Η κίνηση ΜΑΤ του Πούτιν αλλάζει το πλανητικό σκηνικό


putin mat


 Η Σαουδική Αραβία, αποτελεί εδώ και χρόνια τον πιο πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ.
Απ΄την άλλη οι σχέσεις των Αράβων μεγιστάνων με τη Ρωσία δεν θα μπορούσε να ονομαστεί συμμαχική...
Ωστόσο, οι σχέσεις μπαινουν σε μια νέα φάση , εταιρική, όπως χαρακτηρίζεται, με την παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, παρόντες
στο Διεθνές Οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και την υπογραφή 6 συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών σε νευραλγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της άμυνας και της ενέργειας.
Πολλά αλλάζουν με αυτή τη νέα εταιρική σχέση εάν ευδοκιμήσει, στη παγκόσμια σκακιέρα, αφού Ρωσία και Σ.Αραβία αποτελούν το δίδυμο των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο.
Αυτό που προβληματίζει τους αναλυτές είναι η διείσδυση της Ρωσίας σε παραδοσιακά αμερικανικούς θύλακες, κάτι που προετοιμάζει σίγουρα για σεισμικές αλλαγές.
Ας φανταστούμε τη Ρωσία να έχει λόγο στον ΟΠΕΚ και μάλιστα ισχυρό και να επηρεάζει τις τιμές παγκοσμίως. Σίγουρα προκαλεί πονοκέφαλο στους εχθρούς της και μόνο η σκέψη, αφού απ΄τη μια στιγμή στην άλλη αχρηστεύει την οποιαδήποτε προσπάθεια κυρώσεων.
Όπως ανέφερε ο ινδός αναλυτής M.K. Bhadrakumar, η συνεργασία Ρωσίας και Σ.Αραβίας παρά τις διαφορές τους, παραμερίζουν τις ΗΠΑ στη περιοχή της Μέσης Ανατολής μια και καλή όσο και στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη.
Σήμερα έγινε γνωστό ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει στη Σαουδική Αραβία πυραυλικά συστήματα Ισκαντέρ! .
«Αν, ας πούμε, να αρχίσουν οι συνομιλίες σήμερα θα πάρει σίγουρα κάποιο χρόνο," ανέφερε ο Ι. Sevastyanov, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του κρατικού εμπορίου όπλων της Rosoboronexport ωστόσο "αν η Σαουδική Αραβία θέλει την αγορά αυτού του εξοπλισμού, η Ρωσία θα την προμηθεύσει" πρόσθεσε.
Απ΄τη άλλη, ο κολοσσός Gazprom, με τη νέα κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Shell και η γερμανική Ε-ΟΝ δημιουργούν αγωγό που θα καταλήγει στις ακτές της Γερμανίας και θα προμηθεύει, γρήγορα, Φυσικό Αέριο σε όλη τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.
Οι γερμανικοί κολοσσοί δεν φαίνεται να επηρεάζονται απο τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία και συνεχίζουν τη συνεργασία.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις