EKTAKTO Ισραηλινό ρεσάλτο σε ιρανικό πλοίο με πυραύλους (ΒΙΝΤΕΟ)



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Οι ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού Ναυτικού και συγκεκριμένα η μονάδα Shayeret 13 (Στόλος 13), επενέβησαν και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πλοίο που φέρεται να μετέφερε ιρανικά οπλικά συστήματα με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.

Η επιχείρηση έγινε σήμερα τις πρωινές ώρες στην Ερυθρά Θάλασσα, σε απόσταση 1.500 χιλιόμετρα μακριά από τα ισραηλινά ύδατα. Το πλοίο που είχε 17 άτομα πλήρωμα τα οποία ανακρίθηκαν από τους Ισραηλινούς, οδηγείται στον ισραηλινό λιμένα του Εϊλάτ.

Την επιχείρηση συντόνιζε ο αρχηγός του ισραηλινού Ναυτικού επιβιβασμένος σε κανονιοφόρο, αλλά και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας από το θάλαμο επιχειρήσεων στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πλοίο με την ονομασία «Klos C», καταχωρημένο σε νηολόγιο Παναμά, μετέφερε δεκάδες πυραύλους μέσου βεληνεκούς των 302 χλστ. με (εμβέλεια περί τα 100 χιλιόμετρα) και κατευθυνόταν στη Γάζα, έχοντας κάνει στάση ανεφοδιασμού στο Σουδάν, χώρα γνωστή για τις σχέσεις της με την Ισλαμική Δημοκρατία.


Οι πύραυλοι αυτοί φέρονται να έχουν κατασκευαστεί στη Συρία. Μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Ιράν με σκοπό τη μεταφορά τους στη Γάζα. Το πλοίο μετέβη στο Ιράκ όπου φόρτωσε σακιά με τσιμέντο τα οποία τοποθετήθηκαν πάνω από τους πυραύλους, σε μια προφανή απόπειρα να κρυφτεί το πραγματικό φορτίο.

Το καράβι θα ξεφόρτωνε τους πυραύλους στο Σουδάν και στη Γάζα θα μεταφέρονταν μέσω της ταραγμένης χερσονήσου του Σινά που ελέγχεται σε ένα βαθμό από τρομοκρατικές ισλαμιστικές οργανώσεις.

Οι πύραυλοι αυτοί έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Χεζμπολάχ, στον πόλεμο του 2006 εναντίον του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί στις ανακοινώσεις του, υποστηρίζουν ότι διαθέτουν στοιχεία που εμπλέκουν το Ιράν στην αποστολή.

Η Χαμάς αρνείται ότι το φορτίο προοριζόταν γι’ αυτήν, αναφέροντας ότι θα έπρεπε να είναι αφελής κάποιος για να μεταφέρει τέτοιο φορτίο μέσω θαλάσσης. Αυτό βέβαια από την άλλη πλευρά εξηγεί και το γιατί οι Ισραηλινοί έσπευσαν να σταματήσουν το πλοίο στη θάλασσα, αφού εάν το φορτίο κατέληγε στο Σουδάν η αποστολή θα γινόταν πολύ δυσκολότερη.

Η επιχείρηση αποτελεί πρόσχημα για τη συνέχιση του αποκλεισμού της Γάζας, κατέληξε η ανακοίνωση της Χαμάς. Άλλοι πιο καχύποπτοι, συνδέουν την επιχείρηση με την παρουσία του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στις ΗΠΑ όπου και βρήκε την ευκαιρία να ξιφουλκήσει τόσο εναντίον του Ιράν, όσο και αν στηρίξει τα αντεπιχειρήματά του απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις για την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους.
 
 


defence-point

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις