«Φύγετε όλοι από το Λίβανο» – Η Σ.Αραβία θα διαβεί τον Ρουβίκωνα – «Στάζουν αίμα» Ιράν και Χεζμπολάχ για την αιώνια αναμέτρηση

 


Η Σαουδική Αραβία κάλεσε πριν λίγο τους υπηκόους της που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν «το συντομότερο δυνατόν» από τη χώρα αυτή. Η Ρωσία έστειλε αιφνιδιαστικά
άγνωστο αριθμό MiG-31 στη Συρία. Η περιοχή θα πάρει φωτιά και όλοι ετοιμάζονται.
Η διαδικασία αποδόμησης και αποσταθεροποίησης ξεκίνησε πριν λίγες μόλις ημέρες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση(;) του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι.

Νωρίτερα και το Μπαχρέιν έδωσε εντολή στους πολίτες του να φύγουν άμεσα από το Λίβανο καθώς όπως είπε «οι ενδείξεις ότι ο πόλεμος είναι πολύ κοντά είναι πολλές».


Ιρανική εφημερίδα απευθύνει απειλή θανάτου μετά την ανατίναξη του αεροδρομίου στο Ριάντ λέγοντας πως ο επόμενος στόχος είναι το Ντουμπάι!
«Λόγω των συνθηκών στη Δημοκρατία του Λιβάνου, το βασίλειο (σ.σ. της Σ. Αραβίας) ζητά από τους πολίτες του που επισκέπτονται ή διαμένουν» στη χώρα αυτή να φύγουν όσο το δυνατόν συντομότερα»
Ο αξιωματούχος αυτός έκανε επίσης έκκληση στους Σαουδάραβες να μην πάνε στον Λίβανο, κάνοντας λόγο για «την κατάσταση» σε αυτή τη χώρα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Η στρατηγική επίθεσης ξεκινάει από το Λίβανο,. Πριν λίγες ημέρες υπήρξε αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Χαρίρι με σοβαρές καταγγελίες κατά Χεζμπολάχ και Ιράν.
Την Παρασκευή, ο Χαρίρι μετέβη στο Ριάντ και δεν επέστρεψε στον Λίβανο. Η ανακοίνωση της παραίτησής του έγινε από άγνωστη τοποθεσία ενώ πολλοί πολιτικοί από το Λίβανο υποστηρίζουν πως είναι αιχμάλωτος.

Το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας δίκτυο al-Arabiya al-Hadath, μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή, ότι απετράπη σχέδιο δολοφονίας του Χαρίρι στη Βηρυτό πριν από λίγες μέρες.
Αργότερα, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε στο Ριάντ με τον Χαρίρι, όπως μετέδωσε το al-Arabiya.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA δημοσίευσε φωτογραφίες του Χαρίρι με τον βασιλιά Σαλμάν να ανταλλάσσουν χειραψία και στη συνέχεια να κάθονται μαζί σε χώρο του παλατιού.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλαχ κατηγόρησε ευθέως τη Σαουδική Αραβία ότι εξώθησε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι σε παραίτηση, προσθέτοντας ότι λυπάται για την απόφαση αυτή.
«Είναι σαφές ότι η παραίτηση ήταν μία σαουδαραβική απόφαση , η οποία σαουδαραβική απόφαση που επιβλήθηκε στο Σάαντ αλ-Χαρίρι. Αυτή δεν ήταν ούτε η πρόθεση, ούτε η βούληση, ούτε η απόφασή του», δήλωσε ο Νασράλαχ σε τηλεοπτικό του μήνυμα κατά το οποίο απηύθυνε έκκληση προς τον Λίβανο για ηρεμία και υπομονή.
Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Adel Al Jubeir, δεν έχασε ευκαιρία και κατηγόρησε την Χεζμπολάχ για την πυροδότηση των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων που έπληξαν το αεροδρόμιο του Ριάντ. 
Κατηγόρησε συγκεκριμένα πως το Ιράν παρέδωσε τον βαλλιστικό πύραυλο εμβέλειας 1.000 χλμ στους Χούθι.

Και συνέχισε λέγοντας πως ιρανοί τεχνικοί μαζί με την Χεζμπολάχ τον συναρμολόγησαν και τον εκτόξευσαν εναντίον της Σ.Αραβίας.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν τόνισε ότι η ασφάλεια και η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα συνιστούν “κόκκινες γραμμές” μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Χαρίρι, όπως δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε μαζί του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σαλίμ Τζρεϊσάτι.

Ο Αούν προήδρευσε σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο Μπάαμπντα με την συμμετοχή υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων ασφαλείας για να αξιολογηθεί η κατάσταση στον τομέα ασφαλείας.
Στη συνέχεια, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος της χώρας δεν θα κάνει κάποια κίνηση που να αφορά την παραίτηση του Χαρίρι προτού ο τελευταίος επιστρέψει από το εξωτερικό τονίζοντας ότι “η παραίτηση θα πρέπει να είναι εκούσια”.

Ο Μισέλ Αούν, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι πολιτικοί ηγέτες ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για ψυχραιμία, ενίσχυση της ασφάλειας και εθνική ενότητα.
Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Χαρίρι με τηλεοπτική του εμφάνιση που μεταδόθηκε το Σάββατο από το al-Arabiya προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βηρυτό. Κάποιοι μάλιστα υποστήριξαν ότι μπορεί να μην ήταν εκούσια. Ο ίδιος την δικαιολόγησε λέγοντας ότι φοβάται για τη ζωή του, ενώ κατηγόρησε την Χεζμπολάχ και το Ιράν ότι πυροδοτούν εντάσεις στην περιοχή.

Η απόφασή του προκάλεσε την ανατροπή της κυβέρνησης συμμαχίας, στην οποία συμμετέχει η σιιτική μουσουλμανική οργάνωση Χεζμπολάχ, βυθίζοντας τη χώρα σε νέα πολιτική κρίση και εκθέτοντάς την στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν.








ΠΗΓΗ














Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις