Η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ Μαρέβα Μητσοτάκη στα Paradise Papers με offshore εταιρεία

 


Η σύζυγος του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη εμφανίζεται στα στοιχεία των Paradise Papers ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρείας, με
έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Η αποκάλυψη «βόμβα» έρχεται από τα αρχεία της Appleby και γίνεται από την εφημερίδα «Έθνος». Στα Paradise Papers εμπλέκεται και ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου. Να σημειωθεί πώς τόσο η Μαρέβα Μητσοτάκη όσο και ο Σ. Παπασταύρου είχε εμπλοκή και στα Panama Papers.
To «pentapostagma.gr» είχε προϊδεάσει για την εμπλοκή πολιτικών στην πολύκροτη υπόθεση των Paradise Papers με το χθεσινό δημοσίευμά του Ποιοι Έλληνες πολιτικοί εμπλέκονται στην υπόθεση των Paradise Papers και το διάγγελμα Τσίπρα, καθώς το διάγγελμα Τσίπρα κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν. Οι πληροφορίες είχαν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και όπως φαίνεται η διαρροή προς την εφημερίδα «Έθνος» πάλι τυχαία δεν ήταν.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, η συγκεκριμένη offshore εταιρεία ήταν διαχειρίστρια ενός επενδυτικού fund με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. H Appleby είναι ένα εμπιστευτικό δικηγορικό γραφείο στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, το οποίο εξειδικεύεται στη διαμόρφωση συνθηκών μυστικότητας για τις επενδύσεις, τις αγορές και τις καταθέσεις της διεθνούς νομενκλατούρας.

Η Appleby βρίσκει τρόπους για να «κρύψει» όλα τα ίχνη και γι’ αυτό διαθέτει προσβάσεις σε όλους τους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για αυτόν τον σκοπό και μόνο. Είναι, δηλαδή, οξύμωρο να παρακολουθεί κάποιος την έκπληξη και τον αιφνιδιασμό των διεθνών οικονομικών θεσμών και των κυβερνήσεων μπροστά στην αποκάλυψη για το δίκτυο των Paradise Papers που έφερε για ακόμη μία φορά στη δημοσιότητα το διεθνές consortium ερευνητικής δημοσιογραφίας. Για παράδειγμα, το νησί Man είναι ένας βράχος στα βρετανικά νερά, το οποίο είναι γνωστό από την ιστορία μόνο και μόνο για τις βροχές που πέφτουν σε αυτό. 

Ένας γκρίζος βράχος με μαύρες αποχρώσεις. Πώς είναι δυνατόν αυτό το νησί να διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο με χιλιάδες λίαρ τζετ στον κόσμο και μερικές άλλες χιλιάδες υπερπολυτελή σκάφη αναψυχής, το μικρότερο των οποίων υπερβαίνει τα 80 μέτρα; Κάθε λίαρ τζετ είναι μία offshore. Μιλάμε, δηλαδή, για πολλές χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες θεωρητικά και στα χαρτιά εδρεύουν στο νησί Man.

Η υπεράκτια εταιρεία της Μαρέβας Μητσοτάκη 

Τον Μάρτιο του 2010 στις Νήσους Κέιμαν η δικηγορική εταιρεία Appleby φροντίζει για την ίδρυση της Eternia Capital Management, η οποία καταγράφεται εντέλει στα μητρώα των Κέιμαν στις 30 Μαρτίου 2010. Μέτοχοι της Eternia Capital Management ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και ένας παλιός συνεργάτης της από την εποχή που εργάζονταν στην Deutsche Bank. Την περίοδο εκείνη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) νοούνται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συγγενείς τους και τα  πρόσωπα που είναι γνωστά ως στενοί συνεργάτες τους.



Όταν ένα πρόσωπο ταυτοποιείται ως ΠΕΠ, τότε θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εφαρμόζονται πιο αυστηροί έλεγχοι απ΄ ότι στους υπόλοιπους πελάτες μια δικηγορικής εταιρείας που αναλαμβάνει τη σύσταση offshore για λογαριασμό τους. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα απαγορεύεται να συμμετέχουν σε offshore. Άλλωστε το νόμιμο με το ηθικό είναι κάτι που συχνά μπερδεύουν στην χώρα μας τα πολιτικά πρόσωπα. 

Και μπορεί μεν άλλα να προστάζει ο νόμος,  αλλά υπάρχει και το πολιτικά ηθικό. Στα ερωτήματα που έθεσε η εφημερίδα «Έθνος» στην Appleby σχετικά με το τι  ελέγχους δεούσης επιμέλειας και διαδικασίες «Know your customer» έγιναν στην περίπτωση της Eternia, καθώς και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους, η εταιρεία δεν απάντησε. Όταν ρωτήθηκε η κυρία Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη εάν η δικηγορική εταιρεία είχε ζητήσει επιπλέον έγγραφα, στο πλαίσιο των ενισχυμένων ελέγχων δεούσης επιμέλειας, απάντησε ότι επειδή εκείνη την περίοδο ήταν στο εξωτερικό, δεν είχε πρόσβαση στα έγγραφα που της είχαν ζητηθεί. « Θεωρώ όμως βέβαιο ότι είχαμε αποστείλει όλα τα έγγραφα που μας ζητήθηκαν, αλλιώς η εταιρεία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει»

Η σύνδεση της Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη με εταιρεία υπό την επωνυμία «Eternia Capital» δεν είναι φυσικά κάτι νέο. Η ίδια στο δημόσια προσβάσιμο βιογραφικό της αναφέρει ότι το 2010 ίδρυσε την Eternia Capital, μια asset management εταιρεία που εξειδικεύεται στα hedge funds. 

Γιατί επιλέγουν τα Νησιά Κέιμαν για τις offshore

Τα νησιά Κέιμαν επιλέγονται από πολλές εταιρείες, διότι εκτός από τη μυστικότητα και τη μηδενική φορολόγηση υπάρχει μια εξαίρεση στον νόμο που διέπει την αγορά των χρεογράφων ( SIBL – Securities Investment Business Law). Μπορεί δηλαδή να λάβουν την άδεια να διαχειρίζονται επενδύσεις, αρκεί να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και να πληρώνουν ένα ετήσιο τέλος το οποίο το 2010 ήταν 4.269 δολάρια (σήμερα το ποσό είναι 6.100 δολάρια). Ο νόμος σε αυτού του είδους της εταιρείες, που έχουν λάβει εξαίρεση, προβλέπει την τοποθέτηση του ειδικού στελέχους, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την υποβολή εκθέσεων και αναφορών ύποπτων συναλλαγών για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η εταιρεία της κ. Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη ήταν μία από τις περισσότερες από 2.000 οντότητες που έκαναν χρήση της εξαίρεσης από το SIBL.










ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις