Ο σύμβουλος που πήρε ο Βαρουφάκης από τον Σόιμπλε – Υπήρξε και στέλεχος της Lehman Brothers [pdf]

(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)


Εναν καθόλου τυχαίο άνθρωπο, πρώην σύμβουλο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εισηγητή της ιδέας δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) πήρε ως συνεργάτη του ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα.
Πρόκειται για τον αμερικανοκορεάτη Κιμ Γκλεν ο οποίος συνόδευσε τον
υπουργό Οικονομικών στις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup στις Βρυξέλλες, στις 11 και τις 16 Φεβρουαρίου, και του ECOFIN στις 17 Φεβρουαρίου.
 


Στην Δι@γεια αναρτήθηκε η συμμετοχή του στην ελληνική αποστολή και καλύφθηκαν τα έξοδά του για τα εν λόγω ταξίδια. Ωστόσο εμφανίζεται ως «ιδιώτης»
Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου, τιτλοφορείται «εκ των υστέρων έγκριση μετακινήσεων στο εξωτερικό» και αφορά την πληρωμή των αεροπορικών εισιτηρίων και της διαμονής του κ. Βαρουφάκη και των συνεργατών του για τη συμμετοχή τους στις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup στις Βρυξέλλες, στις 11 και τις 16 Φεβρουαρίου, και του ECOFIN στις 17 Φεβρουαρίου.
Επτά άνθρωποι συνόδευσαν τον υπουργό Οικονομικών στις κρίσιμες αυτές συνεδριάσεις, όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο: Γιώργος Χουλιαράκης (πρόεδρος του ΣΟΕ), Δημήτρης Γιαννόπουλος, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, Ελένη Παναρίτη, Ιωάννης Μάργαρης, Δημήτρης Λιάκος και Κιμ Γκλεν.
Το έβδομο μέλος, λοιπόν, της ελληνικής αποστολής, ο Κιμ Γκλεν, αποκαλείται στο επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών «ιδιώτης». Οπως προκύπτει μάλιστα, δεν έφυγε από την Αθήνα μαζί με την υπόλοιπη αποστολή, αλλά μετακινήθηκε στις Βρυξέλλες από το Λονδίνο με τρένο, ενώ στη συνέχεια αναχώρησε με αεροπλάνο για τη Γενεύη. Ούτε για εκείνον ούτε και για τους υπολοίπους αναγράφεται το κόστος του ταξιδιού και της διαμονής τους.
Πρώην σύμβουλος του Σόιμπλε
Ο Κιμ Γκλεν, διετέλεσε «στρατηγικός σύμβουλος», όπως σημειώνει ο ίδιος στο βιογραφικό του, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τον Οκτώβριο του 2010 έως το Δεκέμβριο του 2011. Με έδρα τη Φρανκφούρτη και τον αντίστοιχο Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας (Finanzagentur), η βασική αποστολή του ήταν η «οικονομική αναδιάρθρωση της ευρωζώνης».
Ο κ. Γκλεν μάλιστα ήταν ο ιθύνων νους που εισηγήθηκε τη δημιουργία του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), που διαδέχθηκε τον EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Επικεφαλής του ESM είναι εξαρχής επίσης ένας Γερμανός, πρώην σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ακόμα περισσότερες απορίες όμως δημιουργεί το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει τη συγκεκριμένη συνεργασία (ή πρόσληψη), όπως π.χ. έχει κάνει με την Ελενα Παναρίτη ή με τον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, αλλά προτιμά να τον έχει ως μυστικό σύμβουλο, μακριά από τα ενοχλητικά φώτα της δημοσιότητας.
Και στέλεχος της Lehman Brothers
Ο κ. Γκλεν επίσης είχε διατελέσει για χρόνια στέλεχος της Lehman Brothers, τον τραπεζικό κολοσσό που κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο του 2008, πυροδοτώντας τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ. Απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου Rice του Τέξας, με μεταπτυχιακό στην Πολιτική Οικονομία και στις Διεθνείς Σχέσεις από το πανεπιστήμιο LSE του Λονδίνου, ο κ. Γκλεν ξεκίνησε το 1987 να εργάζεται στη Lehman Brothers και παρέμεινε στην εταιρία έως και τη μέρα που έβαλε λουκέτο.
Στη συνέχεια μετακινήθηκε στη Γερμανία και στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ μετά τη λήξη της συνεργασίας του με τον κ. Σόιμπλε ανέλαβε διευθυντική θέση στη Moelis & Company, μια διεθνή επενδυτική τράπεζα με έτος ίδρυσης το 2007.
Σήμερα, παράλληλα με τη συνεργασία του με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ο Κιμ Γκλεν εργάζεται στην επενδυτική εταιρία LJ Capital, που διατηρεί γραφεία στο Λονδίνο και στη Γενεύη (εξ ου και οι μετακινήσεις του προς και από τις Βρυξέλλες, που κάλυψε το υπουργείο Οικονομικών). Από τον περασμένο Ιούλιο είναι σύμβουλος και στην κυβέρνηση της Ισλανδίας.
Εκεί η συνεργασία του δεν ξεκίνησε στα κρυφά, αλλά ανακοινώθηκε επίσημα, με δελτίο Τύπου, από το υπουργείο Οικονομικών, όπως και η αποστολή του: η επεξεργασία του τρόπου τερματισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκε στη χώρα ως αποτέλεσμα της κρίσης.
Δείτε εδώ την απόφαση της Δι@γειας σε μορφή PDF

kim_glenn.pdf





ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις