Το σκάνδαλο κατασκοπείας Γερμανίας-ΗΠΑ εξαπλώνεται σαν φωτιά σε ολόκληρη την Ευρώπη

bnd


 Το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις καταγγελίες περί κατασκοπείας από τη Γερμανία, κατηγορώντας το Βερολίνο για την ενίσχυση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κατασκοπεία των συμμάχων της στην ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες και το Άμστερνταμ έχουν ξεκινήσει δύο ξεχωριστές έρευνες μετά από αναφορές ότι η υπηρεσία πληροφοριών BND της Γερμανίας βοηθούσε την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) για τη συλλογή δεδομένων
σχετικά με τον αριθμό των ευρωπαϊκών οργανισμών και εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλικής κυβέρνησης και του ομίλου Airbus.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έχει επανειλημμένα επικριθεί για τη στάση της όσον αφορά την πρακτική κατασκοπίας της NSA στην Ευρώπη. Τώρα οι επικριτές της Μέρκελ έχουν προχωρήσει ακόμη πιο πολύ ώστε να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ θα μπορούσε να ήταν συνεργάτης με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.
Εν τω μεταξύ, το σκάνδαλο κατασκοπείας εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, προκαλώντας έντονες επικρίσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία ήταν τα προφανή θύματα της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας και των αμερικανών ομολόγων της.
Σε αντίθεση, το Παρίσι έχει εκφράσει την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση Μέρκελ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των κατηγοριών, αποδεικνύοντας ότι εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον σύμμαχό του.
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, γερμανικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν το Βέλγιο καταγράφοντας δεδομένα που διέρχονται από 15 καλώδια, που χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον από την Proximus, μια από τις 3 μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο Βέλγιο.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η Γερμανική Deutsche Telecom θα μπορούσε να συνεργάζεται με την BND.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις