"Στενές επαφές" του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τ.Λιου με τον Α.Τσίπρα προδιαγράφουν πλήρη ανατροπή του σκηνικού
Ο υπουργός Οικονομικών Τ.Λιου, όπως αναφέρουν ασφαλέστατες πηγές της κυβέρνησης έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού να αποδεχθεί το αίτημα του Γ.Σουρνάρα για κλείσιμο των τραπεζών και έλεγχο κεφαλαίων, ενώ φέρεται να ήταν ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών που γνώριιζε ότι θα προκηρυσσόταν δημοψήφισμα.
Και προς τούτο είχε συνεχή επικοινωνία με τον Α.Τσίπρα, οι οποίες συνεχίστηκαν Παρασκευή, Σάββατο και σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό και πριν
προκηρυχθεί το δημοψήφισμα μίλησε για "Λύση με κούρεμα" του ελληνικού χρέους" την Παρασκευή το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).
Στην σημερινή του παρέμβαση προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ.Λαγκάρντ, τον Γερμανο υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε και τον Γάλλο υπουργό Οικονμικών Μ.Σαπέν, ήταν ξεκάθαρος: Αν δεν υπάρξει "κούρεμα" και λύση θα γκρεμιστεί η Ελλάδα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, και τα κομμάτια της θα πέσουν επάνω στην υπόλοιπη ευρωζώνη συμπαρασύροντας την ευρωζώνη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
Πηγές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ότι "Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου ήταν σε τακτική επικοινωνία με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ ο Τζακ Λιου και ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ήταν σε τακτική επικοινωνία με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων".
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι "Ο κ. Λιού συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την Ελλάδα να συνεργαστεί στενά με τους διεθνείς εταίρους της σχετικά με τον προγραμματισμό μιας τραπεζικής αργίας και ελέγχων κεφαλαίων, όπως απαιτείται. Ξεχωριστά, αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν επίσης έρθει σε επαφή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων".
Ο Τζακ Λιού υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να υιοθετήσει δύσκολα μέτρα ώστε να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμβιβαστική λύση με τους πιστωτές της. Σημείωσε, επίσης, τη σημασία της λήψης των αναγκαίων μέτρων για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην πορεία προς το δημοψήφισμα.
Κατόπιν της επικοινωνίας, ο Γάλλος πρόεδρος Φ.Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ συγκάλεσαν σε έκτακτες συνεδριάσεις τις Ολομέλειες των Κοινοβουλίων τους
Την Τετάρτη θα έχουμε νέα Σύνοδο Κορυφής με την συμμετοχή του Α.Τσίπρα, όπου θα συζητηθεί το αίτημα Τσίπρα στους θεσμους και στους ηγετες των χωρών της ευρωζώνης για παράταση του προγρώμματος, ανοίγοντας πάλι την πόρτα διαλογου-διαπραγματεύσεων
Θα έχει προηγηθεί ένα τριήμρο χάρος στα παγκόσμια χρηματιστήρια και η μη πληρωμή του ΔΝΤ την Τρίτη, αλλά και η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα είναι καλύτερη: Ο έλεγχος στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην χώρα και αποτελεί πλήγμα για τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα που βλέπει τους εχθρούς τιου να δικαιώνονται.
Ολη αυτή η κινητικότητα πιθανότατα θα οδηγήσει σε συμφωνία για πακέτο μέτρων αλλά και σαφή δέσμευση για "κούρεμα" του χρέους.
Αν συμβεί αυτό, τότε είτε δεν θα γίνει το δημοψήφισμα και θα αρθούν οι περορισμοί στον έλεγχο των κεφαλαίων, αφού θα υπάρξει αλλαγή της απόφασης της ΕΚΤ.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου