Πρώην Επίτροποι παίρνουν μισθούς 8.000 ευρώ αν και έχουν προσληφθεί σε πολυεθνικές!

 
 Προ ημερών η ad hoc Επιτροπή Ηθικής της Κομισιόν απάλλαξε τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από οιαδήποτε ευθύνη για την πρόσληψή του στην παγκόσμια υπερ- τράπεζα Goldman Sachs, παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε από σημαντική μερίδα της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ακόμα και από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Επικρίσεις δέχθηκε και η επιλογή επιτρόπου να δεχθεί πρόταση εργασίας και να μετακινηθεί από την Κομισιόν στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Όλα αυτά αποτελούν μείζονα ζητήματα δεοντολογίας και ηθικής για τους ανθρώπους που διοικούν την Ευρώπη. Και, προφανώς, τίθεται ευθέψς θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» για αποφάσεις που ενδεχομένως έλαβαν επί της θητείας τους.
Το πρόβλημα δεοντολογίας σε μια Ευρώπη που δείχνει μεγάλη «ευαισθησία» στην εφαρμογή σκληρών αντικοινωνικών πολιτικών αλλά καμία απολύτως ευαισθησία στην τήρηση της δεοντολογίας και της ηθικής είναι γνωστό.
Γίνεται όμως ακόμα χειρότερη η κατάσταση μετά τη νέα αποκάλυψη:
Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit αποκαλύπτει μια ακόμη πτυχή της διαπλοκής που έχει ως κέντρο τις Βρυξέλλες, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματα 16 πρώην Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συνεχίζουν να πληρώνονται παρότι έχει αποχωρήσει από τις θέσεις τους από το 2014.
Ανάμεσά τους, στη λίστα που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα, είναι και η Μαρία Δαμανάκη, η οποία διετέλεσε Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2010 έως το 2014. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ 16 πρώην Επίτροποι λαμβάνουν μηνιαίως τουλάχιστον 8.333 ευρώ ο καθένας.
Η αρχική ιδέα για αυτές τις πληρωμές είναι να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων και προκειμένου να μην αναλάβουν οι Επίτροποι καλοπληρωμένες δουλειές, απευθείας μετά από την αποχώρησή τους από την Κομισιόν. Το ειρωνικό, γράφει η γερμανική εφημερίδα, είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που λαμβάνουν αυτό το «μεταβατικό επίδομα» εργάζονται ήδη εδώ και καιρό σε καλοπληρωμένες θέσεις ως μάνατζερ, λομπίστες ή σε άλλα πολιτικά πόστα.
Τα προνόμια αυτά πάντως βασίζονται σε κανονισμό από το 1967 και φέτος η διάρκειά τους μειώθηκε από τα τρία στα δύο χρόνια, αν και αυτό ισχύει μόνο για τους νεοδιορισθέντες.
Η πλήρης λίστα των πρώην Επιτρόπων που πληρώνονται ακόμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα:
Χοακίν Αλμούνια Αμάν, Ισπανία
Λάζλο Αντόρ, Ουγγαρία
Τόνιο Μποργκ, Μάλτα
Ντατσιάν Τσιόλος, Ρουμανία
Μαρία Δαμανάκη, Ελλάδα
Κάρελ Ντε Γκουχτ, Βέλγιο
Γιάτσεκ Ντομινίκ, Πολωνία
Στέφαν Φούλε, Τσεχία
Κόνι Χέντεγκααρντ, Δανία
Σίιμ Καλάς, Εσθονία
Γιάνουζ Λεβαντόφσκι, Πολωνία
Φερντινάντο Νέλι Φερότσι, Ιταλία
Αντρίς Πίεμπαλγκς, Λετονία
Γιάνεζ Ποτότσνικ, Σλοβενία
Αλγκιρντάς Σεμέτα, Λιθουανία
Ανδρούλλα Βασιλείου, Κύπρος
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις