Όποιος έχει «μάτια», βλέπει

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Όποιος έχει την ευκαιρία να μιλήσει, αυτόν τον καιρό, με διαχειριστές μεγάλων ξένων funds που είναι αρκούντως επενδεδυμένα στην Ελλάδα - και η αλήθεια είναι ότι ο «Τειρεσίας» έχει αυτή την ...πολυτέλεια - θα νομίσει ότι οι τύποι ζουν σε παράλληλο πλανήτη.
Εξηγούμαι: Αρνούνται κατ' αρχήν ότι ....
υπάρχει θέμα πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει προοπτική τετραετίας και εκτιμούν ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμφανίζονται μάλιστα τόσο σίγουροι, ως προς αυτή την πρόβλεψη, που στο τέλος της συζήτησης σου δημιουργείται η εντύπωση ότι «κάτι» ξέρουν παραπάνω, που τους δίνει αυτή τη σιγουριά. Κι εννοείται ότι «κάτι» χάνεις εσύ, που θεωρείς ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο αναφορικά με το μείζον θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι στο παρελθόν, τόσο στο πρόσφατο όσο και στο απώτερο, έχουν παραδόξως δικαιωθεί για εκτιμήσεις που εμείς, οι ιθαγενείς, θεωρούσαμε τραβηγμένες, σε κάνει να είσαι επιφυλακτικός. Και να αναρωτιέσαι: «Λες να;».
Όλα τα παραπάνω θα έκαναν τους πάντες ακόμα πιο δεκτικούς στις προβλέψεις τους, αν δεν σημείωναν έναν αστερίσκο. Αυτόν που αναφέρθηκε στην αρχή του σημειώματος. Ότι, δηλαδή, όλοι αυτοί είναι αρκούντως επενδεδυμένοι στην Ελλάδα. Και ότι διακυβεύουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας. Συνεπώς, από κάποια στιγμή και μετά ελπίζουν ότι οι προβλέψεις τους θα εξελιχθούν σε αυτοεπιβεβαιούμενες προσδοκίες. Και ότι στο τέλος θα δικαιωθούν. Μόνο που έτσι δεν χαράσσεται πολιτική, ακόμα και επενδυτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει προοπτική τετραετίας. Ωστόσο, για να εκτιμήσεις μια τέτοια προοπτική θα πρέπει να σκεφτείς πολιτικά και όχι με βάση το τι συμφέρει την τσέπη σου. Γιατί, σε αυτή την τελευταία περίπτωση «βλέπεις» ό,τι θέλεις να δεις...

Ο Τειρεσίας
 
 
ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις