Έρχεται κούρεμα δανείων, επισημαίνει Έλληνας τραπεζίτης!!!



Οι εγχώριες τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους για να συγκρατήσουν την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μπορούσε να απειλήσει την βιωσιμότητά τους.


Κορυφαίος τραπεζίτης τον οποίο επικαλείται το Reuters, παραδέχεται ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειές που κάνουν, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κάποιες διαγραφές χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
«Η δανειακή επιβάρυνση πρέπει να αναθεωρηθεί... δεν μπορούμε να αρνηθούμε ως τράπεζα να κάνουμε αυτό που ζητάμε από τους διεθνείς δανειστές να κάνουν για την Ελλάδα", είπε ο ανώτατος τραπεζίτης, αναφερόμενος στις ζημίες που πήραν οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων λόγω του PSI στις αρχές του 2012.
Οι ελληνικές τράπεζες, με δεκάδες δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, έλαβαν ενίσχυση 28 δισ. ευρώ το καλοκαίρι εκ των οποίων 25 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Το ΤΧΣ αυτή τη στιγμή κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό στην Εθνική Τράπεζα, την Πειραιώς , την Alpha Bank και την Eurobank.
Ωστόσο, η επάρκεια της κεφαλαιακής αυτής ενίσχυσης αξιολογείται αυτή τη στιγμή στα πλαίσια του νέου γύρου των τεστ αντοχής για να διαπιστωθεί αν οι οι τέσσερις τράπεζες θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε νέα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά σοκ.
Δεύτερος υψηλόβαθμος τραπεζίτης είπε ότι αναμένει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που ανήλθαν στο 28% στα τέλη Ιουνίου, να ξεπεράσουν το 30% το 2014 πριν αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος είπε ότι ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήδη επιβραδύνεται.
«Αναμένω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να σταθεροποιηθούν το επόμενο έτος και να υποχωρήσουν σταδιακά μετά από αυτό», είπε.
Ήδη πριν από την όποια αύξηση στα εξυπηρετούμενα δάνεια, οι εγχώριες τράπεζες αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση με τα επισφαλή δάνεια που έχουν ήδη στα βιβλία τους. Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος αφορά δάνεια μικρών επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες είναι βιώσιμες αλλά επιβαρύνονται από τα χρέη τους, καθώς δεν πρόκειται να φθάσουν ποτέ στην κατάσταση που ήταν όταν έλαβαν τα δάνεια.
«Η δανειακή επιβάρυνση για κάποιους κλάδους δεν είναι η κατάλληλη δεδομένης της κατάστασης», είπε ο τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι οι διαγραφές είναι αναπόφευκτες.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει μια συζήτηση για διαγραφή χρεών στα νοικοκυριά, τελικά φαίνεται ότι θα χρειαστεί να γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις.
Ένας άλλος τομέας ανησυχίας για τους τραπεζίτες είναι η μέθοδος της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» στα πλαίσια της οποίας, νοικοκυριά που μπορούν να αποπληρώσουν ένα στεγαστικό δάνειο επιλέγουν να μην το κάνουν, επωφελούμενα της ρύθμισης του 2010 που απαγορεύει τις κατασχέσεις ακινήτων
 
πηγη
parapolitika

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις