Ρόμπερτ Ντε Σάντις: Ο κυβερνήτης της Φλόριντα απαγορεύει το συνθετικό κρέας που δημιουργείται σε εργαστήρια – «Είναι επικίνδυνο για την υγεία, πάρτε το και «δρόμο» από την πολιτεία, η Νέα Τάξη θέλει να καταργήσει τις φάρμες και την κτηνοτροφία»

 

Εταιρεία στην Καλιφόρνια

που δημιούργησε σε εργαστήρια κρέας ζητά από ομοσπονδιακό δικαστήριο να εμποδίσει την απαγόρευσή του στη Φλόριντα.

Το υπουργείο Γεωργίας είχε δώσει ένα χρόνο πριν το πράσινο φως στις εταιρείες Upside Foods και Good Meat, οι οποίες έκαναν αγώνα δρόμου για να είναι οι πρώτες στις ΗΠΑ που θα πουλήσουν κρέας που δεν προέρχεται από σφαγμένα ζώα – μια πρακτική που πλέον αναφέρεται ως ”κυτταροκαλλιέργεια” ή ”καλλιεργημένο” κρέας – καθώς παράγεται στο εργαστήριο πριν φτάσει στα πιάτα των καταναλωτών.

Η UPSIDE Foods Inc. υποστήριξε στην αγωγή της, που κατατέθηκε τη Δευτέρα, ότι ο νόμος που υπεγράφη από τον κυβερνήτη Ρον Ντε Σάντις την 1η Μαΐου παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ο Δικηγόρος Πολ Σέρμαν είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η UPSIDE Foods θα ζητήσει σύντομα μια προκαταρκτική διαταγή ώστε η εταιρεία να μπορεί να προσφέρει δείγματα κρέατος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο σε ένα Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ αργότερα φέτος.

Ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις ωστόσο σημείωσε, ότι χρειαζόταν μια απαγόρευση για την προστασία της κτηνοτροφικής βιομηχανίας του κράτους από τις διεθνείς «ελίτ» που, όπως είπε, θέλουν να καταργήσουν σταδιακά τις φάρμες.

«Πάρτε το ψεύτικο κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αλλού», είπε ο Ντε Σάντις. «Δεν το κάνουμε αυτό στην πολιτεία της Φλόριντα».

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της UPSIDE Foods, Ούμα Βαλέτι, καρδιολόγος, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία προσπάθεια από την εταιρεία του να αντικαταστήσει το συμβατικό κρέας. Όπως είπε, το εργαστηριακό κρέας προσφέρει μια ηθική εναλλακτική στη σφαγή ζώων.

Ο Γουίλτον Σίμπσον, ο Ρεπουμπλικανός Επίτροπος Γεωργίας της Φλόριντα, χαρακτήρισε την Τρίτη τη μήνυση «γελοία» και είπε ότι ήταν μια προσπάθεια φιλελεύθερων «να κλείσουν τις φάρμες». Το τμήμα του είναι υπεύθυνο για την επιβολή της κρατικής νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η εταιρεία λέει ότι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για γη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή συμβατικού κρέατος.

Η απαγόρευση της Φλόριντα για το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο ήταν η πρώτη στη χώρα, είπε ο Σέρμαν, με παρόμοια απαγόρευση στην Αλαμπάμα να τίθεται σε ισχύ αργότερα φέτος. Υποστήριξε ότι απαγορεύσεις όπως αυτή που επιβλήθηκε από τη Φλόριντα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ομοίως από τις πολιτείες για την απαγόρευση του συμβατικού κρέατος ή άλλων προϊόντων διατροφής.

«Αν στους καταναλωτές δεν αρέσει η ιδέα του καλλιεργημένου κρέατος, υπάρχει μια απλή λύση – δεν χρειάζεται να το φάνε», είπε ο Σέρμαν. «Αλλά δεν μπορούν να πάρουν αυτή την απόφαση για άλλους καταναλωτές».

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου ονόμασαν το προϊόν “ψεύτικο κρέας” και αμφισβήτησαν την ασφάλειά του, αν και το USDA υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το ενέκρινε προς πώληση. Και ο Σίμπσον την Τρίτη το αποκάλεσε «πείραμα Frankenmeat» που πρέπει να εγκαταληφθεί στην Καλιφόρνια.

«Το «κρέας» που καλλιεργείται στο εργαστήριο δεν έχει αποδειχθεί αρκετά ασφαλές για τους καταναλωτές και ωθείται από μια φιλελεύθερη ατζέντα να κλείσουν τα αγροκτήματα», είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της UPSIDE Foods, Ούμα Βαλέτι είπε σε απάντησή του  ότι η FDA και το USDA έχουν επιβεβαιώσει την ασφάλεια του καλλιεργούμενου κρέατος και ότι οι εγκαταστάσεις του επιθεωρούνται τακτικά από το USDA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις