ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΤΟΣ 30 ΗΜΕΡΩΝ.
Το Βέλγιο πρέπει να άρει "όλα τα μέτρα Covid-19" εντός 30 ημερών, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου των Βρυξελλών
Το βελγικό κράτος διατάχθηκε να άρει "όλα τα μέτρα για τον κορονoϊό" εντός 30 ημερών, καθώς η νομική βάση τους είναι ανεπαρκής, αποφάνθηκε την Τετάρτη δικαστήριο των Βρυξελλών.
Ο Σύνδεσμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε καταθέσει την αγωγή πριν από αρκετές εβδομάδες και αμφισβήτησε το σύστημα του Βελγίου που εφαρμόζει τα μέτρα με υπουργικά διατάγματα, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται χωρίς καμία συμβολή του κοινοβουλίου.
Ο δικαστής έδωσε προθεσμία 30 ημερών στο βελγικό κράτος για να παράσχει μια αξιόπιστη νομική βάση, αλλιώς θα αντιμετωπίσει πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά ημέρα υπέρβασης αυτής της προθεσμίας, με ανώτατο όριο τα 200.000 ευρώ, αναφέρει η Le Soir.
Τα τρέχοντα μέτρα για τον κοροναϊό βασίζονται στον νόμο περί πολιτικής ασφάλειας του 2007, ο οποίος επιτρέπει στο κράτος να αντιδρά γρήγορα σε "εξαιρετικές περιστάσεις", αλλά ο δικαστής έκρινε τώρα ότι οι νόμοι αυτοί δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για τα υπουργικά διατάγματα.
"Ο δικαστής έκρινε ότι παραβιάστηκε η αρχή της νομιμότητας, επειδή ο σημερινός τρόπος λειτουργίας δεν είναι αρκετά προβλέψιμος", επιβεβαίωσε η Kati Verstrepen από την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην VRT, προσθέτοντας ότι οι συνέπειες δεν είναι "τόσο δραματικές" ώστε από τη μια μέρα στην άλλη τα μέτρα να μην ισχύουν πλέον.
Προς το παρόν, τα ισχύοντα μέτρα για τον κοροναϊό δεν θα αλλάξουν και η ετυμηγορία μελετάται επί του παρόντος από το γραφείο της υπουργού Εσωτερικών Annelies Verlinden, αναφέρει η De Standaard.
Η άσκηση έφεσης κατά της δικαστικής απόφασης είναι ακόμη δυνατή, αλλά καθώς πρόκειται για συνοπτική απόφαση, η έφεση δεν θα αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης.
Το απόγευμα της Τετάρτης, η Ολομέλεια θα συζητήσει τον επερχόμενο νόμο του Βελγίου για την πανδημία, ο οποίος υποτίθεται ότι θα παρέχει "μια μόνιμη νομική βάση, για τη λήψη αυτού του είδους των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας".
Αρκετοί νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν ήδη πιέσει το βελγικό κράτος να προωθήσει τον νόμο το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποφευχθεί η ακύρωση από τους δικαστές των προστίμων που έχουν επιβληθεί για παραβιάσεις των μέτρων, και η απόφαση αυτή αυξάνει την πίεση για την ταχεία υιοθέτησή του.
Η πρόσφατη ετυμηγορία δικαστηρίου των Βρυξελλών -που διέταξε το Βέλγιο να άρει όλα τα μέτρα για τον κοροναϊό εντός 30 ημερών- αποτελεί "ντροπή για την κυβέρνηση", σύμφωνα με το φλαμανδικό δεξιό κόμμα N-VA.
Η απόφαση ήταν "το ατύχημα που περίμενε να συμβεί και για το οποίο η κυβέρνηση έκλεισε τα μάτια", δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο επικεφαλής της ομάδας N-VA Peter De Roover στη Βουλή, κάνοντας λόγο για "ντροπή για την κυβέρνηση".
Νωρίτερα την Τετάρτη, δικαστήριο διέταξε το βελγικό κράτος να άρει "όλα τα μέτρα για τον κοροναϊό" εντός 30 ημερών, καθώς θεωρεί ανεπαρκή τη νομική βάση τους.
"Αυτή η κυβέρνηση έπαιξε με τη φωτιά κατά την εφαρμογή των μέτρων για τον κοροναϊό και είχε προειδοποιηθεί γι' αυτό, λίγο πολύ εβδομάδα με εβδομάδα στο κοινοβούλιο", δήλωσε ο De Roover.
"Σήμερα συμβαίνει αυτό για το οποίο προειδοποιούσα επί μήνες", πρόσθεσε. "Αυτή η κυβέρνηση πήρε τεράστια ρίσκα επιλέγοντας υπουργικά διατάγματα για την εφαρμογή μέτρων περιορισμού της ελευθερίας στην πολιτική της για τον κοροναϊό. Αυτή η προειδοποίηση, ωστόσο, αγνοήθηκε".
Ο δικαστής έδωσε προθεσμία 30 ημερών στο βελγικό κράτος να παράσχει μια αξιόπιστη νομική βάση, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά ημέρα υπέρβασης της προθεσμίας αυτής, με ανώτατο όριο τα 200.000 ευρώ.
"Ο πρωθυπουργός Ντε Κρου δήλωσε στις 31 Ιανουαρίου στο 'De Zevende Dag' (φλαμανδική τηλεοπτική εκπομπή) ότι δεν ήθελε να προσθέσει μια πρόσθετη αβεβαιότητα, ιδίως νομική", δήλωσε ο Ντε Ρούβερ. "Πόσο ξινά ακούγονται αυτά τα λόγια σήμερα".
Πρόσθεσε ότι, παρέχοντας αυτή την περίοδο των 30 ημερών, "είναι ο δικαστής που σώζει την κυβέρνηση από το απόλυτο χάος, αλλά η πολιτική ζημία είναι τεράστια".
Η επικεφαλής της ομάδας του άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού Vlaams Belang, Μπάρμπαρα Πας, χαρακτήρισε επίσης την απόφαση "απίστευτη ντροπή για την κυβέρνηση" και πρόσθεσε ότι φοβάται ότι η νομική βάση θα επισπευσθεί τώρα.
"Ελπίζω ότι η απόφαση δεν θα αποτελέσει επιχείρημα για την έγκριση του νόμου για την πανδημία πολύ γρήγορα, διότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει", πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο νόμος του Βελγίου για την πανδημία βρίσκεται επί του παρόντος στα σκαριά και υποτίθεται ότι θα παρέχει "μια μόνιμη νομική βάση, για τη λήψη αυτού του είδους των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας".
Το σύστημα της χώρας για την εφαρμογή των μέτρων για τον κοροναϊό με τη χρήση υπουργικών διαταγμάτων, δηλαδή χωρίς καμία συμβολή του κοινοβουλίου, έχει επικριθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.
Η άσκηση έφεσης κατά της δικαστικής απόφασης είναι ακόμη δυνατή και τα ισχύοντα μέτρα για τον κοροναϊό δεν θα αλλάξουν προς το παρόν. Η ετυμηγορία μελετάται επί του παρόντος από το γραφείο της υπουργού Εσωτερικών Annelies Verlinden.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου