Κατέρρευσε η κυβέρνηση στη Γαλλια πέρασε η πρόταση μομφής με 331 ψήφους

Πολιτικό χάος στη Γαλλία, τρόμος στην Ευρώπη - Κατέρρευσε η κυβέρνηση, πέρασε η πρόταση μομφής με 331 ψήφους 

 Κατέρρευσε εντέλει η κυβέρνηση Barnier

μετά την ψήφιση της πρότασης μομφής της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Jean Luc Melanchon και της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) της Marine Le Pen.
Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε να άρει την εμπιστοσύνη της με 331 ψήφους «υπέρ».
Να σημειωθεί πως αυτή είναι η δεύτερη φορά στην 5η Γαλλική Δημοκρατία και η πρώτη από το 1962 που μια κυβέρνηση πέφτει με πρόταση μομφής - ενώ η θητεία της κράτησε μόλις 90 ημέρες, η συντομότερη ιστορικά.
Ο Michel Barnier, ο άνθρωπος που είχε επιλεγεί να σώσει τη Γαλλία, μοιραία χάθηκε στην πολιτική άβυσσο - ταυτόχρονα και η Ευρώπη σε... βαθιά αχαρτογράφητα νερά.
Όταν ανέλαβε πρωθυπουργός στις 5 Σεπτεμβρίου, οι ελπίδες ότι ο 73χρονος Γκωλιστής συντηρητικός θα μπορούσε να κατευνάσει την πολιτική καταιγίδα, που δεν απειλούσε να διαλύσει μόνο τη Γαλλία αλλά και την ευρωζώνη, ήταν μεγάλες. Όμως, δεν ήταν γραφτό να γίνει έτσι.
Ο Barnier απομακρύνεται, μετά την αποτυχία του να πείσει τη Marine Le Pen να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό λιτότητας, για να επαναφέρει τα οικονομικά της χώρας σε ορθή πορεία.
Να επισημανθεί πως το 63% των Γάλλων επιθυμεί και παραίτηση Macron, ο οποίος όμως δήλωσε πως θα παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας τoυ.

«Η επιλογή που κάναμε ήταν να προστατεύσουμε τον γαλλικό λαό»

«Δεν το θεωρώ νίκη»,
δήλωσε η μεγάλη πρωταγωνίστρια αυτού του πολιτικού θρίλερ Marine Le Pen σε συνέντευξή της στο TF1 λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της υπερψήφισης της πρότασης μομφής και την συνακόλουθη κατάρρευση της κυβέρνησης Barnier, την οποία οι βουλευτές του κόμματός της στήριξαν με την ψήφο τους.
«Είχαμε μια επιλογή να κάνουμε, και η επιλογή που κάναμε ήταν να προστατεύσουμε τον γαλλικό λαό», εξήγησε η επικεφαλής των βουλευτών του Rassemblement National (RN), εκφράζοντας τη λύπη της που «αναγκάστηκε να προσθέσει τις ψήφους της σε αυτές της Ανυπότακτης Γαλλίας».
«Οι θεσμοί μας είναι φτιαγμένοι από γρανίτη», διαβεβαίωσε η κα Le Pen, όταν ρωτήθηκε από τον Gilles Bouleau για την πιθανότητα αύξησης των φόρων εάν δεν υιοθετηθεί ο προϋπολογισμός έως το τέλος Δεκεμβρίου.
«Θα υπάρξει ένας ειδικός νόμος που θα επιτρέψει τη συνέχιση της ζωής του έθνους. Και έπειτα θα διοριστεί ένας πρωθυπουργός, ο οποίος θα επεξεργαστεί εκ νέου έναν προϋπολογισμό», διευκρίνισε, απορρίπτοντας παράλληλα, κάθε σενάριο «καταστροφολογίας».

Ο Macron έχει ήδη έτοιμο τον επόμενο 

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron σκοπεύει να ορίσει γρήγορα νέο πρωθυπουργό, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.
Στη λίστα φαίνεται να είναι ο πρώην πρωθυπουργός Bernard Cazeneuve, ο Xavier Bertrand και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Sebastien Lecornu.
Ο πρόεδρος εργάζεται για να καταλήξει σε όνομα κατά την επιστροφή του στο Παρίσι από ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, τόνισε μια πηγή.

δα_10.JPG

Παραίτηση Macron και πρόωρες προεδρικές εκλογές ζητεί η Αριστερά

Από την πλευρά της, η γαλλική αριστερά και πιο συγκεκριμένα το κόμμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI) ζήτησε απόψε 4/12 την παραίτηση του προέδρου Emmanuel Macron, λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Michel Barnier, στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Μάλιστα, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LFI Mathilde Panot απαίτησε από τον Emmanuel Macron «να αποχωρήσει άμεσα», ζητώντας παράλληλα «πρόωρες προεδρικές εκλογές».
Από συνταγματική σκοπιά ωστόσο, το μέλλον του Macron, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται το 2027, δεν συνδέεται άμεσα με την κατάρρευση της κυβέρνησης Barnier.

Η συζήτηση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση 

Κατά τον Barnier, η πραγματικότητα των δημόσιων οικονομικών «δεν θα εξαφανιστεί ως διά μαγείας με μια πρόταση μομφής».
«Φτάσαμε σε μια στιγμή αλήθειας, ευθύνης» είπε, προσθέτοντας ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού για την Κοινωνική Ασφάλιση για το 2025 ήταν το αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ βουλευτών και γερουσιαστών στη μεικτή επιτροπή, για πρώτη φορά εδώ και δεκατέσσερα χρόνια σύμφωνα με τον ίδιο.
Βασικά, υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να απαντήσουμε στο δημοσιονομικό μας χρέος» , υπενθυμίζει, «αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα των δημοσίων λογαριασμών μας».
Και ανέφερε πολλά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του τόκου χρέους «60 δισεκατομμυρίων» που πρέπει να καταβάλλονται κάθε χρόνο, ή «περισσότερο από τον αμυντικό μας προϋπολογισμό».
«Δεν είναι για ευχαρίστηση που παρουσίασα σχεδόν μόνο δύσκολα μέτρα. Θα προτιμούσα να μοιράσω χρήματα», συνεχίζει, προτού προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι «αυτή η πραγματικότητα δεν θα εκλείψει ως δια μαγείας από την πρόταση μομφής».

skynews-michel-barnier-france_6764506.jpg

Ο Attal, ο τελευταίος από τους αρχηγούς των κομμάτων που μίλησε, καταδίκασε το «θλιβερό θέαμα που παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες τα άκρα του Ημικύκλου», καταγγέλλοντας «τη συμμαχία μεταξύ του LFI και του RN που σφυρηλατείται». «Η γαλλική πολιτική είναι άρρωστη [και] ούτε στην άκρα αριστερά ούτε στην άκρα δεξιά θα μπορέσουν οι Γάλλοι να βρουν το αντίδοτο», είπε. «Πιστεύω ότι αυτό που ζητούν οι Γάλλοι είναι λιγότερο θόρυβο και περισσότερη δράση».
Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ομάδα του, Ensemble pour la République, «επέλεξε να υποστηρίξει τον Barnier επειδή είναι προς το συμφέρον της χώρας», τονίζοντας ότι «δεν ανήκει στην πολιτική οικογένεια [τους]».
«Η υιοθέτηση αυτής της πρότασης μομφής θα οδηγήσει μόνο σε ηττημένους» πρόσθεσε ο κ. Attal, καταγγέλλοντας αυτό που χαρακτήρισε ως τα ψέματα που είπαν οι βουλευτές του Rassemblement National στην αιτιολόγηση της ψήφου τους.
«Λένε ψέματα όταν κάνουν τους Γάλλους να πιστέψουν ότι ψηφίζουν υπέρ της πρότασης μομφής για να υπερασπιστούν τους ίδιους και την αγοραστική τους δύναμη», αλλά και «όταν προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει ότι για το χάος που σπέρνουν δεν φταίνε οι ίδιοι», είπε ο κ. Attal.
«Κάνετε ένα λάθος μπροστά στην ιστορία, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς», είπε στη Marine Le Pen και στους βουλευτές της ομάδας της.

attalok-674ff95bba0b0111255409.jpg

H επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης Marine Le Pen, από τη μεριά της, κατήγγειλε πως ο προϋπολογισμός «δεν είναι μόνο επιζήμιος για τη Γαλλία, αλλά θέτει τους Γάλλους σε ομηρία τους πιο ευάλωτους: συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα, ασθενείς, φτωχότερους εργαζόμενους, εκείνους τους Γάλλους που είναι πολύ πλούσιοι για να βοηθηθούν, αλλά όχι αρκετά φτωχοί για να αποφύγουν την υπερφορολόγηση».
Κατά την διάρκεια της ομιλίας της, η ηγέτιδα της γαλλικής πατρωτικής δεξιάς υπογράμμισε πως «η μόνη λύση του Barnier ήταν φόροι, φόροι και περισσότεροι φόροι. Το μόνο που θέλουν να μάθουν οι Γάλλοι είναι πού πάνε τα χρήματα … υπάρχουν πάντα περισσότεροι φόροι και λιγότερες δημόσιες υπηρεσίες».
Σημείωσε δε ότι η πρόταση δυσπιστίας «ήταν απαραίτητη για να μπει τέλος στο χάος».
«Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών σύντομων μηνών, προέκυψε ότι στην πραγματικότητα ήσασταν επικεφαλής μιας κυβέρνησης που στερείται κάθε δημοκρατικής βάσης», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Barnier, κατηγορώντας τον για «αδιαλλαξία, σεχταρισμό και δογματισμό που απέτρεψαν την παραμικρή παραχώρηση, η οποία θα απέτρεπε αυτό το αποτέλεσμα».
Ο προϋπολογισμός που απορρίπτει το κόμμα της, «δεν αρνείται μόνο τις υποσχέσεις σας». «Δεν έχει καμία κατεύθυνση ή όραμα. Είναι ένας τεχνοκρατικός προϋπολογισμός που συνεχίζει να κατρακυλάει στην κατηφόρα, φροντίζοντας πολύ να μην αγγίξει την ανεξέλεγκτη μετανάστευση», πρόσθεσε.
Η Marine Le Pen δήλωσε επίσης ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση πέσει, το κόμμα της θα ψηφίσει για την έγκριση ενός «ειδικού νόμου» για να αποφευχθεί η αναστολή των κρατικών λειτουργιών και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει προϋπολογισμός για το 2025.

w1280-p4x3-Marine_Le_Pen_à_lAssemblée_nationale_à_Paris.jpg

Ο Eric Ciotti, ηγέτης μιας αποσχισθείσας παράταξης των κεντροδεξιών Les Républicains που έχει συμμαχήσει με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN), λέει ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης δεν θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες.
«Αντιθέτως, συνεχίζει να τις αυξάνει», λέει. «Είναι επίσης ένας προϋπολογισμός ανίκανος να πραγματοποιήσει εξοικονομήσεις. Ένας προϋπολογισμός που δεν έχει εκφράσει καμία επιθυμία να μειώσει το εύρος ενός κράτους που έχει γίνει επεμβατικό, παραλύοντας όλους εκείνους που θέλουν να καινοτομήσουν».
Ο Ciotti κατηγορεί τον Barnier ότι στοχεύει να «ματώσει τον γαλλικό λαό» με φόρους και υπόσχεται ότι η ριζοσπαστική δεξιά «θα προστατεύει πάντα τον γαλλικό λαό από την υπερβολική φορολογία».

eric-ciotti.jpg

Ο Nicolas Sansu, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, που ανήκει στην αριστερή συμμαχία του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος, λέει ότι το χάος που ο Μπαρνιέ είπε ότι θα προκύψει αν πέσει η κυβέρνησή του «υπάρχει ήδη - ακόμη και αν δεν είστε ο μόνος υπεύθυνος γι' αυτό».
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να δείτε μια αριστερή συμμαχία στην εξουσία που θα ήξερε πώς να αλλάξει την πολιτική και οικονομική ισορροπία αυτής της χώρας, προσπαθήσατε μάταια να δημιουργήσετε μια πολιτική πλειοψηφία προς το συμφέρον του καπιταλισμού. Το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα προσφέρει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Nicolas-Sansu-depute-communiste-du-Cher-en-2015-a-l-Assemblee-nationale-1591527.jpg

Την πρόταση μομφής του Λαϊκού Μετώπου παρουσίασε ο βουλευτής του LFI Eric Coquerel.
Όπως τόνισε είναι «τιμή μου να υπερασπιστώ την πρόταση μομφής», υπογραμμίζοντας πως ο Barnier θα ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που θα πέσει με ψήφο δυσπιστίας μετά τον Ζορζ Πομπιντού το 1962.
Ο Coquerel λέει ότι ο Barnier προσπάθησε να επιδιώξει συμβιβασμό. «Αλλά το κάνατε με την ακροδεξιά, το RN που προτιμάτε, παραβιάζοντας το δημοκρατικό Μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά που υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων στις εκλογές του Ιουλίου», τονίζει προσθέτοντας πως αυτό ήταν βαριά «προσβολή» για το εκλογικό σώμα της Γαλλίας.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως ο Barnier είναι επίσης θύμα «του πραγματικού προσώπου που ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση», δηλαδή του Προέδρου Macron: «Η αποτυχία σας είχε προαναγγελθεί και ήταν πικρή. Αυτή η πρόταση μομφής θα σας απομακρύνει από την πρωθυπουργία».

cover-r4x3w1200-634e852f389e4-000-9wb3y3_1.jpg
Η συνταγή και … η υπευθυνότητα

Ο Barnier πρότεινε μια πικρή συνταγή δημοσιονομικής σύνεσης και παλιομοδίτικων αξιών, η οποία φαινόταν να συνάδει με τη ζοφερή διάθεση της χώρας, η οποία είχε κουραστεί μετά από εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας που προκλήθηκαν από την αυθαίρετη απόφαση του Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον περασμένο Ιούλιο.
«Το φαινόμενο Barnier ήταν κάτι πραγματικό», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του συντηρητικού κόμματος, Pierre-Henri Dumont, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον πρωθυπουργό.
«Ο κόσμος ήθελε μια ανάσα από τους κοστουμάτους τύπου Macron πολιτικούς.
Όταν ο Barnier έγινε πρωθυπουργός, μπορούσες να δεις ξεκάθαρα τη διαφορά μεταξύ ενός μεγάλου δημόσιου υπηρέτη και ενός παιδιού», πρόσθεσε ο Dumont, κάνοντας υποτιμητική αναφορά στον προκάτοχο του Barnier, τον 35χρονο Gabriel Attal.
Ο Barnier φαινόταν επίσης ικανός να «δαμάσει» την άκρα δεξιά, αφού η Εθνική Συμμαχία απέφυγε να ρίξει άμεσα την κυβέρνηση του.
Την Τρίτη το βράδυ, ο Barnier έκανε μια τελευταία προσπάθεια να προσεγγίσει την άκρα δεξιά, αποφεύγοντας να επικρίνει τις τακτικές της σε συνέντευξή του στην γαλλική τηλεόραση, και καλώντας αντ’ αυτού τους βουλευτές σε όλο το φάσμα του πολιτικού σκηνικού να «δείξουν υπευθυνότητα».

Φρούδες ελπίδες

Το ιστορικό του Barnier στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με τις διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις μπορεί να συνέδραμε στο να διογκωθούν οι προσδοκίες ότι θα έβρισκε έναν τρόπο να συνεργαστεί με ένα βαθιά διχασμένο και κατακερματισμένο γαλλικό κοινοβούλιο.
Ο «bête noire» (σ.σ. αντιπαθής) των Βρετανών υπερσυντηρητικών είχε επιδείξει μια αδιάφορη ηρεμία κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που διαπραγματευόταν τη συμφωνία του Brexit, παρά τις τεταμένες σχέσεις με την βρετανική συντηρητική κυβέρνηση, παραμένοντας στα σημεία που είχε ορίσει και χρησιμοποιώντας την διάσημη φράση του: «Ο χρόνος τρέχει».
Πολλοί όμως θεώρησαν ότι η φήμη του Barnier ήταν υπερβολική.
Η JoJo Penn, πρώην αναπληρώτρια επικεφαλής του προσωπικού της πρώην πρωθυπουργού Theresa May, είπε ότι η πραγματικότητα ήταν πως ο Barnier ήταν λιγότερο σημαντικός από άλλους αξιωματούχους όταν έφτανε η ώρα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.
«Ο Barnier φαινόταν ευχαριστημένος που τον έβλεπαν σε κρίσιμες στιγμές, αλλά άφηνε τα υπόλοιπα στον αναπληρωτή του», είπε η Penn.
Αν η θητεία του Barnier τελειώσει σήμερα Τετάρτη, όπως και αναμένεται, η κληρονομιά του αναμφισβήτητα θα αμαυρωθεί.
Πιθανότατα θα τον θυμόμαστε ως εκείνος που βοήθησε να αποτραπεί η διάδοση του Brexit και του λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη, μόνο και μόνο για να ηττηθεί από έναν λαϊκιστή στη δική του χώρα.
«Ο Michel Barnier παρουσιάστηκε ως ο μεγάλος Ευρωπαίος διαπραγματευτής.
Αλλά, ειλικρινά, δεν έχω δει καμία ένδειξη για αυτό» υποστήριξε ο Morel.

Πολύ μεγάλη για να διασωθεί, θα μας πάρει στον πάτο...

Σε κάποιον βαθμό η τρέχουσα κατάσταση αντικατοπτρίζει τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας, καθώς και την πτώση της Γαλλίας.
Ωστόσο, η σκληρή πραγματικότητα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η εξής:
Η Γαλλία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και ο πρόεδρος Emmanuel Macron θα δυσκολευτεί να αποκαταστήσει την κανονικότητα.
Οι αγορές έχουν αποφασίσει ότι οι γαλλικοί τίτλοι είναι πιο επικίνδυνοι από αυτούς της Ελλάδας.
Η κρίση ήταν αναπόφευκτη. Από τότε που ο Macron βύθισε το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας στο χάος την άνοιξη, με πρόωρες εκλογές που πήγαν στραβά για το κυβερνών κόμμα,
Advertisement
οι αγορές ομολόγων απαιτούν ολοένα και υψηλότερες τιμές για να κρατήσουν το γαλλικό χρέος.
Όπως ανακάλυψε η Liz Truss κατά τη σύντομη πρωθυπουργία της, οι αγορές ομολόγων δεν αγαπούν την αβεβαιότητα.
Οι υπουργοί της Γαλλίας προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκαλούν οι συγκρίσεις με την Ελλάδα.
Ο ΥΠΟΙΚ Antoine Armand δήλωσε: «Η Γαλλία δεν είναι η Ελλάδα. Η Γαλλία έχει…πολύ ανώτερη οικονομική και δημογραφική δύναμη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι η Ελλάδα».
Τα λόγια του δεν ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικά. Η Γαλλία τρέχει έλλειμμα 6% του ΑΕΠ, και με την οικονομία να παραμένει στάσιμη, αυτό το ποσοστό ίσως αποδειχθεί ακόμα υψηλότερο.
Το κράτος ήδη εισπράττει ένα εντυπωσιακό 45% του ΑΕΠ σε φόρους, το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον ΟΟΣΑ.
Αυτό καθιστά δύσκολο για την κυβέρνηση του Macron να πιέσει για περισσότερα χρήματα από το σύστημα.
Ο Macron δεν φέρει πλήρως την ευθύνη για αυτή την άθλια κατάσταση.
Η πολιτική της Γαλλίας κυριαρχείται από κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς που θέλουν μόνο να αυξήσουν τις δαπάνες.
Σ’ αυτό το τοξικό υπόβαθρο, η χώρα ήταν αναμενόμενο να ξεπεράσει την Ελλάδα, τελικά.
Αν η υπηρεσιακή κυβέρνηση Barnier δεν καταφέρει να περάσει τον Προϋπολογισμό τις επόμενες ημέρες, κάτι που είναι πολύ πιθανό, οι τιμές και οι αποδόσεις των ομολόγων θα ξεφύγουν πέρα από κάθε έλεγχο.
Ακόμα και αν ο Barnier καταφέρει να βρει μια προσωρινή λύση, παραμένει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: οι υπερβολικές δαπάνες της Γαλλίας είναι διαρθρωτικές.
Τα χρέη της Ελλάδας επιδεινώθηκαν από τους εξαιρετικά δαπανηρούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και από πολλά θεαματικά έργα υποδομής (με κάποια διαφθορά να παρεισφρέει, σπαταλήθηκαν γύρω στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ) – οι woke Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού υπολογίζεται πως κόστισαν περί τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, η αναλογία είναι... προφανής.
Στην Ελλάδα, ήταν σχετικά εύκολο να μειωθούν αυτές οι δαπάνες και να αρχίσει το έλλειμμα να μειώνεται, ακόμα κι αν αυτό περιλάμβανε μια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 30%.
Η Γαλλία, αντίθετα, έχει τεράστιες και δαπανηρές κοινωνικές δεσμεύσεις, που είναι δύσκολο να περιοριστούν.
Η χώρα είναι μια ώριμη, υψηλού κόστους οικονομία, η Ελλάδα το 2012 ήταν περισσότερο σαν μια αναπτυσσόμενη αγορά, με περιθώριο να συμβαδίσει με τις πλουσιότερες χώρες.
Ως εκ τούτου, θα είναι πολύ δύσκολο να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της Γαλλίας με οποιονδήποτε σημαντικό τρόπο.
Το πιο σοβαρό είναι ότι η Γαλλία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί.
Κανείς δεν ήθελε να διασώσει την Ελλάδα, αλλά τουλάχιστον αυτό ήταν σχετικά εφικτό.
Η Γαλλία είναι περισσότερο από δέκα φορές μεγαλύτερη.
Ούτε η Γερμανία μπορεί να αντέξει να παρέμβει για βοήθεια, ακόμα κι αν το ήθελε.
Η Γαλλία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρότερη δοκιμασία για την ευρωζώνη απ’ ό,τι υπήρξε ποτέ η Ελλάδα. Η κρίση του Παρισιού θα παρασύρει όλη την Ευρωζώνη στον πάτο.

Τι λένε οι αγορές

Το ευρώ βρισκόταν σε υψηλά ημέρας πριν από την ψηφοφορία (κάτι που έχει απόλυτη λογική για κάποιους), αλλά υποχώρησε μαζί με τη γαλλική κυβέρνηση...

Τα spreads βρίσκονταν κοντά στα χαμηλά της ημέρας πριν από την ψηφοφορία, αλλά άρχισαν να ανεβαίνουν σταδιακά καθώς η συζήτηση πλησίαζε στο τέλος της. Οι αγορές ομολόγων έκλεισαν πριν από την ψηφοφορία...

Ο Alex Everett από την Aberdeen Investments υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων είναι πιθανό να κινηθούν προς τις 100 μονάδες βάσης πάνω από τα γερμανικά, σημαντικά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, επικαλούμενος τη "συνεχιζόμενη στασιμότητα, την έλλειψη αποφάσεων και την ανεπαρκή πρόοδο προς τη βιωσιμότητα του χρέους."
















ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις