυναικολογικά καρκινώματα σε συνδυασμό με θεραπεία με ακτινοβολία.
Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι ασθενείς που έλαβαν γύρη και υποβλήθηκαν σε ακτινοβολία υπέφεραν λιγότερο από αυτήν.
Η γύρη περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης και της σεξουαλικής ανικανότητας.
Οι φυσικά ισορροπημένες ποσότητες βιταμινών ιχνοστοιχείων και αμινοξέων που περιέχει προσδίδουν στον άνθρωπο την ισορροπία και την αρμονία των φυσικών ικανοτήτων, εξυψώνουν το ηθικό και μειώνουν τη νευρικότητα.
Η χρήση της γύρης επέφερε καταπληκτικά αποτελέσματα κατά της ημικρανίας, στη μείωση ή επαναφορά της όρεξης στην αδυναμία, ενώ συμβάλλει και στη μακροζωία.
Περιέχει μία αντιβιοτική ουσία παρόμοια με τη πενικιλίνη και επιδεικνύει βακτηριοστατική και βακτηριοκτόνα


δράση σε συγκεκριμένα μικρόβια (όπως π.χ. η σαλμονέλα)

Επηρεάζει το μεταβολισμό του νερού, τη απόθεση λίπους του θυρεοειδούς αδένα και γενικά τη φυσική κατάσταση. Προστατεύει την όραση και η ενέργεια της είναι αποτελεσματική στη διανοητική εργασία. Χρησιμοποιείτε ως συστατικό σε κρέμες και καθιστά το δέρμα απαλό.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα  δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις