Χριστούγεννα στη Δαμασκό: Ελπίδα καθώς Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι γιορτάζουν μαζί.

damascus christmas



Η Συρία έχει υπομείνει άλλον έναν καταστροφικό χρόνο εμφυλίου πολέμου. Ωστόσο, χιλιάδες άμαχοι στη Δαμασκό έχουν προσπαθήσει να ζήσουν μια όσο το δυνατόν κανονική ζωή, γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα και προσπαθώντας να έχουν κάποια ανάπαυλα από το χάος.
Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τους Χριστιανούς που ζουν στη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια από το ξέσπασμα του πολέμου. Διώκονται όπως
και άλλες θρησκευτικές ομάδες από το ISIS, όμως οι Χριστιανοί στη Δαμασκό άφησαν λίγο τα προβλήματα στο πίσω μέρος του μυαλού τους για τουλάχιστον μία ημέρα, δεδομένου ότι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις γιορτές και ένας από αυτούς ήταν και ο Μουράτ Gazdiev, ανταποκριτής του RT , ο οποίος πήρε μια βόλτα στα σοκάκια της Συριακής πρωτεύουσας και ένιωσε μια γενική αίσθηση της ελπίδας ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο στο εγγύς μέλλον .
«Νιώθω υπέροχα, νιώθω ασφαλής εδώ, χάρη στο στρατό και την αστυνομία η οικογένειά μου μπορεί να περπατήσει στους δρόμους ειρηνικά", δήλωσε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε λάβει μέρος στις γιορτές των Χριστουγέννων.
"Τα πράγματα αλλάζουν και πιστεύω ότι φέτος θα είναι καλύτερα για όλους μας," είπε ένας άλλος θεατής.
Εκατοντάδες χιλιάδες Χριστιανοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Δαμασκό από τις θρησκευτικές διώξεις σε άλλα μέρη της χώρας και οι ντόπιοι αισθάνονται συμπόνοια για τους συμπατριώτες και τις γυναίκες τους, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια.
«Λυπάμαι για όλους εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά έχω ελπίδα για τη Συρία", είπε ένας ντόπιος.
Η σκηνή ήταν γεμάτη μια χαρά και ενσυναίσθηση. Ορχήστρες χάλκινων πνευστών έπαιζαν, ενώ τα μικρά παιδιά ήταν ντυμένα ως άγγελοι και τα κόκκινα καπέλα του Αη Βασίλη ήταν άφθονα. Μερικοί μουσουλμάνοι, ήθελαν να απολαύσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων.
damascus christmas1
«Όλοι μαζί έχουμε έρθει εδώ. Δεν με νοιάζει για τους Σουνίτες, ή τους μουσουλμάνους ή τους χριστιανούς, "είπε ένας μουσουλμάνος καταστηματάρχης. "Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι γιορτάζουμε. Η Συρία θα γίνει και πάλι όπως ήταν μια φορά και μπορούμε να είναι ό, τι θέλουμε να είναι. "
Οι Σύριοι αναπολούν στις ευτυχισμένες εποχές πριν από τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, αλλά στην προσπάθειά τους να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, κάνουν μια προσπάθεια να μην αφήσουν την αιματοχυσία και τις θηριωδίες να πάρουν το καλύτερο από αυτούς και αντιθέτως δείχνουν ότι άτομα όλων των θρησκειών μπορούν να ενωθούν μαζί και να αγωνιστούν για μια ενωμένη Συρία.







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις