Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1980: Όταν ακροαριστεροί τρομοκράτες έκαψαν το θρυλικό "Μινιόν"



Είχαν περάσει μόλις επτά λεπτά από την τρίτη πρωινή της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου το 1980.

Μια σειρά εκρήξεων δονούν το κέντρο της πόλης και λίγα λεπτά αργότερα φλόγες αρχίζουν να φαίνονται σε Πατησίων και Αιόλου.

Το ιστορικο "Μινιόν" και ο "Κατράντζος Σπορ¨έχουν μόλις
παραδοθεί στις φλόγες από εμπρηστικές βόμβες που τοποθέτησε μια άγνωστη ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση.

Εχει μόλις γραφτεί το άδοξο τέλος της αθηναϊκη ιστορίας τους.



Το πλήθος εύφλεκτων υλικών καθώς και το γεγονός πως οι χώροι των πολυκαταστημάτων είναι ενιαίοι οδήγησε στην γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς. Το ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας πέφτει, 38 πυροσβεστικά οχήματα περικυκλώνουν τα κτίρια ενώ ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης σπεύδει στο σημείο. Συγκλονισμένος μιλά για μεγάλη καταστροφή.



Σίγουρα όμως ούτε ο ίδιος δεν θα περίμενε πως η ιστορία αυτών των εμπρησμών – που αποδόθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση- θα στοίχειωνε την Αθήνα, θα της άφηνε ως ενθύμιο τα κουφάρια των κτιρίων. Είναι παραμονές Χριστουγέννων και η πόλη ζει στον ρυθμό των εορτών αλλά και της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το πλήγμα.

Το θέμα παίρνει βεβαίως πολιτικές διαστάσεις – οι πολιτικές οξύνσεις ήταν έντονες, άλλωστε στη χρονιά που σε λίγες μέρες έμπαινε το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία αλλάζοντας ραγδαία το πολιτικό σκηνικό.


Την ευθύνη για την επίθεση ανέβαλε τελικά στις 22 Δεκεμβρίου η «Επανασταστική Οργάνωση Οκτώβρης 80» με το αιτιολογικό πως «κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη των προλετάριων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους εγκλωβίζουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια».

Πίσω, στην καρδιά της πόλης έχει μόνο ο σκελετός του "Μινιόν", ενώ το κτίριο του "Κατράντζου" έχει σωριαστεί στο δρόμο. Εκεί που υπάρχει σήμερα ένα μεγάλο κουφάρι τυλιγμένο σε πράσινες λινάτσες (έχει αναμορφωθεί εσωτερικά καθώς επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ) αλλά και μία τρύπα στην αρχή της Αιόλου.

Κανένας ποτέ δεν συνελήφθη για τα εγκλήματα αυτά, όπως και και μια σειρά άλλων εμπρησμών που κατέστρεψαν το "Ατενέ" και τον "Λαμπρόπουλο".

 ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις