Πως οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες έσφαξαν κατά τον Β'Π.Π. τους Έλληνες της Ηπείρου

Πως οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες έσφαξαν κατά τον Β'Π.Π. τους Έλληνες της Ηπείρου


Πρόκειται για ένα πονεμένο κεφάλαιο για την ιστορία της Ηπείρου, καθώς οι Τσάμηδες αποτέλεσαν τους κρυφούς συνεργάτες των Ιταλών στρατιωτών του Μουσολίνι, προβαίνοντας σε προβοκάτσια κατά του ελληνικού στρατού στα
βουνά της Ηπείρου.
Όπως αναφέρει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Γκότοβος, οι Τσάμηδες ήταν μία μεγάλη αφορμή για τους Ιταλούς προκειμένου μέσω της Αλβανίας να εισβάλλουν στην Ελλάδα, ενώ κατά καιρούς (πριν και μετά τον πόλεμο) χρησιμοποιήθηκαν ως μέσω προπαγάνδας.
Υπάρχουν μάλιστα πολλές αναφορές πως οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί Τσάαμηδων της υπό κατοχής ακόμη βορείου Ηπείρου προέβησαν σε πρωτοφανή εγκλήματα κατά των Ελλήνων Χριστιανών, κυρίως όμως κατά τα χρόνια της κατοχής. Δεν είναι λίγες οι αναφορές (από πρακτικά των Γερμανών κατακτητών στην Ελλάδα) για συνεργασίες με τους Ναζί.
Ο καθηγητής στην έρευνά του υποστηρίζει πως τα παραπάνω γεγονότα είναι η απόλυτα αντικειμενική όψη της ιστορίας, βασιζόμενη σε πολυετή μελέτη αλλά και πλείστες μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τις σφαγές από τους Τσάμηδες και στη συνέχεια από τους Ναζί.
Ωστόσο σήμερα κάποιοι εξακολουθούν να "σφυρίζουν αδιάφορα" σε όσους επιθυμούν να ανοίξουν και πάλι το θέμα της Τσαμουριάς.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. Κατάγομαι από την Λάκα Σούλι. Η οικογένειες μας στην Κατοχή υπέφεραν από τους Τσάμηδες που ήταν συνεργάτες των Ιταλών , αρχικά, και των Γερμανών στην συνέχεια. Διέπραξαν φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου, βιάζοντας, σφάζοντας κλέβοντας, εκτελώντας και καταδίδοντας τους Ηπειρώτες. Οι δικοί μας έφυγαν στα βουνά με τον Ζέρβα. Όταν υποχώρησαν οι Γερμανοί αυτοί ήταν η οπισθοφυλακή τους. Τους πρόφτασε το ΕΔΕΣ στους Φιλιάτες όπου στην μάχη που δόθηκε τους αποδεκάτισε. Μετά τον πόλεμο δικάσθηκαν ερήμην και καταδικάσθηκαν εις θάνατον και δήμευση της περιουσίας τους. για ποιά δικαιώματά τους μιλάνε;
    Οι πατριώτες μου και εγώ θα καταθέσουμε αγωγές αποζημιώσεως κατά της Αλβανικής Κυβέρνησης που έκανε το λάθος να θέσει το θέμα, αναγνωρίζοντας ότι οι Τσάμηδες είναι πολίτες της! Θα υποχρεωθούν , πιστέψτε με, να πληρώσουν τεράστια ποσά.
    Η μάνα μου , 93 ετών, μου είπε ότι θα κρατηθεί ζωντανή για να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας!Καταλαβαίνετε τι τράβηξε...
    Ήρθε η ώρα να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους.
    Το χρωστάω στην μνήμη του παληκαριού, Θείου μου Ζήση Γιώση που τους πολέμησε λεβέντικα. Η μάχη του συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις