Ο Χορός των…ευλογημένων

 

Τον έντονο

εκνευρισμό της Κομισιόν έχει προκαλέσει η κίνηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΕ έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την Κομισιόν και πήγε σε ειρηνευτική αποστολή στη Ρωσία όπου συναντήθηκε με τον Β. Πούτιν.

«Η Ουγγαρία θα γίνει σύντομα η μόνη χώρα στην Ευρώπη που θα μπορεί να διεξάγει διάλογο τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία» δήλωσε ο Όρμπαν.

 

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε σε δήλωσή του στο Tass: «Αναμένονται συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν και του Όρμπαν, ο οποίος πέταξε στη Μόσχα για επίσκεψη εργασίας» ενώ επιβεβαίωσε ότι στα θέματα συζήτησης θα είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας.

Μετά από το φιάσκο που έχει προκληθεί στην Ευρώπη εξαιτίας των κυρώσεων στη Ρωσία, ο Όρμπαν φαίνεται ότι πήρε την κατάσταση στα χέρια του και αποφάσισε να ξεκινήσει διάλογο με τον τη Μόσχα.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Όρμπαν στη Ρωσία, είναι η πρώτη Ευρωπαίου ηγέτη από τον Απρίλιο του 2022, όταν έφτασε στη χώρα ο Καρλ Νεχάμερ. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Πούτιν τον Οκτώβριο του 2023 στο Πεκίνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όρμπαν ζήτησε «κατάπαυση του πυρός» από την Ουκρανία την περασμένη Τρίτη, και εκφράζει την αντίθεσή του στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας αλλά και στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Κι ενώ οι διορισμένοι “χωροφύλακες” στις Βρυξέλλες ξερνάνε ακόμα χολή για το ταξίδι Όρμπαν στη Ρωσία, ένας άλλος – εκλεγμένος αυτός – ηγέτης, ο Σλοβάκος Robert Fico, δηλώνει την επιθυμία του ότι “θέλει να πάει στη Μόσχα κι αυτός!”

Ο αριστερός πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Fico στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τη δολοφονική απόπειρα, σε εκδήλωση για τη γιορτή των “Κύριλλου και Μεθόδιου”που δημιούργησαν το σλαβικό αλφάβητο, ήταν καθαρός:

“Είμαι εδώ ότι και να επιχειρήσουν, όσο και να μας πολεμήσουν !

Μεταξύ άλλων, μας επικρίνουν για το γεγονός ότι έχουμε ξεκάθαρη άποψη για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής σύγκρουσης. Παρεμπιπτόντως, συγγνώμη για την ειλικρίνειά μου, αλλά θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον Βίκτορ Όρμπαν που δεν είχε κανένα δισταγμό και πήγε τόσο στο Κίεβο όσο και στη Μόσχα.

Αν το επέτρεπε η υγεία μου, ευχαρίστως θα συμμετείχα μαζί του.”

Στη Μόσχα τώρα, εντάξει … δεν έγινε και κάτι “κοσμογονικό”, παρόλο που κατατρόμαξε τους χωροφύλακες της ΕΕ:

Ο Όρμπαν κι ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών έφτασαν εκεί! Ο Πούτιν τους δέχτηκε, τους έκανε το τραπέζι, βγήκαν φωτογραφίες, κι έκαναν μετά δηλώσεις όπου ο καθένας είπε τα δικά του.

• O Όρμπαν είπε ότι “κανένα δεν συμφέρει η σύγκρουση” κι ότι θα προσπαθήσει κι αυτός για “κατάπαυση του πυρός κι έναρξη διαπραγμάτευσης”!

• O Πούτιν, από την πλευρά του συμφώνησε, και τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει για “οριστική λύση” κι όχι “απλή εκεχειρία”, αρκεί:

– να αποδοθούν στη Ρωσία οι περιοχές όπου οι κάτοικοί τους ψήφισαν κι αποφάσισαν γι’ αυτό,

  • να υπάρξει με εγγυήσεις, οριστική και μη αναστρέψιμη αποστρατιωτικοποίηση κι αποΝαζιστοποίηση της Ουκρανίας!

Το τι ειπωθηκε βεβαια κεκλεισμενων των θυρων, σιγα μην το εδιναν στους δημοσιογραφους… και να ειστε σιγουροι οτι οι δυτικοι εχουν καθε λογο να τρεμουν απο αυτη τη συναντηση, ασχετα εαν κανουν πως δεν ειναι κατι το σοβαρο…

Στη Γερμανία επίσης η αρχηγός της αριστεράς Sahra Wagenknecht, επιτέθηκε στον Σόλτς κι όσους επέκριναν τον Όρμπαν για την πρωτοβουλία του:

“Αντί να επιλέγουν τον ατέλειωτο πόλεμο, ο Σόλτς και οι υπόλοιποι της ΕΕ, θάπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμά του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Όρμπαν!

Καμμία προσπάθεια για την Ειρήνη δεν είναι περιττή!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις