Μύθοι και αλήθειες για το «άτμισμα»



Πρόσφατα ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ ότι κατεγράφη ο πρώτος θάνατος στη χώρα που συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτό έγινε στο Ιλινόις. Αν λάβει κάποιος τους αριθμούς ως βασικό γνώμονα
εκτίμησης της σοβαρότητας κάθε περιστατικού, θα πιστέψει ότι ο θάνατος ενός ανθρώπου -για οποιονδήποτε λόγο- είναι είδηση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

Αυτή η μεσοδυτική Πολιτεία της υπερδύναμης έχει έκταση 149.998 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 12.875.255 άτομα (εκτίμηση του 2012). Δηλαδή, και σε έδαφος και σε πληθυσμό τούτη η Πολιτεία ξεπερνά την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ έχουν πληθυσμό που εκτιμάται ότι φτάνει τα 327.167.434 άτομα (εκτίμηση του 2018).

Ενας θάνατος, που συνδέεται με το άτμισμα, σε πληθυσμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επιστημονικά αποδεκτή απόδειξη της επικινδυνότητας του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ετι, δε, η υγειονομική υπηρεσία αυτής της Πολιτείας, που συνέδεσε τον θάνατο του ανθρώπου με το άτμισμα, δεν δημοσιοποίησε κάποια στοιχεία ώστε να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό της.

Το επικίνδυνο με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ότι δεν έχει αποδειχθεί τίποτε σχετικά με αυτό! Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να αποδειχθεί κάτι, μια και οποιαδήποτε συνήθεια και χρήση ουσίας που επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία πρέπει να εξεταστεί επί σειράν ετών και πάνω σε χιλιάδες εθελοντές, οι οποίοι θα δέχονταν να χρησιμοποιηθούν σαν... πειραματόζωα ώστε να τεθεί σε κυκλοφορία το υπό δοκιμασία προϊόν.

Είναι δεδομένο πως και οι καπνοβιομηχανίες έχουν τεράστια συμφέροντα, αλλά και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Γι' αυτό, κάθε είδηση που σχετίζεται με αυτόν τον χώρο πρέπει να διαβάζεται με επιφύλαξη. Η αλήθεια πάντα έρχεται στο φως, αλλά συχνά με καθυστέρηση - και η καθυστέρηση στην ενημέρωση για την υγεία μας μπορεί να αποβεί μοιραία.

Φυσικά, η καλύτερη προφύλαξη από τις παρενέργειες του καπνίσματος ή του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η αποχή. Αν δεν χρησιμοποιείς τίποτε εκ των δύο, είτε ως ενεργητικός είτε ως παθητικός καπνιστής, δεν κινδυνεύεις.































ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις