Τί ακριβώς είναι το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin που έχει κάνει τους επενδυτές να «ιδρώνουν»;

Τί ακριβώς είναι το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin που έχει κάνει τους επενδυτές να «ιδρώνουν»; (βίντεο) 


Πρόσφατα κλάπηκαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μορφή Bitcoin, όταν η τιμή του ηλεκτρονικού νομίσματος βρισκόταν στο απόγειό της σε σχέση με
τις ισοτιμίες.

Η υπηρεσία «εξόρυξης» Bitcoin NiceHash, που εδρεύει στη Σλοβενία, δέχθηκε επίθεση από χάκερ, οι οποίοι κατάφεραν να αποσπάσουν 4.000 Bitcoins, ποσό το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 80 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το BBC.

H NiceHash είναι μια εφαρμογή, όπου μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνεργάζονται και παράγουν Bitcoins. Για τη διαδικασία δημιουργίας του γνωστού κρυπτοσυναλλάγματος Bitcoin απαιτείται μεγάλη ισχύς από υπολογιστές κι έτσι η συγκεκριμένη υπηρεσία παρέχει σημαντικά χρηματικά ποσά στους χρήστες της, ενώ επιτρέπει σε αυτούς και την αγορά ισχύος.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της NiceHash Μάρκο Κόμπαλ, οι χάκερ παραβίασαν τα συστήματα ασφαλείας της υπηρεσίας και έκλεψαν Bitcoins, ενώ πιστεύεται ότι η τοποθεσία τους βρίσκεται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπηρεσία σταμάτησε τη λειτουργία της για πάνω από 24 ώρες, προκειμένου να κάνει άμεσα έρευνα για το τεράστιο ποσό που κλάπηκε.

Το Bitcoin είναι το πιο δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο. Αυτά τα νομίσματα δεν συνδέονται με τράπεζες ή κυβερνήσεις και επιτρέπουν στους χρήστες να ξοδεύουν χρήματα ανώνυμα. Πρόκειται ουσιαστικά για γραμμές κώδικα προγραμματισμού που υπογράφονται ψηφιακά κάθε φορά που διακινούνται.

Οι εταιρείες «εξόρυξης» Bitcoin (miners) και άλλων ψηφιακών νομισμάτων συμβάλλουν στη διατήρηση της αξιοπιστίας των συστημάτων, συγκεντρώνοντας την ισχύ υπολογιστών για να εμποδίσουν τους απατεώνες να χρησιμοποιήσουν δυο φορές το ίδιο ψηφιακό νόμισμα. Η ασφάλεια του διαδικτύου είναι ζωτικής σημασίας για τέτοιες συναλλαγές.

«Kρυπτοσυναλλάγματα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλοπή έγινε τη στιγμή που η τιμή του Bitcoin συνεχώς αυξανόταν, με τους εμπειρογνώμονες να εκφράζουν την ανησυχία τους για μια ενδεχόμενη απότομη πτώση της.
 Οι επιθέσεις σε τέτοιες χρονικές συγκυρίες δεν είναι ασυνήθιστες, αφού υπήρξαν αρκετές παραβιάσεις και κλοπές Bitcoin και άλλων σχετικών υπηρεσιών τον τελευταίο χρόνο και αυτό προκαλεί συχνά φόβο στους εμπόρους ψηφιακών νομισμάτων.

 Κάποιες από τις πιο πρόσφατες επιθέσεις:
  •  Σε εταιρεία πίσω από το ψηφιακό νόμισμα Tether, η οποία έχασε περίπου 31 εκατ. δολάρια από χάκερ.
  •  
  •  Ένα «σφάλμα κώδικα» στα ψηφιακά πορτοφόλια της εταιρείας Ethereum έβαλε στον «πάγο» περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια, στο ηλεκτρονικό νόμισμα Ether, εμποδίζοντας τους επενδυτές της να εξαργυρώσουν τα χρήματά τους.
  •  
  •  Ένα ηλεκτρονικό χρηματιστήριο στη Νότια Κορέα, το Bithump, δήλωσε ότι ο υπολογιστής ενός εργαζομένου του δέχθηκε επίθεση από χάκερ. Αρκετοί πελάτες του ανέφεραν ότι δέχθηκαν τηλεφωνικές κλήσεις απάτης.
  •  
  •  Ένα άλλο ηλεκτρονικό χρηματιστήριο από τη Νότια Κορέα, το Yapizon, παραβιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο. Ύποπτοι για την κλοπή κεφαλαίου αξίας 5 εκατ. δολαρίων είναι Βορειοκορεάτες χάκερ.
  •  
  •  Στην Ιαπωνία, μετά την αποτυχία του ηλεκτρονικού χρηματιστηρίου Mt. Gox, θεσπίστηκαν νέοι νόμοι για τη ρύθμιση των Bitcoins και άλλων κρυπτοσυναλλαγμάτων. Η Mt. Gox έκλεισε το 2014 όταν έχασε περίπου 850.000 Bitcoins από χάκερ (δηλαδή περίπου 12 δισ. δολάρια).
  •  
  •  Μια ισραηλινή εταιρεία κρυπτοσυναλλαγμάτων, η CoinDash, ανέφερε ότι 7 εκατ. δολάρια κλάπηκαν από τους επενδυτές της τον Ιούλιο ύστερα από παραβίαση της ιστοσελίδας της.
  •  
Τι λένε οι επενδυτές

Οι επενδυτές του Bitcoin είναι συνηθισμένοι στις μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής του ψηφιακού νομίσματος, με απότομες πτώσεις οι οποίες ακολουθούνται αμέσως από μια επιστροφή στην ανοδική πορεία του. Η αξία του κρυπτοσυναλλάγματος εκτοξεύτηκε αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 40%.

Μάλιστα, υπήρξαν κάποιες προειδοποιήσεις για το ψηφιακό νόμισμα. Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας - κολοσσού JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του CNBC: «Όλοι έχουν προσωπική γνώμη για το Bitcoin. Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός με αυτό. Αλλά, όπως έχω πει προηγουμένως, είμαι ανοιχτός στις χρήσεις των κρυπτοσυναλλαγμάτων, αν ελέγχονται και ρυθμίζονται κατάλληλα».

Επίσης, ο πρόεδρος της Royal Bank of Scotland σερ Χάουαρντ Ντέιβις χρησιμοποίησε ένα απόφθεγμα από την «Κόλαση του Δάντη»: «Εγκαταλείψτε την ελπίδα όλοι εσείς που μπήκατε εδώ. Νομίζω ότι αυτό είναι που πιθανόν χρειάζεται», είπε αναφερόμενος στις επενδύσεις σε Bitcoin.

Ακόμη και ο οικονομολόγος που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Τζόζεφ Στίγκλιτς υποστήριξε ότι το νόμισμα πρέπει να απαγορευθεί.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αρκετοί από τους μεγαλύτερους τραπεζίτες και οικονομολόγους κινδυνολογούν σε μεγάλο βαθμό για το ψηφιακό νόμισμα γιατί δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα των τραπεζών, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο έλεγχός του δεν έχει περάσει στα «χέρια» των τραπεζών και των κυβερνήσεων.

Ο πραγματικός φόβος των τραπεζών είναι ότι το Bitcoin θα οδηγήσει σε διακυμάνσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, θα δημιουργήσει νέους νικητές και ηττημένους και πιθανότατα θα αποκεντρώσει τις τραπεζικές υπηρεσίες και θα δημιουργήσει μικρότερες αγορές σε βαθμό που δεν θα είναι εύκολα αντιληπτές.









ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις