Κορυφή των Ανδεων διεκδικεί τον τίτλο του Έβερεστ!

perierga.gr - Κορυφή των Ανδεων διεκδικεί τον τίτλο του Έβερεστ!


Το στέμμα της ψηλότερης κορυφής του κόσμου θέλει να κλέψει από το Έβερεστ μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Institut de Recherche pour le Developpement στη Γαλλία, που, όπως φαίνεται, αγαπάει τη λεπτομέρεια και προτείνει έναν
διαφορετικό τρόπο υπολογισμού. Η ανατροπή, όπως τονίζουν φυσικά οι ειδικοί, δεν έχει να κάνει με τις μετρήσεις που αφορούν στην απόσταση της κορυφής από το επίπεδο της θάλασσας, καθώς σε αυτήν τη μέτρηση το Έβερεστ είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής.
Με τα 8.848 μέτρα του πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κάνει το δεύτερο ψηλότερο βουνό, την Ακονκάγκουα των Άνδεων, να μοιάζει νάνος καθώς η διαφορά στο υψόμετρο μεταξύ τους είναι περίπου 2.000 μέτρα. Το αρνητικό αποτέλεσμα για το Έβερεστ έρχεται εάν κανείς συνυπολογίσει στη μέτρηση το γεγονός ότι η Γη δεν είναι επίπεδη και το ότι, εξαιτίας του σχήματος του πλανήτη, όσο πιο κοντά ένα βουνό είναι στον Ισημερινό τόσο πιο κοντά στο Διάστημα βρίσκεται. Έτσι, με τη νέα μέτρηση που έγινε, φαίνεται ότι το ψηλότερο σημείο του πλανήτη είναι η κορυφή του βουνού Τσιμποράσο στο Εκουαδόρ, το οποίο επισήμως έχει υψόμετρο (δηλαδή απόσταση από την επιφάνεια της θάλασσας) 6.130 μέτρων. Μετρώντας όμως την απόσταση από το κέντρο της Γης, τότε η κορυφή του Τσιμποράσο απέχει από αυτό 6.390.705 μέτρα και το Εβερεστ 6.382.336 μέτρα.





ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις