Το θηρίο βρυχάται πριν το τέλος; Πόσο ακριβά θα πληρώσει το τομάρι της;

Τουρκία: Το θηρίο βρυχάται πριν το τέλος; Πόσο ακριβά θα πληρώσει το τομάρι της; 

 

Πέντε χώρες συναποφασίζουν να μοιράσουν εκ νέου τη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο,

όπως δηλώνει πρώην
τούρκος απεσταλμένος στις συνομιλίες.

 Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θηρών στην Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο για να εκπονήσουν τη νέα στρατηγική τους για τη Μέση Ανατολή.

 Η Άγκυρα ανησυχεί σχετικά με τις αναφορές για ένα μυστικό σχέδιο ανασχεδιασμού του χάρτη της Μέσης Ανατολής και για τον καταμερισμό της Συρίας σε ζώνες επιρροής, δήλωσε στο Σπούτνικ ο πρώην Τούρκος πρεσβευτής στη Γαλλία και τη Λιβύη, Uluc Ozulker.

 Οι πληροφορίες σχετικά με τη συνάντηση αυτή της 11ης Ιανουαρίου, που είχε το όνομα Syrie Leaks, δημοσιεύτηκαν από ομάδα γάλλων δημοσιογράφων, με βάση γραπτές σημειώσεις του βρετανού πρεσβευτή, που έλαβε μέρος στη συνάντηση.

 "Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι στις 23 Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδιάζουν να διοργανώνουν τακτικά αυτές τις μυστικές συναντήσεις. Οι διαρροές πληροφοριών καθιστούν απολύτως σαφές τι θέλουν πραγματικά οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία. Κρίνοντας από τις σημειώσεις [του απεσταλμένου του Ηνωμένου Βασιλείου], οι συμμετέχοντες συζήτησαν την πρόσκληση εκπροσώπων της Αιγύπτου, της Γερμανίας και της Τουρκίας να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η Αίγυπτος ποτέ δεν προσκλήθηκε και οι Γερμανοί δεν απάντησαν. Όσον αφορά την Τουρκία, προφανώς δεν ήταν σίγουροι, αν θα έπρεπε να φέρουν ή όχι την Τουρκία στη συνάντηση. Πιστεύουν ότι η σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις αποφάσεις τους", δήλωσε ο Ozulker.

 Πρόσθεσε επίσης, ότι οι συμμετέχοντες δεν κράτησαν μυστικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναζητούν ένα πρόσχημα για να διαιωνίσουν την παρουσία τους στη Συρία και στη Μέση Ανατολή γενικότερα.
 "Είπαν ότι πρωταρχικός στόχος της Ουάσιγκτον είναι να εμποδίσει το Ιράν να εδραιώσει τη θέση του στην περιοχή. Παραδέχθηκαν επίσης ότι οι επιτυχημένες προσπάθειες της Ρωσίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Αστάνα και του Σότσι, θέτουν ένα μεγάλο πρόβλημα γι 'αυτούς και υπογράμμισαν την επιθυμία τους να σαμποτάρουν τη διαδικασία αυτή, προσπαθώντας να αναβιώσουν τις συνομιλίες της Γενεύης για να συμπεριλάβουν τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας με το YPG ως τη ραχοκοκαλιά τους," σημείωσε ο Ozulker.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, "οι πέντε συμμετέχουσες χώρες συζήτησαν τέσσερα θέματα παγκόσμιων διαδικασιών".
 "Πρώτον, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η δημιουργία πυρηνικών όπλων μικρού μεγέθους θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη χρήση τους σε περιφερειακές συγκρούσεις. Δεύτερον, συζήτησαν μέτρα εναντίον της Ρωσίας και άλλων χωρών που βλέπουν ως απειλή για το ΝΑΤΟ. Τρίτον, συζήτησαν πιθανή αύξηση του αριθμού των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον του Ιράν. Και, τέλος, άγγιξαν το κουρδικό ζήτημα και το ρόλο του στην επιτάχυνση των εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον ", σημείωσε ο πρώην απεσταλμένος.

 Είπε ότι οι πρωταρχικοί στόχοι των συμμετεχόντων είναι να τορπιλίσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της Αστάνα και του Σότσι, δημιουργώντας έτσι το έδαφος για νέες συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

 "Αυτό θα αναγκάσει την Τουρκία να κάνει μια επιλογή, δεδομένων των στενών δεσμών της με τη Ρωσία και του ρόλου της στη διαδικασία της Αστάνα", τόνισε ο Ozulker.

 Πρόσθεσε ότι με τη συνάντηση της Ουάσινγκτον όπου οι συμμετέχοντες προβλέπουν περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων, η κατάσταση στην περιοχή θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

 "Αν κρίνουμε από το τι συμβαίνει τώρα στη Συρία, τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και τις παράλογες ενέργειες του Τραμπ, φαίνεται ότι η σημερινή ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα μεταφερθεί στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη," παρατήρησε.

 Ο Ozulker δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ Τούρκων και ΗΠΑ που έχουν προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στο μήνα.

 "Δεν περιμένω κάποια σοβαρή πρόοδο εκεί. Πιθανότατα θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη, αυτό είναι όλο. Η Τουρκία, η οποία συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία, τελικά θα πρέπει να κάνει μια επιλογή ", κατέληξε ο Uluc Ozulker.

 Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν είναι πολύ επικίνδυνος. Γνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ ανά πάσα στιγμή τον βγάζουν στο περιθώριο και μοιράζουν εκ νέου τη Μ. Ανατολή  χωρίς αυτόν, δεν είναι να απορεί κάποιος για τον τρόπο με τον οποίο εξάγει την κρίση στα γειτονικά με αυτόν κράτη.

 Από την άλλη μεριά μετά τις δηλώσεις του Πούτιν για την ετοιμότητα της Μόσχας να υποστηρίξει τους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας, ο Τούρκος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Beyazit Karatas είπε στο Σπούτνικ ότι αυτές οι δηλώσεις υποδεικνύουν ότι η Άγκυρα δεν χρειάζεται συστήματα αποτροπής του ΝΑΤΟ και πως "η Μόσχα υπογραμμίζει ότι η Τουρκία μπορεί να αποσυρθεί ήρεμα από το ΝΑΤΟ και μετά από αυτό η Άγκυρα θα έχει εγγυήσεις ότι δεν θα αντιμετωπίσει καμία απειλή, όσον αφορά τη διασφάλιση της δικής της ασφάλειας".

Ο ίδιος υπενθύμισε αυτό που είχε ήδη πει για την πιθανότητα μιας κατάστασης στην οποία οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν την Τουρκία πυρηνικό στόχο.

"Εννοούσα ότι εάν κάποια χώρα του ΝΑΤΟ, κυρίως η Αμερική, διεξάγει πυρηνική επίθεση σε τρίτη χώρα από τουρκικό έδαφος, μπορεί να μετατρέψει την Τουρκία σε πυρηνικό στόχο, ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις της Ρωσίας, αφενός, πρόσφεραν στην Τουρκία ένα σύστημα προστασίας εναλλακτικό προς την πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ και αφετέρου, έστειλαν ένα συγκεκριμένο μήνυμα στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ μέσω της Τουρκίας ", πρόσθεσε.

 Με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο, η Τουρκική διπλωματία έχει αποδειχθεί πολύ καλός παίχτης και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γυρίσει υπέρ του το παιχνίδι ο Ερντογάν. Άλλωστε οι παγκοσμιοποιητές χρειάζονται κάποιον που γαυγίζει και κρατάει την περιοχή διαρκώς σε αναστάτωση.

Μένει να δούμε τι θα επιλέξουν για το μέλλον του και για το μέλλον της περιοχής οι ισχυρότεροι των παικτών. Σε κάθε περίπτωση αυτός κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά. Να ρίχνει λάδι στη φωτιά.








ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις