Η Ρώμη στέλνει τελεσίγραφο στις Βρυξέλλες: «Πρώτα οι Ιταλοί» – «Δεν κάνουμε πίσω, θα μοιράσουμε χρήματα σε ανάπηρους και σε πολύτεκνες οικογένειες»

 


 Η κυβέρνηση συνασπισμού Ντι Μάιο – Σαλβίνι είχε προειδοποιήσει ότι θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο ήδη ξεπερνά τα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ. Τα νεότερα στοιχεία
προκαλούν συναγερμό στις Βρυξέλλες: το σχέδιο προϋπολογισμού που καταθέτει ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία προβλέπει έλλειμμα 2,4% για το 2019, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για 0,8%. Όλοι αναρωτιούνται, πλέον, εάν η Ιταλία θα γίνει «η επόμενη Ελλάδα» της Ευρωζώνης.
Η Ρώμη στην ουσία αντιστέκεται σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, δείχνοντας τον δρόμο και σε άλλες χώρες.
Αποφασισμένη να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από το στόχο για έλλειμμα 2,4% το 2019 δηλώνει η κυβέρνηση του Giuseppe Conte και παρά τα αρνητικά μηνύματα που εξακολουθεί να στέλνει η ΕΕ.
Η ιταλική κυβέρνηση διαμηνύει πως ό,τι υπαναχωρήσεις είχε να κάνει, τις έκανε.
Πράγματι, τα τελευταία δύο 24ωρα και υπό τις απειλές, τις προειδοποιήσεις και τα τελεσίγραφα της Κομισιόν η κυβέρνηση Conte άλλαξε δύο φορές τις προβλέψεις της για τα ελλείμματα της ερχόμενης τριετίας.
Αν και αρχικά είχε πει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,4% για το 2019, το 2020 και το 2021, στη συνέχεια διατήρησε το 2,4% για το 2019 αλλά το μείωσε στο 2,2% για το 2020 και στο 2% για το 2021, για να καταλήξει τελικά – τουλάχιστον αυτή είναι η τελευταία πληροφόρηση – στο 2,4% για το 2019, στο 2,1% για το 2020 και στο 1,8% για το 2021.

Από όλο αυτό το «παζάρι» της Ιταλίας με την Κομισιόν, η πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2019 παραμένει άθικτη, σαφώς για πολιτικούς λόγους και προκειμένου οι Salvini και Di Maio να φανούν αξιόπιστοι στις δεσμεύσεις τους απέναντι στους Ιταλούς κυρίως ως προς την υλοποίηση των βασικών προεκλογικών τους εξαγγελιών για το εισόδημα των πολιτών και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Για αυτό άλλωστε και υποστηρίζουν και οι δύο, πως η Ιταλία δεν πρόκειται να κάνει βήμα προς τα πίσω και ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των αγορών και της ΕΕ, γιατί αυτό που προέχει, όπως υποστηρίζουν, είναι οι Ιταλοί.












ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις