Ο ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωνε, αλλά ψήφισε 55 άρθρα
Απογοήτευση επικρατεί στην Κουμουνδούρου από χθες, μετά τη βαριά ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της
τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι το σχέδιο νόμου του Κωστή Χατζηδάκη όχι μόνο «πέρασε» με 158 κυβερνητικές ψήφους, αλλά ύστερα και από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία, 55 άρθρα του «κατάπτυστου νομοσχεδίου», υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.Χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες και στις διαδηλώσεις
Η «μητέρα των μαχών» για το εργασιακό χάθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ και έξω από τη Βουλή, δεδομένου ότι η συμμετοχή στις απεργίες ήταν πολύ περιορισμένη (στον ιδιωτικό τομέα κάτω από 10%), ενώ οι συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν ήταν πολύ κατώτερες των προσδοκιών που είχαν οι οργανωτές τους. «Αυτή η χαμηλή συμμετοχή δείχνει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν συγκινήθηκε από τα συνθήματα και τους υψηλούς τόνους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών», σχολιάζουν στην κυβέρνηση.
Απροετοίμαστοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο, αυτό που έκανε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση ακόμα και σε ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το γεγονός ότι μέσα στη Βουλή κατά την 3μερη συζήτηση η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε πολύ κακά προετοιμασμένη. Έτσι έδωσε πολλές ευκαιρίες στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να καταγράψει «νίκες».
Το πρώτο γκολ ο ΣΥΡΙΖΑ το
έφαγε… από τα αποδυτήρια στη συζήτηση για την αίτηση
αντισυνταγματικότητας. Εκεί η Κουμουνδούρου φαίνεται ότι είχε επενδύσει
στο Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, αλλά αποδείχθηκε άνθρακας ο θησαυρός. Η Έκθεση είχε παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο, αλλά δεν έθεσε θέματα αντισυνταγματικότητας. Έτσι η συζήτηση εξελίχθηκε σε περίπατο για την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης δεν έβρισκε νομικά ερείσματα.
Η διευθέτηση εργασίας είχε περάσει επί ΣΥΡΙΖΑ
Σε πολύ δύσκολη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε και με το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας που είχε κάνει σημαία. Εκεί ενώ οι βουλευτές του προσήλθαν με επιθετική συνθηματολογία «τράκαραν» στο κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ που τους υπενθύμισε ο Κωστής Χατζηδάκης: Ότι οι ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις εισήχθησαν στην Ελλάδα με την Οδηγία 1158/2019 που υπεγράφη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ότι οι υπερωρίες επί δεκαετίες τώρα γίνονται με ατομικές συμβάσεις. Άρα με την ίδια λογική θα έπρεπε να ζητήσει την κατάργηση των ατομικών συμβάσεων και στις υπερωρίες. Ότι ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του «Παπαστράτος» τον Αύγουστο του 2017 και εξήρε τις εργασιακές σχέσεις σε μια εταιρεία που εφάρμοζε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τέλος ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις εφαρμόζεται στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου κυβερνούν οι σοσιαλιστές με την Αριστερά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε μόνο τους συνδικαλιστές
Πέραν αυτών, στις αναλύσεις τους στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε και ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος. Εγκλωβίστηκε στην υπεράσπιση των προνομίων των συνδικαλιστών και τελικά ταυτίστηκε με το «εργατοπατερικό κατεστημένο» των συνδικάτων, που έχει αρνητική εικόνα στην κοινωνία. Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρώτα εναντιώθηκε στη ρύθμιση που εξισώνει την προστασία των συνδικαλιστών με εκείνη των εγκύων. Ο Κωστής Χατζηδάκης τους προκάλεσε επισημαίνοντας ότι με το σημερινό καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών αυτοί προστατεύονται ακόμη και αν έχουν εμπλακεί σε βιαιοπραγία εναντίον συναδέλφου τους, ή ακόμη και σε σεξουαλική παρενόχληση. Όμως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έκαναν πως δεν άκουσαν κάτι που πλέον θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο.
«Εσείς είστε με τους εργατοπατέρες, εμείς με την κοινωνία»
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ εναντιώθηκε στη ρύθμιση για την ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία κατά τη διάρκεια απεργιών στην κοινή ωφέλεια, η οποία σύμφωνα με το νομοσχέδιο ορίζεται στο ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης. Με πρόσφατα όμως τα παραδείγματα από την απεργία στο ΜΕΤΡΟ και το λιμάνι του Πειραιά η κυβερνητική παράταξη βρήκε την ευκαιρία να περάσει και πάλι στην επίθεση. «Εσείς είστε με τους εργατοπατέρες, εμείς είμαστε με την κοινωνία!» τους είπε από το βήμα της Βουλής ο Κωστής Χατζηδάκης.
Εκτέθηκαν με την επιχειρούμενη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις Πανελλαδικές
Επιπλέον ήταν χαρακτηριστική η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέκυψε το πρόβλημα με την απεργία της Τετάρτης 16 Ιουνίου και τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ο Κωστής Χατζηδάκης τους προκάλεσε και πάλι: «Να δηλώσετε αν είστε με τους μαθητές και τους γονείς ή με την ΑΔΕΔΥ και τους συνδικαλιστές του ΜΕΤΡΟ που θα κλείσουν την Αθήνα» τους είπε χαρακτηριστικά. Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πως δεν άκουσε. Ευτυχώς οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΡΟ και της ΑΔΕΔΥ έκαναν πίσω και βγήκε από την πολύ δύσκολη θέση.
«Μπάλα στην εξέδρα» από Τσίπρα
Τέλος σε πολύ ρηχά νερά κινήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας την τελευταία μέρα της συζήτησης στη Βουλή. Όσον αφορά το εργασιακό επανέλαβε όσα έλεγαν οι βουλευτές του τρεις μέρες,
σαν να μην άκουσε τις διαψεύσεις και τα αντεπιχειρήματα της
κυβερνητικής πλευράς και στην πραγματικότητα προσπάθησε να αλλάξει την
ατζέντα της συζήτησης με τα οικονομικά της ΝΔ και τα εμβόλια.
Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να «στριμώξουν» την κυβέρνηση.
Το αντίθετο, μάλιστα. Τελικά η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Προστασία
της Εργασίας αποδείχθηκε για την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας
Κωστή Χατζηδάκη μια αρκετά εύκολη υπόθεση. Η περίφημη «μητέρα των μαχών» χάθηκε και μάλιστα πολύ εύκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο $ύριζα είναι δεκανίκι της ΝΔ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Τσίριζα αποτελείται κυρίως από πρώην Κουκουέδες που είδαν το φως το αληθινό και απευθύνεται σε αμαθείς νεολαίους καί κυρίως βολεμένους καλοπερασάκηδες που ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με τό σύστημα εξουσίας που τους ταΐζει. Πολλοί εξ αυτών είναι ντεμέκ αριστεροί. Συνήθως πράττει τα αντίθετα από αυτά πού λέει. Αύριο θα πέσω από τα σύννεφα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα άρθρα στα οποία αναφερεται το άρθρο ήταν κοινοτικές οδηγίες με ευεργετικές διατάξεις για τους εργαζόμενους όπως πχ γονική άδεια και για τον πατέρα και θα έπρεπε να περιληφθούν σε άλλο νομοσχέδιο συναφές με τα εν λόγω άρθρα. Απλά η ΝΔ τα περιέλαβε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για λόγους που ο καθένας καταλαβαίνει και κυρίως για να μετριασει τις αντιδράσεις εξου και το γεγονός ότι ζήτησε αν και κυβερνηση την ονομαστική ψηφοφορία για να έχει αυτή και τα μπουκομενα κανάλια το δικό της αφήγημα
ΑπάντησηΔιαγραφήΛογική η σκέψη σου.
Διαγραφή