Η Ελλάδα 20ή στη λίστα των κρατών με τα πιο δυστυχισμένα παιδιά του κόσμου

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα πιο δυστυχισμένα παιδιά του κόσμου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία νέας έρευνας στη Βρετανία.

Η έκθεση «Good Childhood Report» βασίστηκε στα ευρήματα της έρευνας που...διενεργήθηκε από το φιλανθρωπικό ίδρυμα The Children’s Society και παρουσιάζει την Ελλάδα στην 20ή θέση της κατάταξης των χωρών με τα πιο δυστυχισμένα παιδιά του κόσμου. Η λίστα περιελάμβανε συνολικά 40 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Στην έρευνα συμμετείχαν 50.000 παιδιά και τα αποτελέσματα προέκυψαν με όρους «υποκειμενικής ευημερίας», δηλαδή με βάση τον τρόπο που τα ίδια τα παιδιά αντιλαμβάνονταν την προσωπική τους ευτυχία και ικανοποίηση από τη ζωή.

Τα ποσοστά ευημερίας μετρήθηκαν με βάση 10 παράγοντες που έχουν κριθεί σημαντικοί βάσει προηγούμενων ερευνών, για τη ζωή των παιδιών και των εφήβων.

Συγκεκριμένα μελετήθηκε ο δείκτης ικανοποίησης των παιδιών σε τομείς όπως η υγεία, η οικογένεια, η κατοικία, οι φίλοι, το σχολείο, το μέλλον, τα χρήματα και τα υπάρχοντα, η αξιοποίηση του χρόνου, οι επιλογές και η εξωτερική εμφάνιση.

Σύμφωνα με την κατάταξη των 40 χωρών, τα πιο ευτυχισμένα παιδιά βρίσκονται στην ΠΓΔΜ και στις επόμενες τέσσερις θέσεις ακολουθούν Ολλανδία, Αρμενία, Γροιλανδία και Ισλανδία.

Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στη μέση της λίστας ξεπερνώντας χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αγγλία και η Ιταλία, η οποία μάλιστα βρίσκεται στην τέταρτη θέση από το τέλος.

Η χώρα με τα πιο δυστυχισμένα παιδιά φαίνεται να είναι η Τουρκία, ενώ μόλις στην προτελευταία θέση της λίστας εντοπίζονται οι Η.Π.Α. που ακολουθούνται από τον Καναδά, την Ιταλία και την Πολωνία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, τα παιδιά που εξασκούν τακτικά κάποιο άθλημα τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα από εκείνα που έχουν καθιστικό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση της ευημερίας. Μάλιστα, τα παιδιά που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μόνο στα πλαίσια του σχολείου και καθόλου στο σπίτι παρουσίαζαν χαμηλότερο δείκτη ικανοποίησης από τη ζωή τους.

Όπως επίσης υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα παιδιά με πολλούς φίλους και εκείνα που έχουν καλή επικοινωνία με τους γονείς τους είναι πιο ευτυχισμένα και ισορροπημένα, σε σχέση με παιδιά που τσακώνονται συχνά με φίλους και δεν μιλούν για τα προβλήματά τους.

Σημαντικό ρόλο στην ευημερία των παιδιών παίζει επίσης η ευτυχία και η ευημερία της οικογένειάς τους, όμως φαίνεται πως οι περιπτώσεις γονιών με προβλήματα υγείας δεν σχετίζονται με τον τρόπο που τα παιδιά εκλαμβάνουν την προσωπική τους ευτυχία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος The Children’s Society Μάθιου Ριντ, στην αρχή της έκθεσης τονίζει ότι «σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση πλήττει δυσανάλογα τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και παιδιά, αυτή η μελέτη δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στον τρόπο που οι νέοι βιώνουν αυτή την κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι, μέσω της εκστρατείας μας, της δέσμευσης και της φροντίδας μας, να δώσουμε σε κάθε παιδί όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ευκαιρίες στη ζωή».
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις