29η Μαΐου 1453- Η πραγματική προδοσία

29η Μαΐου 1453- Η πραγματική προδοσία


Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί για την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το πιο γνωστό είναι το σενάριο της «κερκόπορτας», η οποία ανοίχθηκε εκ των έσω από άτομα συγκεκριμένης καταγωγής και θρησκείας. Σε καμία
περίπτωση κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά ας μελετήσουμε τα ιστορικά δεδομένα όπως μας τα παραδίδουν παλαιοί και σύγχρονου συγγραφείς όπως οι Φραντζής,Δούκας,Barbaro,Leonardo, Ρανσιμαν κλπ.
Βλέποντας κανείς την διάταξη των δυνάμεων των αμυνομενων στον χάρτη εκπλήσσεται γιατί βλεπει σχεδόν μόνο ΔΥΤΙΚΟΥΣ :
-στις Βλαχερνες, ο Βενετος βαΐλος ΜΙΝΟΤΟ (απέναντι στον ΖΑΓΑΝΟ-ΠΑΣΑ) και δίπλα οι επίσης Βενετοί ΜΠΟΚΚΙΑΡΝΤΙ κατά του ΚΑΡΑΤΖΑ-ΠΑΣΑ των Τούρκων)
-στο  χερσαίο τείχος, στο κέντρο (μεσοτειχιον) ο ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ με τον Γενοβεζο ΤΖΟΥΣΤΙΝΙΑΝΙ δεξιά του και τους ΜΑΝΟΥΕΛ, ΚΟΝΤΑΡΙΝΙ, ΘΕΟΦΙΛΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ και ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΟ στα αριστερά του ως κατω στο νότο στο Επταπυργιο.
-στα θαλάσσια τείχη, ο Καταλανός ΠΕΡΕ ΧΟΥΛΙΑ στον Ιπποδρομο κι ο Ελληνας Καρδινάλιος ΙΣΊΔΩΡΟΣ (απεσταλμένος του Πάπα Νικολάου με 200 τοξότες) στην βυζ. Ακρόπολη, ενω τα τείχη στην περιοχή της Αγιασοφιας υπερασπιζε ο.. Οθωμανος εξωμοτης ΟΡΧΑΝ...
-οι ελληνικές δυνάμεις με ηγέτη τον πρωθυπουργό ΛΟΥΚΑ ΝΟΤΑΡΑ (ο οποίος και επεζησε της μάχης..) τέθηκαν ως γενική εφεδρεία στην περιοχή Φαναριου.
-ο βυζαντινος στόλος στον Κερατιο με τα λιγα βενετικα και γενοβεζικα πλοία, μαζι με καμιά δεκαριά του Παλαιολόγου, τα διοικουσε ο Βενετος ναυαρχος ΝΤΙΕΝΤΟ.
-κατά την απογραφή του Φραντζη οι Ελληνες μαχητες ηταν 4983(!) και οι ξενοι(Βενετοί, Γενουατες, Καταλανοι) γυρω στους 2000,σύνολο δηλαδή 7000 αμυνομενοι κατά των 80-100.000 Τούρκων του Μωάμεθ του Πορθητή.



Συνεπώς τίθεται το εξής ερώτημα: δεδομένου οτι ο τότε πληθυσμός της Κων/πολης υπερεβαινε τις 50-60.000, (45000 αιχμαλωτους κατεγραψαν οι Οθωμανοι) συμφωνα με τις μετριοπαθεις πηγές :
ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ?
ΜΟΝΟ 5000 ΜΑΧΙΜΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΕΙ Ο ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ 50-60000 ΠΛΗΘΥΣΜΟ?
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ?

Οι τραγικές αυτές ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν από ένα απλό τεκμήριο: απλά λιποτάκτησαν και μάλιστα με την προτροπή του μετέπειτα πρώτου Πατριάρχη Γεωργίου-Γενναδίου Σχολάριου, ο οποίος είχε καλέσει σε μαζική αποστασία τους Χριστιανούς μετά την υπογραφή της ένωσης των δύο εκκλησιών από τον Παλαιολόγο στις 12 Δεκεμβρίου 1452.
Κι ετσι πριν καν χαθεί ηρωικά ο Παλαιολογος στην Πύλη του Ρωμανού, οι Ανθενωτικοι εσπευσαν να ανοίξουν σε αρκετές συνοικίες (Φανάρι, Πετριον κλπ) τις πύλες στους Οθωμανούς "σώζοντας" στις περιοχές αυτες τους ναούς τους. Και για του λόγου το αληθές, παρατίθεται και ο χάρτης των σωζόμενων εκκλησιών που αποδεικνύει το πως άνοιξαν τα τείχη στην Πόλη.














ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις