Αρχικατάσκοπος του Σαντάμ Χουσεΐν ο «εγκέφαλος» πίσω από την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους




Πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και της εισβολής του στη βόρεια Συρία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Der Spiegel.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο Σαμίρ Αμπντ Μοχάμαντ αλ Χλιφάουΐ, πρώην συνταγματάρχης της πολεμικής αεροπορίας του Σαντάμ, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Χάτζι Μπακρ, ενορχήστρωσε την
άνοδο της τρομοκρατικής οργάνωσης μετά την αμερικανική εισβολή.
Έγγραφα που εντοπίστηκαν στη Συρία αποκαλύπτουν τον εκτεταμένο και επίπονο σχεδιασμό της δομής και οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, με 31 σελίδες χειρόγραφων γραφημάτων, λιστών και προγραμμάτων να απαρτίζουν ένα βασικό σχέδιο για την εδραίωση του «Χαλιφάτου» στη Συρία.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, η κατάληψη της βόρειας Συρίας αποτέλεσε μέρος του εν λόγω σχεδίου, υπό την επίβλεψη του Χάτζι Μπακρ, μέσω της χρήσης τεχνικών – περιλαμβανομένης παρακολούθησης, κατασκοπείας, δολοφονιών και απαγωγών- στις οποίες ο ίδιος είχε εξειδικευτεί κατά τη θητεία του στο καθεστώς του Σαντάμ.
Σύμφωνα με το Spiegel, ο Μπακρ ήταν άνεργος και οργισμένος μετά την κατάργηση του στρατού το 2003, ενώ μεταξύ του 2006 και του 2008 φέρεται να βρέθηκε σε φυλακές όπως το Άμπου Γκραΐμπ. Ο ίδιος θεωρείται πως σκοτώθηκε σε μάχη με Σύριους αντάρτες τον Ιανουάριο του 2014, αλλά όχι πριν την κατάληψη μεγάλων εκτάσεων της χώρας, η οποία με τη σειρά της είχε ενισχύσει τη θέση της οργάνωσης στο Ιράκ.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το σχέδιο εμφανίζεται ιδιαίτερα λεπτομερές, και επ’ουδενί αποτελεί μανιφέστο πίστης, αλλά αντίθετα είναι ένα τεχνικά ακριβές σχέδιο για μια υπηρεσία πληροφοριών που θα έλεγχε το «κράτος»: «ένα χαλιφάτο ελεγχόμενο από μία οργάνωση που έμοιαζε με τη διαβόητη υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της Ανατολικής Γερμανίας, τη Στάζι».
Ωστόσο, το 2010 ο Μπακρ και μια μικρή ομάδα άλλων πρώην αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών έκαναν ηγέτη τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι με στόχο να αποκτήσει η οργάνωση πιο «θρησκευτικού πρόσωπο».
Δύο χρόνια μετά, ο Μπακρ ταξίδεψε στη βόρεια Συρία για να επιβλέψει το σχέδιο εισβολής/ κατάληψης, επιλέγοντας να το αρχίσει με μια ομάδα ξένων μαχητών, οι οποίοι περιελάμβαναν «πρωτάρηδες» εξτρεμιστές από τη Σαουδική Αραβία, την Τυνησία και την Ευρώπη, αλλά και εμπειροπόλεμους Τσετσένους και Ουζμπέκους.
Ο Ιρακινός δημοσιογράφος Χισάμ αλ Χασίμι, ο ξάδελφος του οποίου υπηρέτησε με τον Μπακρ, περιγράφει τον πρώην «αρχικατάσκοπο» ως εθνικιστή μάλλον παρά ως Ισλαμιστή. Στο δημοσίευμα εκτιμάται ότι η επιτυχία της οργάνωσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον συνδυασμό των δύο αντιθέτων: των φανατικών αντιλήψεων της μίας πλευράς και του στρατηγικού σχεδιασμού της άλλης, υπό την ηγεσία του Μπακρ.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις