Η Ελπίδα πεθαίνει..........

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πάνω από 800 εκ. άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό. O αριθμός των ανθρώπων που πεινούν παγκοσμίως έχει μειωθεί κατά 100 εκατομμύρια την τελευταία δεκαετία και πάνω από 200 εκατομμύρια από το 1990-1992, 805 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να πεινούν κάθε μέρα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Παρουσιάζοντας την ετήσια κοινή τους έκθεση για την κατάσταση της επισιτιστικής ανασφάλειας στον κόσμο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), το Διεθνές Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης (IFAD) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), δηλώνουν ότι ενώ τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τον υποσιτισμό στον πλανήτη δείχνουν ότι η μείωση των ανθρώπων που πεινάνε είναι δυνατό να επιτευχθεί στο ήμισυ το 2015, αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν οι κατάλληλες και άμεσες προσπάθειες ενταθούν.
Στα περισσότερα μέρη, η δύσκολη υπόθεση και πρόκληση είναι η πρόσβαση στην τροφή και όχι η έλλειψη προίοντων. Ενώ η παγκόσμια πρόσβαση σε τρόφιμα βελτιώνεται συνολικά, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, οι κακές υποδομές και η πολιτική αστάθεια, όπως και οι αλλαγές στο κλίμα είναι κάποιες από τις αιτίες του υποσιτισμού.
Η ήπειρος με το υψηλότερο ποσοστό υποσιτισμού είναι η Αφρική, όπου ένα στα πέντε άτομα έχουν πολύ μικρή πρόσβαση σε θρεπτική τροφή. Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για παράδειγμα, το 38% του πληθυσμού υποσιτίζεται με βασική αιτία τον εμφύλιο πόλεμο που έχει οδηγήσει σε διαταραχές του εφοδιασμού και της διανομής τροφίμων.

Στη Ζάμπια στην οποία το 48% υποσιτίζεται, κορυφαίος ένοχος είναι οι υποδομές, σύμφωνα με το WFP. Η Ασία είναι επίσης ήπειρος με μεγάλο αριθμό υποσιτιζόμενων, με πρώτη την Ινδία, που φτάνουν τους 191 εκατομμύρια ανθρώπους περίπου.
Ερευνητές από το FAO και το WFP αναφέρουν ότι ορισμένα μέρη της Αφρικής και της Ασίας μαστίζονται από χαμηλό εισόδημα, φτωχή γεωργική ανάπτυξη, και ελάχιστα κοινωνικά δίχτυα ασφαλείας. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα, το πολιτικό κλίμα είναι που δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε εμπόριο τροφίμων.
Η έκθεση εστιάζει στην διάκριση μεταξύ της πείνας και του υποσιτισμού: Η πείνα χαρακτηρίζεται από ενοχλήσεις στο στομάχι και γενική κόπωση. Υποσιτισμός, είναι μια χρόνια φυσική κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει κάποιον να είναι καχεκτικός και να έχει ανεπάρκεια σε βιταμίνες και μέταλλα αλλά πολύ συχνά και στο θάνατο. Ο υποσιτισμός επηρεάζει συχνά μεγάλες κοινότητες όπως και ολόκληρες χώρες, όπου τα περισσότερα τρόφιμα δεν είναι διαθέσιμα.
Στο δυτικό ημισφαίριο η μείωση του υποσιτισμού είναι σχεδόν ομοιόμορφη σύμφωνα με τη νέα έκθεση. Ωστόσο, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο -52%- ανήκει στην Αϊτή. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ο σεισμός του 2010, που ακολούθησαν πολλοί τυφώνες το 2012 και μια ξηρασία το 2014 είναι οι παράγοντες του υποσιτισμού.
Σύμφωνα με την έκθεση, το «ευνοϊκό περιβάλλον» θα πρέπει να βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας, πρόσβαση στη γη, υπηρεσίες, τεχνολογίες και τις αγορές, όπως και μέτρα για την προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας για τους πιο ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας τους σε συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές.
Μιλώντας, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP, Ertharin Cousin, αναφέρεται ιδίως στην τρέχουσα επιδημία του ιού Έμπολα στις δυτικές αφρικανικές χώρες ,τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα λέγοντας ότι «είναι μια άνευ προηγουμένου έκτακτης ανάγκης κατάσταση για την υγεία, που γίνεται γρήγορα μια σημαντική επισιτιστική κρίση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το πρωτοφανές επίπεδο της ανθρωπιστικής κρίσης να υπονομεύει τις προσπάθειές μας να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, ώστε και οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι στον πλανήτη να σταματήσουν να υποσιτίζονται»
Η επισιτιστική ανασφάλεια θα είναι μέρος των συζητήσεων στο Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για τη Διατροφή που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη από τις 19 – 21 Νοεμβρίου και θα διοργανωθεί από κοινού από το FAO και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Αυτή η υψηλού επιπέδου διακυβερνητική συνάντηση θα επιδιώξει την ανανέωση της πολιτικής δέσμευσης σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση του υποσιτισμού με το γενικό στόχο της βελτίωση της διατροφής και την αύξηση των επιπέδων της διατροφής.
***
Αυτά λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υπεροψίας και Αδράνειας. Είναι σίγουρο ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που τους επιτρέπουν να μας ανακοινώνουν, με περισπούδαστες μελέτες, που παρεμπίπτοντος τις χρυσοπληρώνουμε. Αναρωτήσου, είναι αυτός ο πολιτισμός των ανθρώπων;
Αυτός είναι ο πολιτισμός των ερπετοειδών – σαυρών και όχι των ανθρώπων.[1] Όχι, οι άνθρωποι δεν αφήνουν τους συνανθρώπους τους να πεινούν, ούτε να υποφέρουν, οι κοινωνίες των σαυροειδών και των εντόμων τα κάνουν αυτά και σε πολιτισμούς όπου τους ελέγχουν.
Για να βάζουμε κάποια κομμάτια παζλ στην σωστή τους θέση. Δεν είναι άνθρωποι αυτοί που κυβερνούν τον πλανήτη Γη, ούτε ο πλανήτης είναι των ανθρώπων, ξεκίνα μια έρευνα από αυτή την βάση, πέτα στα σκουπίδια τις μαλακίες όπως,  «υποπληροφόρηση μπλογκοειδών και τριτοκάναλων TV» μελέτησε μυθολογία – παγκόσμια- και όταν κι ΑΝ αρχίσεις να καταλαβαίνεις, τότε τα ξαναλέμε για τον πολιτισμό και τα χάλια του, που ΕΣΥ επιτρέπεις να υπάρχει.
Το ότι κάποιοι άνθρωποι εδώ δίπλα υποφέρουν, δεν ευθύνεσαι εσύ, αλλά ΕΣΥ ΕΥΘΥΝΕΣΑΙ που επιτρέπεις να συνεχίζεται. Μην ακούσω ότι «μα εγώ δίνω τρόφιμα στην εκκλησία»  ή «έχω υιοθετήσει ένα παιδάκι από την Αφρική»  ή «μα κατεβαίνω σε όλες τις διαδηλώσεις των πράσινων, των μπλε, των μαύρων, των κόκκινων» και των «ροζ με πράσινες βούλες» να συμπληρώσω, όλες αυτές τις γελοιότητες, που σου έμαθαν να παπαγαλίζεις,  γιατί θ’ αρχίσω τα Γαλλικά και δεν κάνω κέφι.
Υπάρχουν τρόποι να τους σταματήσεις  ΚΑΙ κανένας από αυτούς δεν περιλαμβάνει ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ και ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ … όταν αυτό το καταλάβεις τότε βρίσκεις και τι να κάνεις αλλά και τι να μην κάνεις.
Αλλά πόσες ελπίδες υπάρχουν άραγε, για ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ σου, όταν τα πρότυπα σου, είναι αυτά που σου επιβάλλουν οι επικυρίαρχοι. Όταν είσαι ανίκανος να διαβάσεις πάνω από μια αράδα λέξεις, όταν είσαι ανίκανος να καταλάβεις τι διαβάζεις αν είναι πάνω από 3 προτάσεις. Όταν ηρωοποιείς τα σκουπίδια και δολοφονείς τους ανθρώπους που σε βοηθούν και σε θεραπεύουν. Άκουσα κάποιο ακέφαλο σαϊνι, νεότευκτο μιμίδιο των Μυστικών Εταιρειών, στην TV να αποκαλεί ήρωα τον Φύσσα, αλλά δεν τον άκουσα να αποκαλεί ήρωα τον Τέσλα, τον Λακόφσκυ, ή τον Ράιφ, τον Ράιχ, ή την Υπατία, είναι απολύτως σίγουρο πως δεν γνωρίζει καν ποιοί είναι αυτοί. Αυτό όμως το γραφικό πράμα, που του είπαν πως είναι «δημοσιογράφος» κάνει απλά ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, αναπαράγοντας μιμίδια σε ό,τι τον διατάζουν.
Καταλαβαίνεις ότι όταν τα σκουπίδια ελέγχουν και κυβερνούν τότε και ο τόπος γύρω γίνεται σκουπιδότοπος, μέσα σε αυτόν τον σκουπιδότοπο πλέεις, νομίζοντας μάλιστα με περισσή αφροσύνη  πως ζεις, έχεις περιουσία, ψήφιζες, έχεις άποψη σε ασημαντότητες  και – το χειρότερο όλων-  αναπαράγεσαι.
Βλέπεις πως δεν υπάρχουν ερωτηματικά, είναι γνωστές οι απαντήσεις.
Η Ελπίδα μπορεί να πεθαίνει τελευταία – σαν την Ελλάδα τρομάρα σου- αλλά πεθαίνει.
***
Φωτογραφία Eos Aurora

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις