Σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο: Αισθητός από Αθήνα έως Καλαμάτα - «Βεβαρημένο ιστορικό στην περιοχή»

Σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο: Αισθητός από Αθήνα έως Καλαμάτα - «Βεβαρημένο ιστορικό στην περιοχή» 


Αναστάτωση προκλήθηκε τα ξημερώματα όταν σημειώθηκε σεισμική δόνιση που έγινε αισθητή ακόμη και έως την
Αθήνα.

Όπως δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, σε τηλεοπτικό σταθμό ο σεισμός αρχικά εκτιμήθηκε σε 5,1 Ρίχτερ.

Λίγη ώρα αργότερα σεισμός επανεκτιμήθηκε σε 4,7 Ρίχτερ από το Γεωδυναμικό Ινσιστούτο.
Ο σεισμός ήταν επιφανειακός. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται βόρεια των Αλκυονίδων, 50 χλμ από την Αθήνα, στον Κορινθιακό Κόλπο.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 της Κλίμακας Ρίχτερ  που ταρακούνησε την Αττική σημειώθηκε 2 λεπτά μετά τις 06:00 τα ξημερώματα της Κυριακής. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και την Καλαμάτα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο καταγράφει την δόνηση ως έντασης 4,8 βαθμών. Μάλιστα ακολούθησαν και μετασεισμοί έντασης 2 έως 2,6 της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα, ήταν σχεδόν επιφανειακός και αυτός είναι ο λόγος που έγινε αισθητός στην Αττική.

Στο ερώτημα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, εμφανίστηκε επιφυλακτικός.
«Ο ανατολικός Κορινθιακός είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή από άποψη σεισμικότητας. Έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου».
«Ο σεισμός εκδηλώθηκε στον ανατολικό Κορινθιακό σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή από πλευράς σεισμικότητας. Από εκεί προέρχονται μεγάλοι σεισμοί. Η περιοχή δεν είναι αθώα. Κοντά είναι και οι Αλκυονίδες και όλα τα μεγάλα τεκτονικά γεγονότα στην περιοχή. Αυτό δε σημαίνει ότι ακολουθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός, αλλά πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου για να είμαστε πιο σίγουροι» είπε.

«Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ  ερωτηθείς για τον σεισμό των 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 06.02 το πρωί με επίκεντρο την παραλία της Δομβραίνας, στον Κορινθιακό Κόλπο.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι η περιοχή αυτή, που είναι κοντά στις Αλκυονίδες έχει βεβαρημένο ιστορικό, έχει δώσει αρκετούς σεισμούς στο παρελθόν και πρέπει να περιμένουμε.
Πάντως, καθησύχασε τους κατοίκους της περιοχής, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. 
«Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ο κύριος σεισμός».



Σεισμοί στις Αλκυονίδες το 1981

Οι σεισμοί στις νήσους Αλκυονίδες το 1981 ήταν μια σεισμική ακολουθία, αποτελούμενη από τρεις κύριους σεισμούς, οι οποίοι σημειώθηκαν το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου 1981.
Στις 22:59 το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 1981 σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο. Πολλοί βγήκαν στους δρόμους και πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 00:30 της Τετάρτης, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε κτίσματα που είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό.
Την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 16:01 σημειώθηκε τρίτος σεισμός, με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Από αυτόν οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην Ανθούπολη Περιστερίου.

Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1981.

Βίντεο από τον καταστροφικό σεισμό το 1981:











ΠΗΓΗ













Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις