ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ~ ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ




Το μαχαίρι ειναι απ’ τα πρώτα εργαλεία τα οποία κατασκεύασε ο άνθρωπος. Στη Μινωική Κρήτη κατασκευάστηκαν αξιόλογα μαχαίρια, ελάχιστα δείγματα των
οποίων έφτασαν μέχρι την εποχή μας. Στο Μουσείο του Ηρακλείου φυλάσσεται αγαλματίδιο πολεμιστή από τη Σητεία, Μινωικής εποχής, οπλισμένου με μαχαίρι το οποίο παρουσιάζει μερικές ομοιότητες με τα σύγχρονα Κρητικά μαχαίρια. Αξίζει ιδιαίτερα να τονιστεί ότι, σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική μυθολογία, τα αγχέμαχα όπλα και τα πολεμικά κράνη γεννήθηκαν στην Κρήτη, αφού εφευρέτες τους θεωρούνται οι Κουρήτες, ακόλουθοι του Δία.
Η κατασκευαστική ιδιομορφία της αιχμής του Κρητικού μαχαιριού, έχει ως αποτέλεσμα να του προσδίνει μεγάλη διατρητική ικανότητα. Το σχήμα της λεπίδας είναι ευθύ, η πλευρά της κόψης λίγο πριν το τέλος της λεπίδας γίνεται έντονα κυρτή και καταλήγει στην αιχμή, η οποία έχει μια ελαφριά κλίση προς τα επάνω. Το μήκος της λεπίδας ποικίλει. Η λαβή του Κρητικού μαχαιριού είναι κατασκευασμένη από κέρατο ή κόκαλο- το κόκαλο, είναι κυρίως από βοδινά πόδια, το οποίο οι μαχαιροποιοί και σήμερα ακόμη βράζουν με νερό, στάχτη και ασβέστη , ακριβώς όπως έκαναν και παλαιότερα για ν’ αποκτήσει μία λαμπερή λευκότητα κι ύστερα το λειαίνουν πριν το χρησιμοποιήσουν. Η συναισθηματική αλλά και πρακτική πολεμική αξία του Κρητικού μαχαιριού συνεχίστηκε και στον αιώνα μας, αφού το Κρητικό μαχαίρι υπήρξε απαραίτητο συμπλήρωμα της πολεμικής εξάρτησης του Κρητικού παλικαριού στο Μακεδονικό αγώνα, στους Βαλκανικούς πολέμους, στη Μικρασιατική εκστρατεία, ακόμα και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όπου οι Κρητικοί αντάρτες ήταν οπλισμένοι και με το παραδοσιακό τους Κρητικό μαχαίρι, σύμβολο της Κρητικής αντρειοσύνης και του πνεύματος αντίστασης της Κρήτης εναντίον κάθε κατακτητή.






ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις