Εγκρίθηκε η ένταξη τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών στον ELA





Εγκρίθηκε το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για ένταξη των συστημικών τραπεζών της χώρας στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).
Το διάστημα είναι για δύο εβδομάδες και η ανανέωση θα επανεξεταστεί σε 15 μέρες. Εν συνεχεία θα εξεταστεί εκ νέου το ελληνικό αίτημα για το θα επιμηκυνθεί χρονικά το πρόγραμμα.
Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στη Φανκφούτρτη η ΕΚΤ έκανε δεκτό το
ελληνικό αίτημα ενώ το ποσό δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ζητούσε σε πρώτη φάση πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους έως 10 δισ. ευρώ, με την προοπτική να μπορεί να φτάσει τα 40 δισ. ευρώ.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε ζητήσει από την ΕΚΤ την χορήγηση προληπτικής ρευστότητας και στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες - Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα.
Η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση (ELA) παρέχεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος σε πιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, έναντι ενεχύρου και με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κατευθυντήριες γραμμές του ευρωσυστήματος και με αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς.
Εξάλλου, την Πέμπτη, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφασίζει για το, αν θα εξαιρέσει τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους τουλάχιστον 500 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών, με τα οποία είχε επικοινωνήσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Παρασκευή, Eurobank και Alpha  δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε να δίνει ρευστότητα μέσω του ELA τον Αύγουστο του 2011 και τον Ιούλιο του 2012 αυτή άγγιξε τα 123 δισ. ευρώ. Στο τέλος Απριλίου 2014 η έκθεση των τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό είχε μηδενισθεί, καθώς υποκατέστησαν τη ρευστότητα αυτή με χρηματοδότηση από τις αγορές.
Νωρίτερα το Υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να διαψεύδει την αναβολή της απόφασης για δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα.


ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις