Δυναστεία Wallenbergs: Οι «αόρατοι» παρότι πανίσχυροι Σουηδοί Rockefellers στην ηγεσία της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης

 Δυναστεία Wallenbergs: Οι «αόρατοι» παρότι πανίσχυροι Σουηδοί Rockefellers στην ηγεσία της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης 

Η οικογένεια Wallenberg

θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η σουηδική απάντηση στους Rockefellers.
Είναι μία από τις οικογένειες με τη μεγαλύτερη επιρροή σε όλη την Ευρώπη, γνωστή για την επιρροή της στον τραπεζικό τομέα, την πολιτική, τη διπλωματία και τη βιομηχανία.
Χωρίς τον βαθύ αντίκτυπό της στους σουηδικούς βιομηχανικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένων των Ericsson, Electrolux, ABB και πολλών άλλων, η Σουηδία πιθανότατα δεν θα ήταν η ευημερούσα χώρα που είναι σήμερα.
Στη δεκαετία του 1970, οι υπό τον έλεγχό τους επιχειρήσεις απασχολούσαν το 40% του βιομηχανικού εργατικού δυναμικού της Σουηδίας και αντιπροσώπευαν το 40% της συνολικής αξίας του Χρηματιστηρίου της Στοκχόλμης.
Σήμερα οίκος των Wallenberg κατέχει παγκόσμιες επιχειρήσεις υψηλής ποιότητας μέσω της επενδυτικής του εταιρείας Investor AB, που κατέχει περιουσιακά στοιχεία 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και ζει σύμφωνα με τη λατινική παροιμία «Esse non videri» ή στα αγγλικά, «να είσαι, αντί να φαίνεσαι».
Η επιρροή της οικογένειας εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα της Σουηδίας, επηρεάζοντας βαθιά όχι μόνο το οικονομικό και βιομηχανικό τοπίο της χώρας, αλλά και τη διεθνή σκηνή.
Από το 2024, έχουν μετοχές σε περισσότερες από 20 εταιρείες, ο πυρήνας των οποίων είναι οι Atlas Copco, ABB, SEB, AstraZeneca, Wärtsilä, Sobi, Saab, Ericsson και Epiroc.
Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην ιστορία τους, περνώντας από γενιά σε γενιά.

Οικογενειακή ιστορία και κληρονομιά

Πρώτη γενιά: Η συνεισφορά της οικογένειας στον σουηδικό βιομηχανικό και χρηματοοικονομικό τομέα ξεκίνησε με την ίδρυση της Stockholms Enskilda Bank (τώρα SEB, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Σκανδιναβία) το 1856 από τον André Oscar Wallenberg (1816-1886).
Αυτή η τράπεζα διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη μεταμόρφωση του σουηδικού τραπεζικού τομέα, και η Investor AB εξακολουθεί να διατηρεί ποσοστό 21% σε αυτήν.
Η ίδρυση της SEB δεν ήταν απλώς μια καπιταλιστική προσπάθεια - είχε και πολιτική σημασία.
Δεδομένου ότι ο André Oscar πίστευε ότι οι τράπεζες είχαν την ευθύνη της συγκέντρωσης μικρότερων υποχρησιμοποιούμενων αποταμιεύσεων, ο σχηματισμός της βασίστηκε σε ένα σκωτσέζικο μοντέλο, με τη χρήση αποταμιευτικού κεφαλαίου για χρηματοδότηση και επένδυση σε εταιρείες.
Πριν από την ίδρυση της SEB, δεν υπήρχαν ιδιωτικές τράπεζες στη Στοκχόλμη, και αν θέλατε να δανειστείτε χρήματα, έπρεπε να πάτε στην κεντρική τράπεζα για να το κάνετε.
Αυτό ήταν αντίθετο με την πεποίθηση του André Oscar ότι «το γραφείο της τράπεζας πρέπει να είναι τόσο κοντά όσο το αρτοποιείο».
Τα ενδιαφέροντα του André Oscar εκτείνονταν πέρα από την οικονομία.
Συνέβαλε ενεργά στον φιλελεύθερο μετασχηματισμό της σουηδικής κοινωνίας σε μια εποχή που σημαδεύτηκε από τη μετάβαση από τα παραδοσιακά εργοστάσια και τους εμπορικούς οίκους σε νέες εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.
Για παράδειγμα, αυτός και η οικογένεια Wallenberg έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σουηδικών σιδηροδρόμων και άλλων εγχειρημάτων.

Δεύτερη γενιά: Ο γιος του André Oscar, Knut Agathon Wallenberg (1853-1938), στη συνέχεια εντάχθηκε στη SEB και, με την προθυμία του να αναλάβει υπολογισμένους κινδύνους, συνέβαλε στην ανάπτυξή του.
Καθοδήγησε την τράπεζα στα διεθνή ύδατα και δημιούργησε μια σημαντική περιουσία.
Ο Knut ήταν επίσης ενεργός στη σουηδική πολιτική και διπλωματία, υπηρετώντας ως Υπουργός Εξωτερικών από το 1914 έως το 1917.
Υπό την εποπτεία του ιδρύθηκε το 1916 η Investor AB, για να διαχειρίζεται τις βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις της οικογένειας, μετά από μια νομοθεσία που εμπόδιζε τις τράπεζες από το να κατέχουν βιομηχανικές μετοχές μακροπρόθεσμα.
Λόγω του ότι έμειναν άτεκνοι, ο Knut και η σύζυγός του Alice διέθεσαν μεγάλο μέρος του πλούτου τους σε κατασκευαστικά έργα στη Στοκχόλμη, μεταξύ άλλων χρηματοδοτώντας τις υποδομές της πόλης Saltsjöbaden.
Ο Knut ήθελε να δημιουργήσει ένα παραθαλάσσιο θέρετρο και το συνέδεσε με την κεντρική Στοκχόλμη, κατασκευάζοντας τον σιδηρόδρομο που ονομάζεται Saltsjöbanan, ο οποίος χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.
Μια ακόμη πιο σημαντική πρωτοβουλία ήταν το Ίδρυμα Knut and Alice Wallenberg, το οποίο συνέστησαν το 1917.
Είναι ένα ίδρυμα αφιερωμένο στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία και την ιατρική.
Μέχρι το 2022, είχε χορηγήσει κεφάλαια συνολικού ύψους σχεδόν 35 δισεκατομμυρίων SEK, με σχεδόν 2,2 δισεκατομμύρια SEK να δίνονται μόνο εκείνο το έτος.
Αυτό τοποθετεί το ίδρυμα ως ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά ερευνητικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη.
Ο ετεροθαλής αδερφός του Knut, Marcus Wallenberg Sr. (1864-1943) εντάχθηκε τελικά στην τράπεζα και διαδέχτηκε τον Knut το 1911.
Ο Marcus ηγήθηκε σε εταιρείες όπως Asea (τώρα ABB), Norsk Hydro, Atlas Diesel (τώρα Atlas Copco), Papyrus, Stora Kopparberg (τώρα Stora Enso) και Scania-Vabis (που ανήκει πλέον στη Volkswagen) μέσα από διάφορες προκλήσεις.
Η ηγεσία και η στρατηγική του διορατικότητα ήταν ιδιαίτερα εμφανείς στον απόηχο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ευρώπης.

Τρίτη γενιά: Ο Marcus Wallenberg Sr. μεγάλωσε δύο γιους, τον Jacob Wallenberg και τον Marcus "Dodde" Wallenberg Jr., οι οποίοι έπαιξαν σημαντικούς ρόλους στην οικογενειακή επιχείρηση.
Ο Jacob (1892-1980), αφού αποφοίτησε από τη Βασιλική Σουηδική Ναυτική Ακαδημία και τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Στοκχόλμης, εργάστηκε για τράπεζες στη Βασιλεία, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και τελικά εντάχθηκε στη SEB το 1918.
Διορίστηκε Αντιπρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας το 1920, για να γίνει τελικά διευθύνων σύμβουλός της το 1927, θέση που κράτησε για 19 χρόνια.
Διασκεδαστικό είναι το γεγονός ότι ο Jacob κυριάρχησε επίσης στη σκανδιναβική ιστιοπλοΐα για περισσότερα από τριάντα χρόνια, κερδίζοντας πολλά Gotland Runt.
O Marcus «Dodde» Wallenberg Jr. (1899-1982) ήταν αναμφισβήτητα η πιο εξέχουσα προσωπικότητα στον τραπεζικό και βιομηχανικό τομέα της Σουηδίας κατά τον 20ό αιώνα.
Παρέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη SEB από τον αδελφό του το 1946, μια θέση που θα διατηρούσε μέχρι το 1958.
Ο Marcus ουσιαστικά συμμετείχε σε κάθε σημαντική επιχειρηματική απόφαση για μισό αιώνα, από το 1930 έως το θάνατό του το 1982: είτε επρόκειτο για την αναδιάρθρωση της Atlas Diesel (τώρα Atlas Copco) είτε για την ανάπτυξη των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών Saab είτε για τη διεξαγωγή εμπορικών διαπραγματεύσεων με τους συμμάχους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τέταρτη Γενιά: Ο Marcus «Dodde» Wallenberg Jr. είχε δύο γιους, τον Marc Wallenberg Jr. (1924-1971) και τον Peter Wallenberg Sr. (1926-2015).
Ο πρώτος προοριζόταν να αναλάβει την ηγεσία των συμφερόντων της οικογένειας –η τράπεζα SEB ήταν στο επίκεντρο των πραγμάτων.
Ωστόσο, προς μεγάλη απογοήτευση του πατέρα, ο Marc είχε πρόβλημα να ακολουθήσει με την απαιτητική εκπαίδευση που χρειαζόταν.
Αυτό τον εμπόδισε να σπουδάσει στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Στοκχόλμης και αντ' αυτού επέλεξε το Harvard, παίρνοντας τελικά το MBA του το 1949.
Στη συνέχεια ακολούθησε αυτό που σχεδόν ήταν τώρα το κανονικό σχέδιο παιχνιδιού για τους Wallenbergs στα είκοσί τους – άσκησε σε διεθνείς τράπεζες.
Και τελικά, εισήχθη στην οικογενειακή τράπεζα SEB το 1953.
Πέντε χρόνια αργότερα ο Marc διαδέχθηκε τον πατέρα του και έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας.
Αλλά τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν όπως θα περίμενε ο κόσμος.
Αφού εργάστηκε ακούραστα για τη συγχώνευση μεταξύ της Skandinaviska Banken και της Stockholms Enskilda Bank, σχηματίζοντας τη SEB που γνωρίζουμε σήμερα, πιθανώς λόγω μεγάλης πίεσης από τον πατέρα του, δυστυχώς αυτοκτόνησε το 1971.
Ο τραγικός θάνατος του Marc είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή του, κάπως ξεχασμένου αδερφού του Peter Wallenberg Sr.
Ο Peter και ο πατέρας του δεν τα πήγαν ποτέ καλά και σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να είναι ο αρχιτέκτονας του μέλλοντός του.
Αλλά όταν ο Marc -ο διάδοχος- πέθανε, ο Peter «μπήκε» όλο και περισσότερο με την οικογενειακή επιχείρηση.
Όταν ο πατέρας πέθανε το 1982, ο Peter ανέλαβε την ηγεσία - πολλοί που τον αμφισβήτησαν στην αρχή.
Αλλά θα αποδείκνυε σε όλους ότι έκαναν λάθος.
Από εκείνο το σημείο και μέχρι τον θάνατό του, διεθνοποίησε τον όμιλο και πραγματοποίησε διάφορες αναδιαρθρώσεις, μεταξύ άλλων αγοράζοντας μετοχές της Atlas Copco και της Stora Kopparberg από τη Volvo.
Αυτό το έκανε δημιουργώντας αυτό που τώρα είναι η Patricia Industries μέρος της οικογενειακής επενδυτικής εταιρείας – Investor AB.

Πέμπτη Γενιά: Με την αλλαγή της χιλιετίας, η πέμπτη γενιά, συμπεριλαμβανομένου του Jacob Wallenberg (γενν. 1956) του Marcus «Husky» Wallenberg (γενν. 1956) και του Peter "Poker" Wallenberg Jr. (γεν. 1959), ανέλαβε τον έλεγχο.
Ο Jacob, γιος του Peter Sr., έχει γίνει με τα χρόνια ένας εξέχων τραπεζίτης και βιομήχανος.
Στους επιχειρηματικούς κύκλους αναγνωρίζεται κυρίως ως Πρόεδρος της Investor AB.
Ο Jacob κατείχε σημαντικές θέσεις στον τραπεζικό και βιομηχανικό τομέα.
Μεταξύ άλλων είχε συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών όπως η Atlas Copco, η SAS, η The Coca-Cola Company και η Electrolux, καθώς και Πρόεδρος της SEB.
Ο Marcus είναι ο γιος του Marc, και ως εκ τούτου ξάδερφος του Jacob.
Αλλά όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι, είναι περισσότερο σαν αδέλφια.
Προηγουμένως κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Investor AB και, όπως ο Jacob, υπήρξε στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών όπως η Saab, η LKAB και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC).
Από τον Ιανουάριο του 2024, ο Marcus είναι ο πρόεδρος της SEB, θέση που κατέχει από το 2004.
Έπειτα, έχουμε τον Peter, γιο του Peter Sr., ο οποίος υπηρετεί στα διοικητικά συμβούλια σε οκτώ από τα δεκαέξι δημόσια και ιδιωτικά οικογενειακά ιδρύματα που διαχειρίζονται οι Wallenbergs.
Όπως και ο πατέρας του, ο Peter έχει επίσης ακολουθήσει μια αρκετά ασυνήθιστη επαγγελματική πορεία, τουλάχιστον σε σύγκριση με τους άλλους Wallenbergs.
Με πτυχία από την Αμερικανική Σχολή Leysin στο Schweiz και το Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, ο Peter πήρε τη διαδρομή μέσω του οικογενειακού Grand Hôtel στη Στοκχόλμη.
Αφού ανέβηκε εργάστηκε σε όλες τις θέσεις στο ξενοδοχείο, εκτός από ρεσεψιονίστ, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος κατά τα έτη 1994 έως 2006 και τελικά έγινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Το οικογενειακό δέντρο Wallenberg

• André Oscar Wallenberg (1816-1886)
Ίδρυσε τη Stockholms Enskilda Bank (SEB).
• Knut Agathon Wallenberg (1853-1938)
Γιος του Αντρέ Όσκαρ. ανέλαβε τη SEB. ίδρυσε το Knut and Alice Wallenberg Foundation and Investor AB.
• Marcus Wallenberg Sr. (1864-1943)
Ετεροθαλής αδελφός του Knut Agathon. σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της SEB.
• Jacob (1892-1980) και Marcus Wallenberg Jr. (1899-1982)
Γιοι του Marcus Sr. βασικά πρόσωπα στη διαχείριση της SEB και της Investor AB και στη βιομηχανική Ευρώπη.
• Marc Wallenberg Jr. (1924-1971) και Peter Wallenberg Sr. (1926-2015)
Sons of Marcus Jr. οδήγησε τη SEB και την Investor AB.
• Jacob, Marcus (και οι δύο γεννήθηκαν το 1956) και Peter Jr. (γεννημένος το 1959)
Αντιπροσωπεύει την πέμπτη γενιά. επί του παρόντος ηγείται των επιχειρηματικών συμφερόντων της οικογένειας.

Επιρροή

Η επιρροή της οικογένειας Wallenberg εκτείνεται πέρα από το επιχειρείν, ιδιαίτερα μέσω του Ιδρύματος Knut και Alice Wallenberg.
Παραμένουν βαθιά ριζωμένοι στη Σουηδία, αλλά έχουν παγκόσμια επιχειρηματική παρουσία, διαμορφώνοντας το βιομηχανικό και οικονομικό τοπίο της χώρας. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΊΜΑΤΟΣ ΤΩΝ "ΣΟΥΗΔΩΝ" ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΌΤΣΙΛΝΤ...ΔΙΕΙΔΣΔΥΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΕΣ ΚΡΥΦΆ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΝ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ,ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΑΟΡΑΤΑ,ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΟΔΉΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΩΝ ΛΟΝΔΙΝΟΥ.ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΚΆΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΉΤΗ ΑΚΟΛΟΥΘΏΝΤΑΣ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΜΟΝΤΈΛΟ "ΜΠΑΣΤΑΡΔΩΝ" ΠΟΥ ΕΠΙ ΑΙΏΝΕΣ ΦΥΤΕΎΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΣΤΌΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΠΕΤΙΚΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΏΝ ΚΑΙ ΕΡΓΆΖΟΝΤΑΙ ΑΘΌΡΥΒΑ ΑΌΡΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥΣ.

    ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΈΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΓΟΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥ...ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΆΔΗΣ ΠΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΟΥΝ ΥΠΕΡ ΘΡΟΝΟΥ+ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ...

    ΡΙΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις