ΗΠΑ: «Εξετάζουμε νόμιμους τρόπους έκδοσης απο τη χώρα» – Αντάλλαγμα για σιγή Ερντογάν στην υπόθεση Κασόγκι

 


Την έκδοση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν εξετάζει ο Λευκός Οίκος, όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο
ανώτατους αξιωματούχους.
Στόχος των ΗΠΑ είναι να κατευνάσουν την πίεση που ασκεί ο Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία για την υπόθεση Κασόγκι.
Τον περασμένο μήνα αξιωματούχοι της αμερικανικής προεδρίας είχαν ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να εξετάσουν νομικές οδούς για την έκδοση του Τούρκου κληρικού, σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν την οργή του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολης.
Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει οδηγίες προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI για να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση της έκδοσης του Γκιουλέν.
Όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι ο Λευκός Οίκος ζητά περισσότερες λεπτομέρειες για το καθεστώς παραμονής του Γκιουλέν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο Γκιουλέν ζει στην Πενσιλβάνια, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του στις 15 Ιουλίου 2016.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, ωστόσο ήδη τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναμεταδίδουν το δημοσίευμα. H Hurriyet γράφει ότι «ο Τραμπ εξετάζει την έκδοση του Γκιουλέν», ενώ η Cumhuriyet επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να κάνουν κινήσεις για να εκδοθεί ο ιμάμης.
Αξίζει όμως να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν προχώρησε σε σχετικές δηλώσεις προς το παρόν, ενώ υπάρχουν νομικά εμπόδια σε ένα τέτοιο σενάριο λόγω πολιτικού ασύλου.













ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις