Γλουταμινικό Μονονάτριο το δηλητήριο στην διατροφή μας
Ο Ιάπωνας χημικός Kikunae Ikeda ήταν ο πρώτος, ο οποίος το 1908 κατάφερε να απομονώσει το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) μετά από τη διαπίστωση πως ο ζωμός ενός βρώσιμου φυκιού (Laminaria Japonica), γνωστός στην Ιαπωνία ως «kombu» βελτίωνε σημαντικά τη γεύση της ψαρόσουπας «dashi». Αφού λοιπόν εξάτμισε 12 κιλά σούπας και μετά από εξουδετέρωση του διαλύματος με καυστική σόδα (NaOH), έλαβε μία μικρή ποσότητα κρυστάλλων με γεύση που την ονόμασε «umami», ένας όρος που έγινε τόσο δημοφιλής που τα επόμενα χρόνια έμελλε να αναγνωρισθεί ως η πέμπτη βασική γεύση μετά το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό και το πικρό.
Ο όρος «σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου» εγκαινιάστηκε το 1968 για να περιγράψει τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας MSG, τα οποία εμφανίζονταν κυρίως σε άτομα τα οποία δειπνούσαν σε ασιατικά εστιατόρια, κατά τη διάρκεια του γεύματός τους ή αμέσως μετά. Στα ασιατικά εστιατόρια ως γνωστόν, εκτός από τη σάλτσα σόγιας και τους ζωμούς φυκιών πλούσια σε γλουταμινικό οξύ, χρησιμοποιείται και επιπλέον MSG ως αλάτι.
Η τοξικότητα του Γλουτανιμικού Μονονάτριου η MSG
Πολλές φορές ασθενείς που απλά δε μπορούν να ξεπεράσουν χρόνιους πόνους, δεν υποχωρούν οι φλεγμονές και δε μπορούν να χάσουν τα περιττά κιλά που έχουν, παρά τις στοχευμένες θεραπείες, διατροφή ή και άσκηση. Αυτό οφείλεται κυρίως λόγω της τοξίνωσης με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Ένας από τους βασικούς λόγους που πρέπει να μάθουμε σιγά σιγά να ζούμε σε μή τοξικό περιβάλλον ακολουθώντας ένα μή τοξικό τρόπο ζωής
Οι τοξικές ουσίες πρέπει να απομακρυνθούν από το τραπέζι μας και τα φαγητά που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Το πιο σύνηθες και ύπουλο τοξικό στοιχείο στο φαγητό μας είναι το MSG ή αλλιώς γλουταμινικό μονονάτριο. Αφαιρώντας το MSG από την καθημερινότητα, μαζί με άλλες κοινές τοξίνες έχουμε δει πολλούς ασθενείς να ξεπερνούν τάχιστα και εξ’ ολοκλήρου προβλήματα υγείας συμπεριλαμβανομένου την απώλειας βάρους και τη βελτίωση ανοσοποιητικού συστήματος.
Τί είναι όμως το MSG;
Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων από τις αρχές του 1900 ως ενισχυτικό γεύσης. Παρασκευάζεται από το γλουταμινικό οξύ, μια ουσία που είναι άφθονη στις φυτικές πρωτεΐνες, χωρίς όμως αυτό να το κάνει «φυσικό» συστατικό. Είναι ένα τοξικό χημικό στοιχείο. Για την παρασκευή του, πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται κάκιστης ποιότητας σιτηρά (για λόγους μείωσης κόστους) και υποπροϊόντα σακχαρουργίας. Το γλουταμινοκό οξύ, αφού απομονωθεί μερικώς εξουδετερώνεται με ανθρακικό νάτριο ή καυστικό νάτριο, κρυσταλλώνεται, αφαιρείται το χρώμα και προστίθεται σε χιλιάδες προϊόντα που βρίσκονται στα super market.
Τη δεκαετία του 1940 χρησιμοποιούνταν στις στρατιωτικές τροφές για να δώσει γευστικό «χρώμα» στις εντελώς ουδέτερες και τυποποιημένες επιλογές.
Έχει την ιδιότητα να μετατρέπει το ταλαιπωρημένο και πλαδαρό φαγητό σε νοστιμότατο, κάνοντάς το γευστικά ιδιαίτερο. Μετά τα πρώτα στάδια δοκιμών η χρήση του γλουταμινικού μονονάτριου επεκτάθηκε σε όλη την τροφική αλυσίδα. Προστέθηκε παντού, ακόμη και σε βρεφικές τροφές.
Αναδεικνύει γευστικά τα κρέατα, τα πουλερικά και τα λαχανικά δίνοντας μια ελαφριά αλμυρή επίγευση. Ισορροπεί τις δυσάρεστες, έντονες και καυστικές γεύσεις όπως αυτή του σκόρδου και του κρεμμυδιού. Μειώνει την αίσθηση του «χώματος» που έχουν τα παντζάρια αλλά και τη στυφή γεύση που έχουν οι περισσότερες κονσέρβες. Είναι σχεδόν το πιο σύνηθες προσθετικό σε όλα τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών και διαιτητικών γευμάτων.
Το γλουταμινικό μονονάτριο όχι μόνο βελτιώνει γευστικά το προϊόν στο οποίο προστίθεται αλλά αυξάνει σχεδόν κατακόρυφα την προτίμηση αυτών των προϊόντων σε βαθμό εθισμού . Το γεγονώς αυτό σε συνδυασμό με την τεράστια δυείσδυση στην τροφική αλυσίδα το κάνουν πολύ δύσκολο να το αποφύγεις.
Συμπτώματα δηλητηρίασης και τοξίνωσης από το MSG
Ένας μέσος άνθρωπος που προσέχει τη διατροφή του και ενημερώνεται σωστά γνωρίζει πόσο βλαβερό είναι το MSG για την υγεία. Πέραν τούτου όμως πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν ιδέα από τα προβλήματα που δημιουργεί. Πολλές επιστημονικές έρευνες, μετά τα αποτελέσματα προτίνουν / συστίνουν την καθ’ ολική απαγόρευση ως πρόσθετο στην τροφική αλυσίδα. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά από τα θέματα υγείας που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν.
προκαλεί εξάψεις και «φούντωμα» στο πρόσωπο, τίκ και μούδιασμα στα μάγουλα, στο λαιμό και στα χέρια
προκαλεί την έντονη αίσθηση των παλμών της καρδιάς
προκαλεί αυξημένη αρτηριακή πίεση
προκαλεί πόνο σε όλο το μήκος των χεριών
προκαλεί διάρροια
προκαλεί έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες
προκαλεί έντονους μυϊκούς πόνους
περνάει μέσα από τον πλακούντα και προκαλεί βλάβες στους εγκεφάλους των εμβρύων
ενδέχεται να συμβάλλει στην υπερκινητικότητα των παιδιών και να δυσχεραίνει τη διάσπαση προσοχής (ADHD)
καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα (κυριολεκτικά σε αρρωσταίνει)
είναι νευροτοξίνη και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο
προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα
επιδεινώνει / επιταχύνει την εξέλιξη του Αλτσχάϊμερ, του Πάρκινσον και του ALS (αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση)
προκαλεί βλάβες στον αμφιβληστροειδή
ενδέχετε να προκαλέσει κρίσεις επιληψίας
προκαλεί βλάβες στα νεφρά
προκαλεί φλεγμονή στο συκώτι και δυσπλασία
προκαλεί βλάβες στον υποθάλαμο και αντίσταση στη λεπτίνη πράγμα που οδηγεί σε παχυσαρκεία και τύπου 2 διαβήτη
Πολλές από τις μελέτες σχετικά με το MSG έγιναν σε ζώα. Ωστόσο τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες οι οποίες είναι ικανές να προκαλέσουν τέτοιου είδους βλάβες.
Το πρόβλημα με τις παραπλανητικές ετικέτες στα τρόφιμα.
Οι περισσότεροι από σας θα θεωρήσετε ότι το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να διαβάσετε τις ετικέτες. Εάν το βρείτε γραμμένο ως MSG ή γλουταμινικό μονονάτριο τότε να το αποφύγετε. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα…
Το MSG στην πραγματικότητα κρύβεται πίσω από τις περισσότερες ετικέτες κάτω από άλλο όνομα που οι καταναλωτές δύσκολα αναγνωρίζουν. 25 ονόματα που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες τροφίμων για να κρύψουν το MSG και να σας αποπροσανατολίσουν.
autolyzed yeast / επεξεργασμένη ζύμη
calcium caseinate / καζεϊνικό ασβέστιο
caramelized yeast / καραμελωμένη ζύμη
carrageenan / Καραγενάνη
E621 (E620-625 are all glutamates)
gelatin / ζελατίνη
glutacyl
glutamate / γλουταμινικό
glutamic acid / γλουταμινικό οξύ
glutavene
hydrolyzed corn gluten / σιρόπι υδρολυμένου αμύλου
hydrolyzed protein / υδρολυμένη πρωτεϊνη
hydrolyzed soy protein / υδρολυμένη πρωτεϊνη σόγιας
monopotassium glutamate / όξινο γλουταμινικό κάλιο
monosodium glutamate / όξινο γλουταμινικό νάτριο
natural flavors / φυσικές αρωματικές ύλες
plant protein extract / εκχύλισμα φυτικών προτεϊνών
protein concentrate / συμπυκνωμένες πρωτεϊνες
sodium caseinate / καζεϊνικό νάτριο
sodium glutamate /γλουταμικό νάτριο
soy isolate
textured protein / επεξεργασμένες πρωτεΐνες
vegetable extract / φυτικά εκχυλίσματα
yeast extract / εκχύλισμα μαγιάς
yeast food / τροφικές ζύμες
Αυτοί οι όροι είτε είναι MSG με άλλη ονομασία ή άλλα πρόσθετα που περιέχουν MSG. Θα πρέπει να τα αποφεύγετε επίσης.
Αντιστρέφοντας την τοξίνωση ή τη δηλητηρίαση από το MSG
Περιορίστε στο ελάχιστο όλες μα όλες τις πηγές που περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο. Αυτό είναι σχετικά εύκολο εάν περιορίσετε στο ελάχιστο όλα τα επεξεργασμένα / συσκευασμένα τρόφιμα. Από σάλτσες μέχρι έτοιμα φαγητά. Αγοράστε τις πρώτες ύλες και μαγειρέψτε τις όπως θέλετε.
Περιορίστε στο ελάχιστο όλους τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας (ζάχαρη, αλεύρι, φρουκτόζη, γλυκόζη, σιρόπια πάσης φύσεως). Προκαλούν επιδείνωση στις ορμονικές διαταραχές και καταστρέφουν το μεταβολισμό. Ιδιαίτερη επίδραση έχουν στη λεπτίνη, την ινσουλίνη και την αυξητική ορμόνη.
Φάτε 1-2 λεμόνια καθημερινά (μαζί με τη φλούδα) μαζί με τζίντερ. Ο συνδυασμός προστατεύει από τις νευροτοξικές βλάβες που προκαλεί το MSG.Για μεγαλύτερη προστασία δοκιμάστε το Acai-Berry
Αλλάξτε τη διατροφή σας σε αντι-φλεγμονώδη. Έτσι θα μειώσετε τα συμπτώματα των ορμονικών διαταραχών και θα βοηθήσετε στην εξισορρόπησή τους μέσω της φυσικής οδού, δηλαδή της διατροφής. Σας προτίνουμε κουρκουμά
Κάντε γυμναστική υψηλής έντασης μικρής διάρκειας. Τέτοιου είδους προπόνηση συμβάλλει καταλυτικά στην αλλαγή του ορμονικού προφίλ προς το καλύτερο.
Πηγές:
http://healthia.gr
http://science.naturalnews.com/pubmed/19579948.html
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2005/jul/10/foodanddrink.features3
Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.
Μου φαίνονται λίγο περίεργα αυτά που γράφετε και πρέπει να το ψάξω το θέμα σε βάθος. Επειδή παίρνω πολλά συμπληρώματα διατροφής και έχω διαβάσει πολύ πάνω σε αυτά, το γλουταμινικό οξύ γενικά το θεωρούσα σαν ένα θετικό συστατικό για την υγεία. Γενικά είναι ένα από τα βασικά και απαραίτητα αμινοξέα που χρησιμεύει για την σύνθεση των πρωτεινών. Πρώτη φορά ακούω ότι μπορεί να έχει παρενέργειες. Θέλει ψάξιμο το θέμα.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΨάξε το GenoType Diet του D'Adamo (Peter). Έχει βγάλει βιβλία, στα ελληνικά είναι από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, νομίζω.
ΔιαγραφήΚάποιες τροφές είναι συμβατές με κάποιους τύπους, ενώ με άλλους όχι. Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει τους πίνακες και καθοδηγεί τον αναγνώστη.