Παρακαλώ, διαβάστε πώς πουλάνε θάνατο οι εταιρείες καπνού…

 


Μαρία Δεναξά 
Eίναι απο τις λίγες φορές που πιάνω τον εαυτό μου να παρακαλά να διαβαστούν αυτά που θα γράψω παρακάτω, κυρίως απο παιδιά που μπαίνουν ή διανύουν την εφηβική ηλικία, κι από εκείνους που προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο.
Δεν είμαι καπνίστρια.
Απο πολύ μικρή έχω κατατάξει το τσιγάρο στις θανατηφόρες εξαρτήσεις κι όχι στις αξεπέραστες απολαύσεις.
Μια συγκλονιστική έρευνα της γαλλικής τηλεόρασης για την παντοδυναμία της καπνιοβιομηχανίας έρχεται να δικαιώσει την επιλογή όλων όσοι δεν καπνίζουν και να επιβεβαιώσει ότι το κάπνισμα είναι έγκλημα κατ εξακολούθηση, το οποίο γίνεται με
την ανοχή των περισσότερων πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη στιγμή που υποτίθεται  ότι δίνουν μάχη κατά του καπνίσματος.

Στην έρευνα που διήρκησε ένα χρόνο, αποδεικνύεται περίτρανα πως, μέσω ισχυρών lobby οι καπνιοβιομηχανίες έχουν ‘’του χεριού τους’’ βουλευτές τοπικών κυβερνήσεων και ευρωβουλευτές -ακόμα και τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Εμανουέλ Μπαρόζο.

Οι περισσότερες δε τροπολογίες κατά του καπνίσματος της ΕΕ και αντικαπνιστικοί νόμοι των χωρών -μελών της Ένωσης είναι γραμμένοι και υπαγορευμένοι απο τις καπνοβιομηχανίες και προς το συμφέρον αυτών .

Τα δισεκατομμύρια πάνω απο την δημόσια υγεία
Απο τις επιπτώσεις του καπνίσματος, κάθε επτά δευτερόλεπτα στον πλανήτη, πεθαίνει ένας άνθρωπος. Κάθε 7 δευτερόλεπτα, οι 4 κολοσσοί της καπνοβιομηχανίας κερδίζουν 14 εκ ευρώ.

Εκατομμύρια εις βάρος της υγείας όλων μας, καθώς το τσιγάρο είναι η πρώτη αιτία θνησιμότητας στον κόσμο.

Επισήμως, οι κυβερνήσεις μας θέτουν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος. Ανεπισήμως, όμως, εισπράττουν απο τις καπνοβιομηχανίες δισεκατομμύρια για τις τρύπες των προϋπολογισμών τους.
Η Philip Morris απο το 2004 εως το 2029 θα έχει δώσει στις Βρυξέλλες 4 δισ ευρώ για την καταπολέμηση –υποτίθεται- του λαθρεμπορίου των τσιγάρων.
Στ’ αλήθεια κανείς δεν ξέρει πού πάνε αυτά τα χρήματα.
Αλλά και η  γαλλική κυβέρνηση απο το 2006 έχει εισπράξει 90 εκ ευρώ, όπως παραδέχεται μέσα στο ρεπορτάζ το υπουργείο οικονομικών.
Δωράκια αξίας που αποσκοπούν στην εξαγορά ανοχής απέναντι στα βλαβερά προιόντα της καπνοβιομηχανίας.
Πώς, λοιπόν, οι κυβερνήσεις μας μπορούν να καταπολεμήσουν τον καπνό, όταν εισπράττουν χρήματα, και είναι κάτω απο την επιρροή των καπνοβιομηχανιών;

Τα lobby κάνουν κουμάντο στις Βρυξέλλες και παντού



Το 2012 τα έσοδα της Philip Morris ήταν 39 δισ ευρώ.
Εσοδα πολύ περισσότερα απο αυτά των McDonald’s, Microsoft και Coca Cola μαζί.
Χρήματα που φθάνουν και περισσεύουν, ώστε η καπνοβιομηχανία να έχει στη διάθεση της στρατιά απο λομπίστες για να προασπίζονται τα συμφέροντα της και να εξαγοράζουν πολιτικούς.
Σε μια χώρα σαν την Γαλλία 25 λομπίστες εργάζονται για λογαριασμό της Philip Morris,με σκοπό να αποδυναμωθεί η γαλλική νομοθεσία κατά του καπνίσματος. Εχουν υπο στενή παρακολούθηση υπουργούς και τους  συνεργάτες τους στα υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και Οικονομικών και τους αρμόδιους αξιωματούχους στο πρωθυπουργικό και προεδρικό μέγαρο.
Η συνεργασία με τις καπνοβιομηχανίες εις βάρος των πολιτών επιτυγχάνεται με υποσχέσεις προς τους πολιτικούς για προσλήψεις των ψηφοφόρων τους. Ακόμα και η υπεύθυνη δεοντολογίας τους γαλλικού Κοινοβουλίου αποκαλύφθηκε ότι δούλευε για τους λομπίστες του καπνού.

Το μεγαλύτερο όργιο γίνεται στις Βρυξέλλες

Με οδηγό ένα μυστικό εγχειρίδιο χειραγώγησης 600 σελίδων της Philip Morris, 161 λομπίστες έχουν φακελώσει και κατασκοπεύουν καθημερινά και τους 751 ευρωβουλευτές.
Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου περιγράφεται πώς να τους ελέγχουν και να τους παρακολουθούν.
Τις κινήσεις τους, το ταμπεραμέντο τους, αν ο ευρωβουλευτής είναι καπνιστής ή όχι, οι προσωπικές του φιλοδοξίες, οι απόψεις του για το κάπνισμα, πόσες θητείες έχει κάνει, τα χόμπι του, αν είναι καλός και πειστικός ομιλητής.
Περιγράφεται επίσης ολόκληρη η στρατηγική επηρεασμού τους. Τα επιχειρήματα που θα πρέπει να αναπτύξουν οι λομπίστες στις συναντήσεις που θα έχουν μαζί τους, όπως και οι πιθανές απαντήσεις που θα κληθούν να δώσουν στις ερωτήσεις τους.
Στην βίβλο της Philip Morris  οι ευρωβουλευτές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες.
Στους πράσινους που υπολογίζονται ως πιθανοί σύμμαχοι και οι κόκκινοι που λογαριάζονται ως εχθροί. Βασικός στόχος της καπνοβιομηχανίας, όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο, είναι το μπλοκάρισμα των ευρωπαϊκών μέτρων προστασίας της υγείας, τα οποία αφορούν 500 εκατ ευρωπαίους πολίτες.
Κι εδώ οι υποσχέσεις για προσλήψεις ψηφοφόρων αλλα και συνεργατών ευρωβουλευτών πέφτουν βροχή. Όποιος ενδώσει, το μόνο που έχει να κάνει είναι να υπογράψει και να καταθέσει τις έτοιμες τροπολογίες που του φέρνουν στο γραφείο του  οι υπάλληλοι της Philip Morris!
Όπως προκύπτει απο την έρευνα της γαλλικής τηλεόρασης  η Philip Morris έχει συντάξει 18 ευρωπαϊκές τροπολογίες. Μεταξύ αυτών είναι η τροπολογία για τα τσιγάρα μενθόλης που έχουν κυκλοφορησει για να προσελκύουν μικρής ηλικίας άτομα ή γυναίκες.
Την ίδια ώρα εχει αποτρέψει πολύ σημαντικές προειδοποιήσεις και διαφημιστικές καμπάνιες για το ανυπολόγιστο κακό που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία.
Είναι τέτοια η επιρροή των καπνοβιομηχανιών που ζήτησαν και έλαβαν με τη βοήθεια του πρώην προέδρου της Κομισιόν Εμανουέλ Μπαρόζο την παραίτηση του επιτρόπου Υγείας της ΕΕ Τζων Νταλί, ο οποίος είχε ετοιμάσει μια πολύ δυσάρεστη για τους καπνοβιομηχάνους οδηγία.
Ο Νταλί κατηγορήθηκε για διαφθορά και σχέσεις με λομπίστες. Μια κατηγορία  που κατέρρευσε. Για το σκάνδαλο αυτό η δημοσιογραφος που έκανε την έρευνα, ζήτησε εξηγήσεις απο τον  Μπαρόζο.
Σχεδόν έξαλλος ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν την απείλησε εμμέσως μπροστά στην κάμερα.
Το περιστατικό εδώ  http://tvmag.lefigaro.fr/
Tέτοιες πρακτικές όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ χρησιμοποιούν και τα lobby της Ενέργειας, της Φαρμακοβιομηχανίας, των Τροφίμων κτλ



Ο θάνατός σας συμφέρει κράτος και καπνοβιομηχανίες. Η Υγεία δεν είναι προτεραιότητα!




Το βασικό επιχείρημα των καπνοβιομηχανιών, ώστε να πείσουν πολιτικούς και κυβερνήσεις για τη λήψη λιγότερων μέτρων προστασίας της δημόσια Υγείας, είναι μακάβριο!
Όπως υποστηρίζουν οι χαρτογιακάδες της  Philip Morris, το κάπνισμα συμφέρει κράτος και καπνοβιομηχανία.
Ο πρόωρος θάνατος ενός καπνιστή απο καρκίνο -όπως ο καρκίνος του πνεύμονα- είναι ένας τρόπος για να εξοικονομηθούν χρήματα απο τις συντάξεις.
Γι αυτούς, θάνατοι απο το τσιγάρο, μόνο ευεργετικές επιπτώσεις μπορεί να έχουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες!
Μάλιστα όπως η υγεία δεν είναι η προτεραιότητα τους , έχουν υπολογίσει την ιδανική ηλικία για να πεθάνει κάποιος απο καρκίνο.

Ένας καπνιστής πρέπει να πεθαίνει όταν έχει πληρώσει ένα μέγιστο ποσό σε φόρους και λίγο πριν βγεί στην σύνταξη!

Με λίγα λόγια οι καπνοβιομηχανίες χρηματοδοτούν τις κυβερνήσεις για να επιτρέπουν στον κόσμο να καπνίζει ώστε να κερδίζουν λεφτά και οι δυο απο τον θάνατό τους.
Ιδανικά θύματα οι νέοι και οι γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να τους προσελκύσουν με τα τσιγάρα μενθόλης που έχουν πιο ευχάριστη γεύση. Γεγονός που διευκολύνει το ξεκίνημα του καπνίσματος, ενώ δυσκολεύει το κόψιμο της επιβλαβούς συνήθειας.

Τα τσιγάρα μενθόλης έχει αποδειχθεί ότι δημιουργούν πιο τοξικές αντιδράσεις και πιο γρήγορες καταστρεπτικές βλάβες  απο τα κανονικά τσιγάρα.

Μέσα στα άμεσα σχέδια της Philip Morris είναι να ακυρώσει τη νέα κοινοτική οδηγία για το κάπνισμα, ενώ στην περίπτωση που η Γαλλία υιοθετήσει, όπως έχει ανακοινώσει,  τα ουδέτερα πακέτα θα ζητήσει δικαστικώς αποζημίωση 20 δισ ευρώ απο την γαλλική κυβέρνηση.

Υ.Γ. Για τους γαλλομαθείς η συγκλονιστική έρευνα εδώ => Cash Investigation : «La grande manipulation de l’industrie du tabac»
aixmi.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις