Η Αυστρία ανακοίνωσε “ΚΟΥΡΕΜΑ” καταθέσεων 54%! Ετοιμαστείτε….
Η Αυστρία γίνεται η πρώτη χώρα στην ΕΕ που εφαρμόζει τη νομοθεσία που στόχο έχει να μπει τέλος στη διάσωση τραπεζών
από τους φορολογούμενους. Η FMA ακύρωσε κουπόνια ομολόγων και παρέτεινε τις λήξεις ομολόγων μέχρι το 2023. Αντιδράσεις από
Γερμανούς πιστωτές.
Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εφαρμόζει τη νέα νομοθεσία για επιμερισμό του βάρους της διάσωσης τραπεζών, με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας να επιβάλει «κούρεμα» 54% στους ομολογιούχους της Heta Asset Resolution AG, να επιμηκύνει τις λήξεις τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 και να ακυρώνει τις πληρωμές κουπονιών από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, το «κούρεμα» αυτό πραγματοποιείται προκειμένου να καλυφθεί «τρύπα» 8 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της Heta.
Η Finanzmarktaufsicht (FMA) ανέλαβε πέρυσι τον έλεγχο της Heta, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο έχουν να βάλουν τέλος στις χρηματοδοτούμενες από τους φορολογούμενους διασώσεις τραπεζών.
«Αν και η εφαρμογή του νέου πλαισίου εξυγίανσης των τραπεζών είναι μη χαρτογραφημένη περιοχή τόσο σε νομικούς όσο και σε πρακτικούς όρους, είμαστε εντός των στόχων με την εξυγίανση της Heta», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της FMA, Helmut Ettl και Klaus Kumpfmueller. «Η ομαλή εξυγίανση έχει μεγαλύτερα οφέλη από τις διαδικασίες αφερεγγυότητας».
Πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο της αναμέτρησης μεταξύ της επαρχίας της Καρινθίας και των πιστωτών της Heta, πολλοί εκ των οποίων επιμένουν να αποπληρωθούν πλήρως διότι τα ομόλογά τους ήταν εγγυημένα από την επαρχία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώχευση της Καρινθίας.
Η περιφέρεια είχε εγγυηθεί τα ομόλογα της τοπικής τράπεζας Hypo Alpe Adria προτού αυτή καταρρεύσει, και η Heta δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εξυγίανσης της συγκεκριμένης τράπεζας. Η Καρινθία υποστηρίζει πως δεν αντέχει οικονομικά να αποπληρώσει πλήρως τις εγγυήσεις που απομένουν, οι οποίες, σύμφωνα με την FMA, ανέρχονται στα 11,1 δισ. ευρώ.
Οι πιστωτές πιθανότατα θα υποβάλουν μηνύσεις κατά της Καρινθίας προκειμένου να ανακτήσουν τη διαφορά μεταξύ αυτού που λαμβάνουν ως απόδοση, στο πλαίσιο της εξυγίανσης της Heta, και της πλήρους ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους.
Η FMA όρισε τη διαφορά αυτή στα 6,4 δισ. ευρώ, περίπου τρεις φορές τον ετήσιο προϋπολογισμό της Καρινθίας.
Το μέγεθος του «κουρέματος» που επιβλήθηκε στους ομολογιούχους βασίζεται στο ποσό που εκτιμά η FMA ότι θα ανακτηθεί από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Heta μέχρι το 2020. Όπως ανέφερε, η εκτίμηση είναι «συντηρητική» προκειμένου να διασφαλιστεί πως θα διαμοιραστούν τα επιπλέον έσοδα, στην περίπτωση που αυτά υπερβούν τον στόχο.
Βέβαια, σύμφωνα με την FMA, η αποπληρωμή των οφειλόμενων κεφαλαίων δεν θα γίνει πριν το τέλος του 2023, κάτι που σημαίνει πως οι πιστωτές ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένουν επτά χρόνια για να γίνει η αποπληρωμή του 46% της ονομαστικής αξίας των senior ομολόγων τους.
Η Καριθνία είχε προσφερθεί να επαναγοράσει τα ομόλογα που είχε εγγυηθεί, μέσω δανείων από την αυστριακή κυβέρνηση, προς 75% της ονομαστικής αξίας των senior ομολόγων, συν ενός επιπλέον «γλυκαντικού» της τελευταίας στιγμής που πρόσφερε η αυστριακή κυβέρνηση, ανεβάζοντας την προσφορά γύρω στο 82%.
Ωστόσο, η προσφορά αυτή απερρίφθη από ομολογιούχους μεταξύ των οποίων οι Commerzbank και Pacific Investment Management τον περασμένο μήνα. Οι πιστωτές, που υποστηρίζουν πως η Αυστρία θα πρέπει να τους πληρώσει αν δεν μπορεί η Καρινθία, υπέβαλαν επίσης μήνυση σε γερμανικό δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως οι κανόνες BRRD δεν ισχύουν για τη Heta.
Την Κυριακή, πάντως, οι Γερμανοί πιστωτές δήλωσαν πως μπορεί να υπάρξει μια φιλική συμφωνία για την αποπληρωμή του χρέους της Heta. «Ωστόσο, πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως η όποια νέα προσφορά (από τους Αυστριακούς) θα πρέπει να είναι σημαντικά καλύτερη», σχολίασε ο Klaus Weiner, της GDV.
Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard, εκπρόσωποι της Καρινθίας και πιστωτές θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στο Λονδίνο την Τρίτη, προκειμένου να βρουν λύση στο ζήτημα.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου