Ποιες είναι οι πριγκίπισσες που ενέπνευσαν το παραμύθι της Χιονάτης; ...

Snow-White-and-Prince-snow-white-and-the-seven-dwarfs-34257705-685-455

Οι πραγματικές πριγκίπισσες που ενέπνευσαν την ιστορία της Χιονάτης.
Η Γερμανίδα κόμισσα που εκδιώχθηκε από τη μητριά της Στο βιβλίο του με τίτλο «Schneewittchen: Marchen oder Wahrheit?», ο Γερμανός ακαδημαϊκός Έκχαρντ Σάντερ υποστηρίζει ότι η ιστορία της Χιονάτης βασίστηκε στη Γερμανίδα κόμισσα Μάργκαρετ βον Γουόλντεκ.
Γεννήθηκε το 1553 και ήταν κόρη του Κόμη βον Γουόλντεκ, Φιλίππου Δ’ και της πρώτης συζύγου του, Ελισάβετ. Στα εδάφη του πατέρα της λειτουργούσαν πολλά
ορυχεία χαλκού, στα οποία δούλευαν μικρά παιδιά, αλλά και μικρόσωμοι άντρες που χωρούσαν στα στενά περάσματα. Σε αυτούς, πιστεύει ο Σάντερ, βασίστηκαν οι επτά νάνοι του παραμυθιού. Η μητέρα της πέθανε το 1537 και δύο χρόνια αργότερα, ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε. Η «κακιά» μητριά ήταν η Αικατερίνη του Χάτζφελντ, η οποία ζήλευε και αντιπαθούσε την πανέμορφη Μάργκαρετ. Η ανταγωνιστική Αικατερίνη έπεισε τον σύζυγό της να διώξει την Μάργκαρετ από το σπίτι και η έφηβη κοπέλα εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες. Η Μάργκαρετ γνωρίζει τον πρίγκιπα της Ο αγαπημένος της ήταν ο Φίλιππος Β’, ο διάδοχος του θρόνου της Ισπανίας. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και σχεδίαζαν να παντρευτούν, αλλά οι σύμβουλοι του Ισπανού πρίγκιπα το απαγόρευσαν. Η Γερμανίδα κόμισσα μπορεί να είχε ευγενική καταγωγή, αλλά δεν ήταν κατάλληλη σύντροφος για τον μελλοντικό βασιλιά της Ισπανίας. Η πρώτη σύζυγος του Φιλίππου άλλωστε, που πέθανε δύο χρόνια πριν ο ίδιος γνωρίσει την Μάργκαρετ, ήταν η πριγκίπισσα της Πορτογαλίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο έρωτας δεν ξεπέρασε τα εμπόδια.
Φίλιππος Β'
Το δηλητήριο έβαλε τέλος στον έρωτα

Η Μάργκαρετ πέθανε ξαφνικά το 1554, σε ηλικία 21 ετών και ο Σάντερ υποστηρίζει ότι η κοπέλα δηλητηριάστηκε από τους Ισπανούς, επειδή αποτελούσε απειλή για τα ισπανικά συμφέροντα. Ο συγγραφέας βάσισε τις υποψίες του στην δυσανάγνωστη υπογραφή στη διαθήκη της. Το χέρι της έτρεμε πολύ σαν να υπέφερε από αφόρητους πόνους που προκαλούσε το δηλητήριο. Τον ίδιο χρόνο, ο Φίλιππος παντρεύτηκε τη βασίλισσα της Αγγλίας, Μαίρη, γνωστή και ως η «Ματωμένη Μαίρη», γιατί οργάνωσε θρησκευτικούς διωγμούς που αποδεκάτισαν τον πληθυσμό της χώρας. Η σύζυγος ικανοποίησε τις πολιτικές βλέψεις των Ισπανών, καθώς ο γάμος του εξασφάλισε τον θρόνο της Αγγλίας. Το 1588, ο Φίλιππος εξαπέστειλε μια τεράστια ναυτική δύναμη εναντίον της Αγγλίας, στην οποία πλέον βασίλευε η Ελισάβετ Α’. Η δύναμη έμεινε γνωστή ως η «Ισπανική Αρμάδα» και αποτελούνταν από 10 χιλιάδες πλοία.Σχεδόν όλα βυθίστηκαν πριν φτάσουν στον προορισμό τους σε μία τρομερή καταιγίδα. Παρά την καταστροφή, ο Φίλιππος επέκτεινε την κυριαρχία του στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης και θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους βασιλιάδες της εποχής.
Μάργαρετ βον Γουόλντεκ
«Ο καθρέφτης που λέει πάντα την αλήθεια» ήταν στην περιοχή Λορ της Γερμανίας

Η δεύτερη εκδοχή για την πραγματική Χιονάτη από την οποία προήλθε η έμπνευση των αδελφών Γκριμ, είναι η Μαρία Σοφία Μαργκαρέτα Κατερίνα βον Έρθαλ.Γεννήθηκε το 1725 και ο πατέρας της, Φίλιππος Κριστόφ βον Έρθαλ, ήταν ο αντιπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου του Μάιντς, που διοικούσε περιοχές της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η “Χιονάτη” γεννήθηκε σε ένα απ’ τα κάστρα του Αρχιεπισκόπου που είχε παραχωρήσει στον πατέρα της. Το κάστρο βρισκόταν στην περιοχή Λορ της Γερμανίας, η οποία φημιζόταν για τους εξαιρετικούς καθρέφτες που κατασκεύαζαν οι κάτοικοί της. Μάλιστα έλεγαν ότι οι καθρέφτες ήταν τόσο καλοί, που μπορούσαν να μιλήσουν και πάντα έλεγαν την αλήθεια. Ένα τέτοιο καθρέφτη ύψους 1,60 μέτρα δώρισε ο πατέρας της Μαρίας στη δεύτερη σύζυγό του και ακόμα και σήμερα, ο καθρέφτης φυλάσσεται στο κάστρο που λειτουργεί ως μουσείο. Οι ομοιότητες δεν σταματούν εκεί. Η δεύτερη σύζυγος του Φιλίππου βον Έρθαλ ήταν δεσποτική και προσπαθούσε συνεχώς να αναδείξει τα δικά της παιδιά, ενώ αδιαφορούσε για τα παιδιά του συζύγου της. Και, όπως και στην προηγούμενη Χιονάτη, στην περιοχή που μεγάλωσε η Μαρία, υπήρχαν ορυχεία που απασχολούσαν πλήθος παιδιών και μικρόσωμων αντρών. Την ιστορία της “Χιονάτης” βον Έρθαλ ερεύνησε ο φαρμακοποιός Καρλχάινς Μπάρτελς, που ζει στην περιοχή Λορ αμ Μέιν της Γερμανίας.

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις