Απολύθηκε ο διοικητής των αμερικανών ναυτών που είχαν συλληφθεί από Ιρανούς!

 


Το αμερικανικό Ναυτικό είπε χθες ότι είχε απολύσει τον διοικητή των 10 Αμερικανών ναυτών που είχαν μπει κατά λάθος σε χωρικά ύδατα του Ιράν στον Κόλπο τον Ιανουάριο και είχαν κρατηθεί προσωρινά σε ένα επεισόδιο που κινδύνευσε να
καταλήξει σε διεθνή κρίση.
Σε δήλωσή του, το Ναυτικό είπε ότι είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στον Διοικητή Έρικ Ράς, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής μιας παράκτιας μοίρας ποταμόπλοιων που περιλάμβανε τους 10 ναύτες. Ο Ρας είναι το πρώτο άτομο που κατονομάζεται δημόσια μετά από την προκαταρκτική έρευνα για το γεγονός το οποίο συνέβη κοντά στη Νήσο Φαρσί στον Κόλπο.
Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο διοικητής των Ναυτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή είχε επίσης λάβει μη-δικαστικά μέτρα εναντίον άλλων ναυτών που ήταν αναμεμιγμένοι στο επεισόδιο, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.
Τον Φεβρουάριο, το Ναυτικό είπε ότι οι Αμερικανοί ναύτες είχαν συλληφθεί στις 12 Ιανουαρίου αφού η μηχανή σε ένα από τα πλοιάριά τους παρουσίασε μηχανική βλάβη. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είχε απονέμει μετάλια σε αξιωματικούς του ιρανικού Ναυτικού για την σύλληψη των Αμερικανών. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδοσαν μαγνητοσκοπήσεις των κρατούμενων, μέσα στις οποίες υπήρχαν και σκηνές όπου Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης είχαν τα όπλα τους στραμμένα στους ναύτες, οι οποίοι είναι γονατισμένοι.
Οι Αμερικανοί απελευθερώθηκαν περίπου 15 ώρες αργότερα, μετά από παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ, αποτρέποντας μια διπλωματική κρίση λίγες μέρες πριν την έναρξη της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν και την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της χώρας.


















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις