ΓΙΑΤΙ το θέμα των Σκοπίων δεν είναι για την κυβέρνηση «εθνικό θέμα» - Οι δηλώσεις που δεν έγιναν τυχαία

ΓΙΑΤΙ το θέμα των Σκοπίων δεν είναι για την κυβέρνηση «εθνικό θέμα» - Οι δηλώσεις που δεν έγιναν τυχαία 


Η κυβέρνηση δείχνει να «παίζει» με το θέμα των Σκοπίων, προκειμένου να παράγει εσωτερική πολιτική.
Μάλιστα υπάρχουν δηλώσεις, όπως
του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κυρίτση, πως «κακώς έχει αναχθεί σε εθνικό θέμα η ονομασία της ΠΔΓΜ».

Το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι καθαρά πολιτικό και ο στόχος η παραμονή στην εξουσία!

Πως θα γίνει αυτό; Με το να διασπάσουν την αντιπολίτευση!

Πιο αναλυτικά:

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βουτσης, είπε καθαρά, ότι για να παρθεί απόφαση για το όνομα των Σκοπίων δεν χρειάζεται η κομματική πλειοψηφία, αλλά η πλειοψηφία των βουλευτών.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, αφενός, δεν εξαρτά την ψήφιση μιας συμφωνίας λύσης από τις ψήφους του συνεταίρου της, αφετέρου του δίνει ένα εκλογικό φιλί ζωής, αφήνοντάς τον να παραστήσει και έμπρακτα τον πατριώτη.

Την δήλωση του Ν.Βούτση ήρθε να ισχυροποιήσει με συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών κ Κοτζιάς!

«Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μια πλειοψηφία στην Βουλή», επανέλαβε ο υπουργός και πρόσθεσε όλο το ζουμί:

«Στην Βουλή οι αποφάσεις δε λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων. Δεν έχουμε μία κομματοκρατούμενη δημοκρατία, όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούν. Στην δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών. Και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει».

Έχουμε και λέμε:
  1. Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται τους ΑΝΕΛ για να περάσει συμφωνία για το όνομα «Μακεδονία».
  2. Θα την στηρίξουν βουλευτές από άλλα κόμματα, τους οποίους καλεί σε αποστασία από την κεντρική γραμμή των κομμάτων τους. Ήδη έχει βρει μερική ανταπόκριση.
  3. Έτσι, με την φράση «πλειοψηφία των βουλευτών-βουλευτοκρατία» διασπάται η αντιπολίτευση σε μικρά κομμάτια, καθώς βουλευτές θα καθορίζουν κρίσιμα θέματα όπως αυτό, και όχι κόμματα.
  4. Η διάσπαση της Βουλής σε μικρά κομμάτια, ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό γιατί σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών με απλή αναλογική, με δηλαδή κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, και δεδομένου πως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν πέσει λόγω των αντιλαϊκών αποφάσεων που έχει πάρει, το κόμμα της Αριστεράς θα είναι ακόμα χρήσιμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σημειώνεται πως αν στις επόμενες εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, τότε οι επαναληπτικές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, όπως ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή.

Η απλή αναλογική χοντρικά είναι το σύστημα κατά το οποίο κάθε κόμμα παίρνει σχεδόν ακριβώς όσες έδρες αναλογούν στο ποσοστό που πήρε στις εκλογές. Έτσι, σχηματίζονται συνήθως πολυκομματικές κυβερνήσεις και ως εκ τούτου ασταθείς.

Δεν λέμε πως αυτό θα συμβεί σίγουρα, όμως προφανώς είναι στο μυαλό της κυβέρνησης. Φυσικά περιμένουμε το όνομα που θα φέρουν τελικά προς ψήφιση στην Βουλή!







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις