Περιμένουμε σεισμό σαν της Ελασσόνας στην ηπειρωτική χώρα.
Για σεισμό 6 Ρίχτερ στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μετά τον σεισμό στην Ελασσόνα κάνει λόγο ο σεισμολόγος και επιστημονικός
συνεργάτης της ΕΕ και της UNESCO κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.Σύμφωνα με τον ίδιο βασιζόμενος σε στοιχεία από τη στατιστική και τη σεισμοτεκτονική, εκτίμησε ότι τα επόμενα 2 – 3 χρόνια θα πρέπει να περιμένουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα σεισμό με τα χαρακτηριστικά του ισχυρού σεισμού στην Ελασσόνα.
«Με τα δεδομένα που έχουμε, ενεργοποιήθηκαν ρήγματα έστω και τυφλά που δεν έφτασαν δηλαδή μέχρι
την επιφάνεια τα οποία έχουν, τα γνωρίσματα εκείνα που είχαν και ορισμένα ρήγματα που ενεργοποιήθηκαν στο παρελθόν στη χώρα με πολύ ισχυρούς σεισμούς», ανέφερε ο κ. ΠαπαδόπουλοςΚαι πρόσθεσε: «Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη το 1978, το 1980 και στη Μαγνησία και το 1981 στις Αλκυονίδες. Δεν λέω τυχαία της ημερομηνίες αυτές με την συγκεκριμένη σειρά. Βλέπουμε ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε 2 – 2,5 έτη, γίνονται τρεις ισχυροί σεισμοί με παρόμοια χαρακτηριστικά. Βλέπουμε μια μετανάστευση από το βορά προς τον νότο. Το ίδιο συνέβη στην Λήμνο και στην Κω το 2007 και το 2020 στη Σάμο.
Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιος μηχανισμός, ο οποίος προκαλεί αυτή χρονική συσσώρευση σεισμών μέσα σε χρονικά διαστήματα, το πολύ, 2-3 ετών, με τα ίδια χαρακτηριστικά ρηγμάτων».
Επιπλέον σημείωσε: «Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ πιθανό πλέον οι σεισμοί που έγιναν με αυτά τα χαρακτηριστικά ρηγμάτων στην Θεσσαλία να ενεργοποιήσουν ρήγματα με παρόμοια χαρακτηριστικά και σε άλλες περιοχές της χώρας κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό.
Ποτέ δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι, όμως θεωρώ ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανόν. Δεν κάνουμε μία πρόγνωση με την αυστηρή έννοια, κάνουμε όμως μία εκτίμηση, η οποία είναι απολύτως βάσιμη σύμφωνα με όλα τα σεισμολογικά και τεκτονικά δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα υπόψη μας. Και, φυσικά, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία».
Υπάρχει πολύ λογική εξήγηση. Ένας μεγάλος σεισμός καί τής Ελασσόνας ήταν τέτοιος καί μεγάλης διάρκειας(25+ δεύτερα) προκαλεί τρέμολο εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά, μέ απόσβεση λόγω αποστάσεως βέβαια. Η πρόκλησή του έχει νά κάνει μέ σπάσιμο τεράστιων πετρωμάτων πού τό πέσιμό τους χαμηλότερα δημιουργεί τραντάγματα, πού εμείς τά αντιλαμβανόμαστε ώς σεισμούς. Αυτό φέρνει πιθανόν στά όρια θραύσης άλλα πετρώματα σέ σχετικά κοντινές περιοχές καί αυτό έχει ώς αποτέλεσμα καί άλλους δυνατούς σεισμούς. Τέτοιος ήταν ο πολύ δυνατός 5,9 ρίχτερ τήν άλλη μέρα 4 Μαρτίου. Νά θυμίσω ότι ο 7ρίχτερ σεισμός στούς Σοφάδες Καρδίτσας τό 1954 προκάλεσε τόν ισχυρό σεισμό 6,2ρίχτερ στόν κοντινό Βόλο τήν επόμενη χρονιά, καθώς επιτάχυνε τήν θραύση ετοιμόρροπου πετρώματος από τό πολύ ισχυρό τράνταγμα.
ΑπάντησηΔιαγραφή