Μαθητής με μπλουζάκι της «Μ. Αλβανίας» στην Κρήτη

 


Η έναρξη μαθημάτων αλβανικής γλώσσας σε παιδιά αλβανόφωνων οικογενειών, στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, μπορεί να σημαδεύτηκε από κάποιες 
αντιδράσεις αλλά και πολλές ανακοινώσεις φορέων υπερ των μαθημάτων, αλλά μάλλον ουδείς αντελήφθη πως την ίδια ημέρα, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, ξεκίνησε και το πρώτο αλβανικό σχολείο στην Παλαιόχωρα Χανίων.

Όμως στο θέμα δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα σε Μέσα Ενημέρωσης της Αλβανίας, όπως οι ιστοσελίδες shigjeta.net και shqiperiaebashkuar.al, στις οποίες παρουσιάστηκαν πολλά στοιχεία από την εκδήλωση καθώς και φωτογραφίες από το σχολείο στην Παλαιόχωρα.

Όπως αναφέρουν  “το να αγαπάς τη γλώσσα σου δεν είναι μόνο μια προστασία του πολιτισμού και των αξιών του λαού σου, αλλά ένας σεβασμός στην ταυτότητα της καταγωγής σου από γενιά σε γενιά”.



Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η πρωτοβουλία πάρθηκε από ένα άτομο και τώρα, παιδιά Αλβανών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μπορούν να διδάσκονται τα αλβανικά.



Στην τελετή έναρξη του σχολείου παρευρέθησαν ο αναπληρωτής Αλβανός πρέσβης και οι επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της περιοχής. Ο αναπληρωτής Αλβανός Πρέσβης τόνισε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών και είναι υπερήφανος για το γεγονός πως  τώρα δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν σωστά τη μητρική τους γλώσσα. 

Τα δημοσιεύματα κινήθηκαν σε ήπιους τόνους, όμως εντύπωση προκαλεί η φωτογραφία από το σχολείο στην Παλαιόχωρα, όπου απεικονίζεται ο αναπληρωτής πρέσβης της Αλβανίας να αγκαλιάζει ένα παιδί που φορά την διαβόητη μπλούζα με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» , στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και Ελληνικά εδάφη κάτω από την ημερομηνία ανεξαρτησίας της Αλβανίας και με την αναγραφή του περιβόητου εθνικιστικού «Αυτόχθονες» (Autocthonus).

Και μπορεί το μικρό παιδί να μην γνωρίζει τι εκφράζει και πως έχει χρησιμοποιηθεί η μπλούζα που φορούσε, αλλά οι μεγαλύτεροι και ειδικά ο αναπληρωτής πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

Βέβαια την ίδια στιγμή , η αλβανική κυβέρνηση κατεδαφίζει τα σπίτια των Ελλήνων στην Χειμάρα και αλλού, ενώ τα αλβανικά βιβλία ιστορίας και Γεωγραφίας μιλούν για » κατεχόμενα» αλβανικά εδάφη από την Ελλάδα, παραπέμποντας σε αλυτρωτικές διεκδικήσεις,  αλλά όλα τα υπόλοιπα κατά την Κυρία  πρέσβη ..βαίνουν καλώς στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.



Βέβαια εδώ έχουμε μια ακόμη «κλοπή» Έλληνα  ιστορικού ήρωα,  ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είχε ποτέ σχέση με Αλβανούς αλλά με Ηπειρώτες του Δεσποτάτου της Ηπείρου.   
Ο Σκεντέρ μπέης δεν ήταν Αλβανός ήρωας σε καμία περίπτωση άλλα ήταν ένας γενναίος Έλληνας βυζαντινός ηγεμόνας που πολέμησε με λύσσα τους Οθωμανούς,  με καταγωγή από την περιοχή της Καστοριάς ενώ η μητέρα του ήταν Σερβίδα πριγκίπισσα.

Επίσης  το προσωνύμιο  του Σκεντέρ  που σημαίνει Αλέξανδρος παραπέμπει την σχέση του με αρχαία Ελλάδα  αναφερόμενο στην δράση του .










ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις