Οι ήρωες της Ίβο Τζίμα: 71 χρόνια μετά κατάλαβαν ότι είχαν μπερδέψει έναν απ' τους στρατιώτες

Οι ήρωες της Ίβο Τζίμα: 71 χρόνια μετά κατάλαβαν ότι είχαν μπερδέψει έναν απ' τους στρατιώτες


Ο φωτογράφος του Associated Press, Τζο Ρόζενταλ τράβηξε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν απαθανάτισε τη δεύτερη αμερικανική έπαρση σημαίας στο νησάκι Ίβο Τζίμα. Αλλά δεν σημείωσε τα ονόματα των έξι ανδρών που
φωτογραφήθηκαν, στην κορυφή του βουνού Σουριμπάτσι της Ίβο Τζίμα, στις 23 Φεβρουαρίου 1945. Αργότερα, το Σώμα των Πεζοναυτών έπρεπε να γυρίσει πίσω και να εντοπίσει τους άνδρες που από κει έπειτα θα περνούσαν στη «αθανασία»: Οι Τζον Μπράντλεϊ, Ρενέ Γκανιόν, Άιρα Χέιζ, Χάρλον Μπλοκ, Μάικλ Στρανκ και Φράνκλιν Σούσλι. Υπήρχε, όμως, μόνο μια εμπλοκή... Ένας από τους πεζοναύτες που ύψωσαν τη σημαία στη μάχη της Ίβο Τζίμα είχε αναγνωριστεί λάθος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας του Σώματος των Πεζοναυτών, που είναι και το αντικείμενο ενός νέου ντοκιμαντέρ που θα βγει στον αέρα, τον επόμενο μήνα, στο Smithsonian Channel.



Όπως αναφέρει ο Τζιμ Μάικλς του USA TODAY,  η έρευνα "διεξήχθη σχεδόν με βεβαιότητα" και έδειξε ότι ο άνθρωπος που τόσα χρόνια αναγνωρίζεται ως Bradley στην φωτογραφία ήταν πραγματικά ο φαντάρος Χάρολντ Σουλτς. Ο Σουλτς που κέρδισε μια «Μωβ Καρδιά» για την υπηρεσία του στον Ειρηνικό, μετά τον πόλεμο, εργάστηκε για την Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ στο Λος Άντζελες. Αν και το Ναυτικό ποτέ αποκάλυψε στο κοινό το ρόλο του, ερευνητές βρήκαν ένα αντίγραφο της διάσημης φωτογραφίας, ένα από τα λίγα υπάρχοντά που άφησε πίσω του όταν πέθανε το 1995.

Ερωτήσεις για τη φωτογραφία ξεκίνησαν το 2005, όταν ο απόστρατος επιλοχίας Τζέιμς Ντέβερ εργαζόταν ως σύμβουλος στην ταινία του Κλιντ Ίστγουντ  « Οι σημαίες των προγόνων μας», που ασχολιόταν με τις ζωές των έξι στρατιωτικών. Ο Ντέβερ εντόπισε ασυνέπειες στη στολή που φοριόταν από το άτομο που προσδιοριζόταν ως Μπράντλεϊ κι έτσι, μαζί με άλλους απόστρατους πεζοναύτες άρχισαν την έρευνα.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Σουλτς κουβαλούσε το όπλο του αποδείχθηκε καθοριστικός για την αναγνώρισή του. Η πλήρης ιστορία της ταυτότητας του Σουλτς θα αποκαλυφθεί στο  ντοκιμαντέρ, το οποίο κάνει πρεμιέρα στις 3 Ιουλίου.

Σε ένα απόσπασμα που παρέχεται, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του προγραμματισμού για το κανάλι, λέει: «Η ανακάλυψη αυτού τηου άγνωστου στρατιώτη αναδεικνύει τη σεμνότητα αυτών των θαρραλέων ανδρών - είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ο Σουλτς πήρε το μυστικό του στον τάφο»











ΠΗΓΗ














Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις